Cele mai citite
 


Prof. dr. Dan Prelipceanu: Psihiatria se confruntă cu deficit de personal şi dezinteres
vineri, 21 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Proporţia celor care au un diagnostic psihiatric, inclusiv insomnia, în 2011 este de 38,2%, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul Congresului Naţional de Psihiatrie, prof. dr. Tudor Udriştoiu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Senat.

Acesta a reliefat că, din păcate, nu există un număr suficient de medici, mulţi alegând să plece în străinătate şi nici o finanţare corespunzătoare, având în vedere că din 1990 şi până în prezent cheltuielile totale pentru psihiatrie nu au ajuns la 3% din cheltuielile pentru sănătate.


În ceea ce priveşte ideea integrării psihiatriei cu serviciile medicinei primare, aceasta vizează pregătirea medicilor de familie prin cursuri specializate, pentru a depista precoce şi a-i trimite către specialist pe cei cu afecţiuni psihice, dar şi pentru tratarea celor cu afecţiuni mai uşoare.
Prof. dr. Dan Prelipceanu a subliniat că a existat o strategie de dezvoltare a psihiatriei aprobată prin ordin de ministru în mai 2006, care s-a oprit însă în momentul aderării României la Uniunea Europeană. Aceasta avea în vedere, între altele, organizarea de centre de îngrijiri psihiatrice, transferul tratării acestor afecţiuni în ambulator, unde ar fi trebuit să fie cei mai mulţi psihiatri, şi nu în spital.


Potrivit acestuia, în prezent, serviciile de sănătate mintală se confruntă cu următoarele obstacole: deficit de personal, accentuat de rata crescută a plecărilor medicilor psihiatri şi asistentelor specializate în îngrijiri de sănătate în alte ţări, dezinteresul autorităţilor publice locale pentru dezvoltarea de servicii de sănătate mintală, coordonarea deficitară a serviciilor de sănătate mintală cu servicii sociale, repartizarea geografică deficitară a resurselor (inclusiv cele instituţionale), implicarea redusă a medicilor de familie, discontinuitatea îngrijirilor spitaliceşti cu cele ambulatorii, în fapt cvasiabsenţa serviciilor de tip comunitar.


"Atât acest Congres Naţional, cât şi Congresul regional al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie vor constitui un bun prilej pentru evaluarea stadiului actual al acestor dezvoltări în România, precum şi în sud-estul Europei şi ţările apropiate Asiei, unde sunt aceleaşi probleme. Agenda ambelor congrese este concepută tocmai pentru a stimula un schimb de opinii şi de iniţiative, ce ar putea să devină programe comune, în această problematică", a evidenţiat prof. dr. Dan Prelipceanu, preşedintele Comitetului de organizare al reuniunii.
Prof. dr. Pompilia Dehelean, preşedinta Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, a spus că stigmatizarea şi reîncadrarea celor afectaţi de boli psihice este o mare problemă.


Medicul a amintit că OMS prognozează o creştere a depresiei până în anul 2020, astfel că aceasta va deveni a doua cauză de morbiditate în lume şi a menţionat că s-a constatat că se înregistrează o creştere a celor afectaţi de anxietate, de afecţiuni psihice determinate de stresul exterior.
"Congresul Naţional de Psihiatrie este unul dintre cele mai importante evenimente psihiatrice, atât în plan ştiinţific şi profesional, cât şi în planul schimburilor de idei şi de experienţă cu invitaţii noştri din străinătate, care ne onorează cu prezenţa. Programul ştiinţific bogat constă în multe comunicări orale, simpozioane, mese rotunde, cursuri şi lansări de cărţi", a precizat medicul.


Prof. dr. Eliot Sorel, copreşedinte al Comitetului Ştiinţific al Congresului regional al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie (WPA), a apreciat că acest eveniment ştiinţific de mare importanţă va avea loc la Bucureşti în 2013.
"WPA Regional Congress, organizat în perioada 10-13 aprilie 2013 la Palatul Parlamentului din Bucureşti şi având ca temă 'Facilitarea integrării sănătăţii mintale şi îngrijirii primare pentru Europa de Sud-Est şi Eurasia', este un eveniment istoric, inovativ şi fără precedent în România, datorită următorilor factori: este primul Congres WPA organizat la Bucureşti, tema congresului este inovatoare şi deschizătoare de drumuri pentru domeniul ştiinţific, în premieră se pune accent pe promovarea şi protejarea sănătăţii, pe prevenţia bolilor şi pe sistemele de sănătate, pe evidenţierea importanţei comorbidităţilor pe agenda Naţiunilor Unite, pe rolul integrativ şi catalizator al tehnologiei informaţiilor şi comunicării, pe importanţa convergenţei direcţiilor de dezvoltare ale ţărilor din Europa de Sud-Est şi Eurasia. De asemenea, WPA 2013 mizează pe parteneriatul transdisciplinar între îngrijirea primară, sănătatea publică şi asociaţiile profesionale de psihiatrie", a detaliat prof. dr. Eliot Sorel.


La rândul său, preşedintele WPA, prof. dr. Pedro Ruiz, a afirmat: "În calitate de preşedinte al WPA, îmi face o deosebită plăcere să vă prezint planurile noastre de a desfăşura în aprilie 2013 la Bucureşti un Congres Regional şi de a conduce un dialog direct cu specialişti renumiţi, care să vă asigure că acest eveniment unic dedicat abordării şi dezbaterii problemelor celor mai critice referitoare la sănătatea mintală şi la nevoile psihiatrice ale populaţiei din Europa de Est, mai cu seamă din România, este recunoscut şi sprijinit de toate asociaţiile, programele, liderii guvernamentali, factorii de decizie politică şi organizaţii comunitare în această regiune a lumii".


Este pentru prima dată când România este aleasă de WPA să găzduiască un congres, manifestarea urmând a fi un punct de referinţă pentru mai mult de 2.000 de specialişti şi tineri profesionişti aşteptaţi să participe. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
Peste 250 de specialişti participă la al III-lea Congres de psihiatrie al copilului şi adolescentului Cea de-a treia ediţie a Congresului de psihiatrie a copilului şi adolescentului din România a început joi la Bucureşti, pe durata celor patru zile ale evenimentului urmând să discute despre înţelegerea şi tratamentul bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor peste 250 de specialişti din România...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Salvaţi Copiii România lansează un nou proiect, în beneficiul copiilor cu tulburări de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună...
Peste 70.000 de pacienţi din străinătate s-au operat şi tratat în România anul trecut şi în 2014 Peste 70.000 de pacienţi din străinătate s-au tratat în România anul trecut şi în primele cinci luni ale anului 2014, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Norina Forna, preşedintele decanilor de medicină dentară din România şi preşedinte al Societăţii Internaţionale de Reabilitare...