Cele mai citite
 


Timiş: Prima sarcină în cadrul Programului Naţional de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer
vineri, 21 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii timişoreni au reuşit prima sarcină din România obţinută prin fertilizare în vitro în cadrul Programul Naţional de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer (FIV-ET), derulat prin Ministerul Sănătăţii. Părinţii sunt un cuplu de muncitori din judeţul Arad.
După şase ani de tratamente fără succes, viitorii părinţi sunt fericiţi că pot avea un urmaş, îm iulie 2012.
'Putem spune că, în sfârşit, am încheiat şase ani de umblat pe la medici. Programul acesta a fost şansa noastră. Am făcut două inseminări, în 2009, dar nu au reuşit. Ştiam că şansele sunt mici. Programul acesta a fost şansa noastră, deoarece doctorul ne-a spus că numai prin fertilizare in vitro vom putea avea un copil, iar bani pentru această procedură nu aveam. Abia am reuşit să strângem circa jumătate din sumă', a relatat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Andreea, viitoarea mamă.
O fertilizare in vitro costă 2.000 de euro, în timp ce prin programul naţional FIV-ET, manevra medicală este gratuită. Familia cheltuie în jur de 700 de euro pentru tratamentul hormonal de stimulare ovariană.
Cei care au reuşit să aducă bucuria în sânul familiei arădene sunt medicii de la Centrul de Reproducere Umană Asistată Gynatal Timişoara, singurul din vestul României inclus în Programul Naţional de Fertilizare în Vitro şi Embriotransfer derulat prin Ministerul Sănătăţii şi, totodată, unicul centru privat din ţară care nu cere coplată pentru realizarea FIV.
'Când a venit la noi, pacienta prezenta sterilitate primară, adică nu a reuşit niciodată să rămână însărcinată. În urma investigaţiilor uzuale pentru stabilirea diagnosticului, s-a pus în evidenţă ca şi cauză factorul masculin. Ce a urmat a fost protocolul lung de stimulare ovariană, care a durat nouă zile, răspunsul ovarian a fost bun, iar în final, embriotransferul a fost făcut cu trei blastocişti', a declarat dr. Cezara Mureşan, cea care s-a ocupat de fertilizarea cuplului.
Pe 4 octombrie a fost realizat embriotransferul, iar nouă zile mai târziu, în urma analizelor de sânge, medicii au confirmat sarcina.
'Sarcina este în evoluţie şi conform cerinţelor legislative, în următoarele 13 săptămâni pacienta va fi monitorizată', a declarat dr. Florin Dorneanu, medic primar obstretică-ginecologie din cadrul clinicii.
Acesta a mai precizat că până în luna octombrie au fost aprobate, pentru centrul din Timişoara, un număr de 53 de dosare. Dintre acestea, procedurile FIV - ET s-au efectuat deja unui număr de cinci paciente, iar alte nouă paciente au început tratamentul de stimulare hormonală.
Pentru fiecare procedură FIV-ET realizată Ministerul Sănătăţii, prin Autoritatea de Sănătate Publică Timiş, decontează sumă de 4.920 de lei după efectuarea procedurii de FIV-ET şi 1.230 de lei după finalizarea procedurii cu o sarcină, urmată de o naştere.
Vârsta medie a cuplurilor acceptate în program, la Timişoara, este de 32 de ani. Ponderea majoritară o deţin cuplurile din judeţul Timiş (32 de dosare), urmate de cele din judeţele Arad (9) şi Mehedinţi (9). Ca repartizare demografică, în proporţie de 75%, cuplurile sunt din mediul urban. AGERPRES/(AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer a intrat în linie dreaptă Ministerul Sănătăţii a publicat vineri pe pagina sa de internet, pentru dezbatere publică, Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer.
Timiş: Cel mai mare spital privat din vestul ţării, inaugurat Cel mai mare spital privat din vestul ţării s-a inaugurat, sâmbătă, la Timişoara, acesta fiind axat, cu prioritate, pe reproducere umană asistată şi ginecologie, fiind dotat cu aparatură de înaltă performanţă şi în domeniile chirurgiei şi cel al imagisticii.
DIICOT: 12 mame-surogat, implicate în traficul cu ovule umane de la Spitalul Athena din Timişoara Procurorii DIICOT au reuşit să identifice, până în prezent, 12 cazuri de mamă-surogat implicate în dosarul de trafic cu ovule umane de la Spitalul Athena din Timişoara, deţinut de cetăţeanul grec Giatras Kostantinos.
Timiş: Un nou centru de fertilizare in vitro, în perspectivă Conducerea Spitalului de Obstetrică - Ginecologie 'dr. Dumitru Popescu' din Timişoara îşi propune să înfiinţeze un centru de fertilizare in vitro, cel târziu anul viitor, după obţinerea acreditării.
ProVita- Diagnostic și tratament inaugurează noul Centru de Fertilizare in vitro Începând cu data de 1 septembrie, ProVita - Diagnostic și tratament inaugurează o nouă specializare, prin deschiderea unui Centru de Fertilizare in vitro în cadrul clinicii din str. Alexandrina nr 20 - 22, sector 1, București.
INTERVIU Dr. Andreas Vythoulkas: Între 20-25% dintre cupluri au probleme de infertilitate; puţine se prezintă la medic Directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Reproducere Umană, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre obiectivele asociaţiei, despre centrele de fertilizare in vitro, dar şi despre cauzele infertilităţii.