Cele mai citite
 


Anemia feriprivă este mai frecventă la copii
sâmbătă, 22 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Conform unor studii mai vechi ale Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului, trei din patru copii suferă de anemie.
Anemia reprezintă o scădere a cantităţii de hemoglobină din sângele circulant şi apare în anumite condiţii, a declarat pentru AGERPRES, dr. Daniela Popescu, medic pediatru la Centrul de Diagnostic şi Tratament "Victor Babeş".
Medicul a subliniat că cea mai frecventă anemie la copii este anemia feriprivă, prin carenţa de fier, şi din experienţa de zi cu zi se întâlneşte la unu din patru cazuri care vin la consult.
Se vorbeşte de anemii severe când hemoglobina ajunge la 6 - 7 miligrame la decilitru.
Pe lângă paloarea specifică, trebuie avut în atenţie şi coloritul conjuctivelor, a mucoaselor, oboseala, lipsa poftei de mâncare, randament scăzut la şcoală, o respiraţie dificilă - acestea reprezintă semne care ar pute semnala o astfel de afecţiune.
Diagnosticul trebuie pus de medic pe baza testelor de laborator specifice şi examen clinic, a subliniat dr. Daniela Popescu.
Dacă este o anemie feriprivă se administrează preparate din fier timp de o lună până la trei în funcţie de rezultatele de laborator.
În plus trebuie o alimentaţie echilibrată bazată pe produse care conţin fier, respectiv carne, spanac, legume verzi, ficat, gălbenuş de ou.
"Din păcate copiii mănâncă destul de dezorganizat, mult fast food", a subliniat medicul.
Referitor la frecvenţă, aceasta este egală la băieţi şi la fete
Dr. Daniela Popescu a menţionat că este recomandat să se facă o hemogramă anual, iar după un an ar trebui efectuate şi examen de urină, transaminaze creatinină pe lângă hemogramă.
"Sunt pentru o alimentaţie naturală chiar dacă mama suferă de anemie în ultimul trimestru de sarcină. De la şase luni se poate face profilaxie administrând preparate care să conţină fier dacă mama a avut anemie", a reliefat specialista. AGERPRES/(AS Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Anemia feripriva Cea mai frecventa forma de anemie este cea datorata carentei de fier (exista si anemie determinata de carenta de acid folic sau vitamina B12).
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Atenţie la carenţele de minerale: alimentaţia sănătoasă - cea mai importantă modalitate de tratament Alimentaţia sănătoasă este cea mai importantă modalitate de tratament, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu, aceasta atrăgând atenţia asupra carenţelor de minerale.
Carenţa şi excesul de vitamine Lipsa vitaminelor din alimentatie provoaca tulburari grave ale organismului, numite boli de carenta. Lipsa totala a unei vitamine se numeste avitaminoza si poate duce chiar la deces. De cele mai multe ori, apare o lipsa partiala a vitaminelor, cunoscuta sub numele de hipovitaminoza, iar tulburarile metabolice...
Dieta anemie Cea mai frecventa cauza a anemiei este carenta de fier , provocata la randul ei de o pierdere cronica de sange, fie prin menstruatie , fie printr-o hemoragie digestiva (cauzata de ulcer peptic, gastrita , hemoroizi , etc.)
Vitaminele - surse naturale, carente si excese Vitaminele sunt compusi chimici absolut necesari organismului pentru o crestere sanatoasa si un metabolism corect. Corpul omenesc are nevoie de vitamine pentru a crea enzime si hormoni – substante elementare pentru multiplele reactii chimice ce au loc in fiecare moment pentru a asigura supravietuirea...
S-a inventat aparatul care detectează deficiența de FIER mai simplu, mai rapid și mai eficient Un articol publicat de către un grup de cercetători germani în revista Nature Communications[1] a prezentat o nouă modalitate non-invazivă de testare a deficienței de fier, folosind o măsurătoare optică a fluorescenței albastre emise de zinc-protoporfirină. Centrul de Cercetare Nestlé, din Vevey...