Cele mai citite
 


Peste 58% din români merg la doctor numai când au probleme de sănătate, spun medicii clujeni
vineri, 21 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Hepatita
 

Mai mult de 58% din români nu merg la controale medicale anuale de rutină sau merg la doctor doar atunci când au probleme de sănătate, a afirmat, joi, medicul Ioan Mureşan, în cadrul unei conferinţe de presă cu tema "Importanţa informării medicale a publicului larg", organizată la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, de compania Houston NPA, specializată în campanii de comunicare.

"Programul naţional derulat în urmă cu patru ani şi apreciat de medici, prin care aproximativ 13 milioane de români s-au prezentat în unităţi sanitare pentru analize medicale gratuite, a contribuit la depistarea foarte multor cazuri de diabet, hepatită cronică, sau cu hipertensiune arterială. A fost un lucru bun, făcut pentru prima dată în România. Oamenii au nevoie de un imbold, de o împingere înainte. Începând din 2012, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) va plăti, suplimentar, partea care ţine de bilanţurile de sănătate. Trebuie ca orice pacient să vină la medic, în luna în care s-a născut, pentru o evaluare generală a stării de sănătate. CAS va deconta un set de analize", a spus medicul Ioan Mureşan.
În opinia sa, în România ar trebui introdus un sistem asemănător celor din Elveţia şi Germania unde, pacientul care nu şi-a făcut într-un an examenul de bilanţ al stării de sănătate nu are dreptul la reţete compensate şi la analize.
Pe de altă parte, medicul clujean a arătat că pe Internet sunt mii de trimiteri la probleme medicale, dar cel mai bine este ca pacientul să se ducă la doctor.
La rândul său, preşedintele director general al CAS Cluj, Emilia Groza, a arătat că toţi asiguraţii au dreptul la asistenţa sanitară primară, dacă au calitatea de asigurat. Dacă nu o au, atunci pot beneficia numai de un pachet de urgenţă minimal.
"Nici un cetăţean român nu rămâne fără tratament, în caz de urgenţă. Pe de altă parte, fiecare dintre noi poate să îşi schimbe medicul de familie în cazul în care nu suntem mulţumiţi de el, după o perioadă de şase luni. Şi medicul are dreptul să îi excludă pe pacienţi de pe lista lui când ei fac abstracţie de conduita medicală pe care trebuie să o urmeze şi de conduita civilizată", a spus preşedintele CAS Cluj, adăugând că majoritatea nemulţumirilor pacienţilor apar ca urmare a unei comunicări deficitare cu CAS.
Emilia Groza a arătat, totodată, că în acest an s-a pus mai acut în discuţie problema pachetului de bază în asigurările sociale de sănătate, precum şi ceea ce ar trebui să intre în domeniul asigurărilor private de sănătate.
Referindu-se la serviciile stomatologice de urgenţă, preşedintele CAS Cluj a afirmat că sub aspectul finanţării, asistenţa stomatologică "este Cenuşăreasa sistemului social de asigurări de sănătate". Din această cauză, numărul de medici dentişti care au contracte cu CAS este în scădere. "Sumele pe care Casa le poate deconta în baza normelor contractului-cadru sunt foarte mici, ar ajunge doar pentru două proteze, şi atunci medicii nu mai sunt interesaţi de un astfel de contract", a explicat preşedintele CAS.
În intervenţia sa, directoarea Direcţiei de Sănătate Cluj, Dorina Duma, a subliniat că tocmai în contextul în care sâmbătă şi duminica, sau în sărbătorile legale, nu exista un alt serviciu pentru o urgenţă stomatologică, au fost menţinute permanenţele de la secţia de Chirurgie Maxilo-Facială a Spitalului Clinic de Urgenţă.
"Medicii dentişti privaţi nu au servicii de urgenţă", a arătat directorul Dorina Duma.
Tema dezbătută în cadrul conferinţei de presă, precum şi eficientizarea colaborării dintre autorităţile locale, companiile din mediul privat şi reprezentanţii sistemului medical, pentru îmbunătăţirea accesibilităţii pacienţilor la servicii medicale de calitate vor constitui baza discuţiilor la ediţia "Safrina Cluj", care va avea loc sâmbătă, 29 octombrie, la Hotelul Opera Plaza. Participarea publicului este gratuită. AGERPRES/ (A-Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Medicii de familie din Dolj nu mai pot elibera retete gratuite sau compensate Medicii de familie din judeţul Dolj nu mai pot elibera, de luni, reţete gratuite sau compensate, după ce Casa de Asigurări de Sănătate /CAS/ Dolj a refuzat să semneze clauzele suplimentare la contractele-cadru pe 2010, iar vechile contracte au expirat la 30 aprilie 2010, transmite corespondentul AGERPRES...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Sălaj: Casa de Sănătate nu mai are fonduri pentru tratamente stomatologice gratuite sau compensate Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj nu mai decontează, începând cu luna aprilie, tratamente stomatologice gratuite sau compensate, întrerupând relaţiile contractuale pe care le avea cu 30 de medici stomatologi din judeţ datorită lipsei fondurilor pentru această activitate, potrivit anunţului făcut...
DNA: Director executiv adjunct la Casa de Asigurări de Sănătate Olt, trimis în judecată Procurorii DNA Craiova au trimis-o în judecată pe Ortanţa Ciobanu, director executiv adjunct în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.