Cele mai citite
 


Ziua Mondială a Osteoporozei, dedicată protecţiei oaselor
vineri, 21 octombrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
În România 1,3 milioane de femei - una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani - se confruntă cu probleme legate de osteoporoză.
Chiar dacă în piaţă sunt disponibile mai multe opţiuni de tratament suportate, în parte, de sistemele de sănătate, multe dintre femeile afectate de osteoporoză încă prezintă fracturi pe fondul unei slabe aderenţe la tratament.
Pentru a creşte gradul de informare a româncelor cu privire la această afecţiune Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei în România (ASPOR) desfăşoară, cu sprijinul Amgen şi GlaxoSmithKline (GSK), acţiuni de promovare a exerciţiului fizic, de informare a potenţialilor pacienţi şi exerciţii de prevenire a căderilor, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei.
De Ziua Mondială a Osteoporozei, ziua în care se vorbeşte mai mult decât oricând despre această 'boală tăcută', Fundaţia Internaţională de Osteoporoză (International Osteoporosis Foundation, IOF) a lansat campania numită 'Iubeşte-ţi oasele' (Love your bones), ce se concentrează pe prevenţia bolii şi pe acţiuni de informare a oamenilor cu privire la pericolele osteoporozei, precum şi modalităţile de a-i convinge pe aceştia de importanţa unei osaturi sănătoase.
Ca parte a acestei campanii, în România vor avea loc două evenimente, în Târgu Mureş şi Oradea, în cadrul cărora Asociaţia ASPOR va promova exerciţiul fizic, dieta sănătoasă şi necesitatea aportului de vitamina D.
La Târgu Mureş va avea loc un eveniment de promovare a exerciţiului fizic în cadrul căruia se vor face demonstraţii de exerciţii fizice benefice pentru prevenirea osteoporozei şi fracturilor, exerciţii de prevenţie a căderilor precum şi un scurt program de gimnastică de grup.
La Oradea vor avea loc două acţiuni - prima va fi la un azil de vârstnici institutionalizaţi, unde ASPOR, împreună cu un kinetoterapeut, vor face măsurători de densitate a oaselor, vor distribui materiale de informare şi vor vorbi cu potenţialii pacienţi despre boală.
A doua acţiune de la Oradea se va desfăşura la un club de pensionari al Asociaţiei Social-Comunitare a Municipalităţii, unde va avea loc un eveniment la fel de dinamic precum cel din Târgu Mureş, încheiat cu o demonstraţie de exerciţii fizice.
'Odată în plus, Ziua Mondială a Osteoporozei este punctul de plecare al unei campanii concentrată pe ideea de prevenţie, aceasta fiind, de altfel, şi cheia sănătăţii oaselor noastre la orice vârstă', a declarat dr. Salvina Mihalcea, vicepreşedinte ASPOR.
Cele trei mesaje cheie ale campaniei 'Love your bones' sunt: "îmbrăţişează un stil de viaţă activ!", "îmbrăţişează o alimentaţie bogată în calciu şi proteine!" şi "îmbrăţişează Vitamina D!".
'Ceea ce noi, medicii, le recomandăm persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani este să se adreseze medicului la apariţia durerilor la coloana vertebrală, la şold sau antebraţ, să stea mai mult la soare, să meargă zilnic pe jos, iar fumătorii să reducă pe cât posibil ţigările. Un aspect la fel de important precum prevenţia bolii ţine de aderenţa pacienţilor la tratamentele disponibile, acesta fiind un factor esenţial pentru controlul bolii şi pentru reducerea semnificativă a pericolului fracturilor, precum şi a unor costuri importante pentru sistemele de sănătate', a declarat conf. dr. Cătălina Poiană - medic primar endocrinolog, Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon Bucureşti.
Din punct de vedere financiar, fracturile osteoporotice impactează semnificativ indivizii şi serviciile medicale.
Costurile medicale directe ale osteoporozei în Europa au fost estimate la mai mult de 31 de miliarde de euro anual şi sunt aşteptate să crească până la 76,7 miliarde de euro în 2050, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte.
Denumită adesea o 'boala tăcută', osteoporoza reprezintă o problemă globală din ce în ce mai importantă, pe măsură ce populaţia lumii este în creştere şi, în acelaşi timp, în proces de îmbătrânire.
Circa 30% dintre femeile aflate la menopauză din Uniunea Europeană sunt diagnosticate cu osteoporoză.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat recent osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică.
Durerea, neputinţa şi pierderea independenţei asociate cu osteoporoza complicată cu fracturi pot avea un impact semnificativ asupra sănătăţii mintale a femeilor afectate şi pot reduce calitatea vieţii.
Fracturile, în special la nivelul şoldului, pot fi devastatoare, ratele de mortalitate raportate fiind de până la 20-24%, în primul an de după fractura la şold.
Alături de o dietă adecvată şi de efectuarea unor exerciţii fizice, tratamentele medicamentoase pot ajuta la încetinirea pierderii de masă osoasă şi pot reduce riscul de fracturare.
Totuşi, în ciuda disponibilităţii tratamentelor pentru osteoporoză de mai bine de 10 ani, riscul pentru apariţia fracturilor osteoporotice de-a lungul vieţii rămâne ridicat, de 30-50% în cazul femeilor şi 15-30% în cazul bărbaţilor, din cauza faptului că femeile nu sunt aderente la tratament. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
de maria
osteoporoza se transmite genetic ?daca mama mea are osteoporoza pot avea si eu?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
ZIUA MONDIALĂ A OSTEOPOROZEI 2012 sărbătorită în România 19-20-21 octombrie 2012 Motto: Oprește-te la una, fă din prima ta fractură: ultima! Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează între 19-20-21 octombrie în București Ziua Mondială a Osteoporozei 2012.
Ziua mondială a osteoporozei Ziua mondială a osteoporozei este marcată la 20 octombrie, prin diverse acţiuni, în peste 90 de ţări.
Specialiști renumiți din domeniul medical vor lua parte la conferințele organizate de ZIUA MONDIALĂ A OSTEOPOROZEI 19-20-21 octombrie 2012 Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează între 19-21 octombrie la București Ziua Mondială a Osteoporozei 2012. Evenimentul se desfășoară sub egida International Osteoporosis Foundation (IOF) și are ca Partener Principal Societatea...
Specialiști renumiți din domeniul medical vor lua parte la conferințele organizate de ZIUA MONDIALĂ A OSTEOPOROZEI 19-20-21 octombrie 2012 Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează între 19-21 octombrie la București Ziua Mondială a Osteoporozei 2012. Evenimentul se desfășoară sub egida International Osteoporosis Foundation (IOF) și are ca Partener Principal Societatea...
Testări gratuite și conferințe pe teme medicale la Ziua Mondială a Osteoporozei 2012 Ziua Mondială a Osteoporozei a fost sărbătorită pentru prima dată la București în weekendul 19-21 octombrie 2012. Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru ASPOR (Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România), în parteneriat cu Societatea...