Cele mai citite
 


Consiliul Concurenţei recomandă CNAS modificarea sistemului de decontare a medicamentelor
sâmbătă, 22 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Concurenţei a recomandat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să modifice sistemul de decontare a medicamentelor acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate deoarece acesta elimină concurenţa prin preţ.
Potrivit raportului autorităţii naţionale de concurenţă, lansat vineri în dezbatere publică, eliminarea concurenţei prin preţ atât la nivelul producătorilor, cât şi la nivelul farmaciilor, se realizează în detrimentul bugetului alocat programelor naţionale şi, în final, al pacienţilor.
Din analiza efectuată de Consiliul Concurenţei asupra sectorului distribuţiei de medicamente a rezultat că, în privinţa medicamentelor decontate acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate, atât în anul 2009, cât şi în prezent, prescrierea acestora se face pe baza Denumirii Comune Internaţionale, dar CNAS suportă valoarea integrală a preţului de vânzare cu amănuntul.
'Astfel, farmaciile nu au niciun stimulent pentru a le comercializa la un preţ mai mic, deşi acestea pot obţine discounturi semnificative de la distribuitorii de medicamente', iar prin practicarea acestui sistem se elimină principala formă de concurenţă cu privire la aceste medicamente, concurenţa prin preţ, atât la nivelul producătorilor, cât şi la nivelul farmaciilor, în detrimentul bugetului alocat programelor naţionale şi, în final, al pacienţilor', se arată în documentul menţionat.
Având în vedere creşterea cheltuielilor cu medicamentele care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, Consiliul Concurenţei apreciază că 'este necesară introducerea unui sistem de referenţiere a preţurilor în cazul acestor medicamente, cel puţin în cazurile în care există mai multe medicamente cu aceeaşi Denumire Comună Internaţională, introducerea acestor măsuri conducând, pe de o parte, la reducerea cheltuielilor statului cu aceste medicamente şi, pe de altă parte la promovarea medicamentelor generice pe măsură ce acestea intră pe piaţă'.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a propus ca modul de calcul al preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor cuprinşi în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de guvern, în condiţiile legii, să fie stabilit într-un mod care să permită realizarea de economii la bugetul alocat sănătăţii. Astfel, preţul cu ridicata ar fi fost preţul de producător diminuat cu 15%, la care urma să se adauge adaosul de distribuţie.
Consiliul Concurenţei a considerat că 'această metodă de calcul ar putea avea ca efect creşterea atractivităţii exporturilor de astfel de medicamente' şi ar putea conduce la 'înregistrarea unui deficit de medicamente pe piaţa românească'.
O altă constatare a analizei sectoriale menţionate este că 'deşi există diferenţe semnificative de preţ, pe toate pieţele unde există variante generice ale medicamentelor inovative cel mai bine vândute, nu numai că medicamentele generice nu au reuşit să penetreze piaţa, dar vânzările celor mai ieftine medicamente generice reprezintă sub 1% din valoarea totală a pieţei'.
Din punctul de vedere al accesului pe piaţa distribuţiei angro de medicamente, raportul Consiliului Concurenţei afirmă că 'nu există limitări într-o măsură semnificativă, generate de existenţa unor relaţii de exclusivitate sau de distribuţia printr-un număr redus de distributori'.
În cadrul investigaţiei au fost identificate şi anumite pieţe pe care accesul distribuitorilor, în general, al distribuitorilor mici, este dificil.
În vederea analizării modului de funcţionare a sistemului de distribuţie a medicamentelor practicat în România, dar şi al modificărilor ce ar putea interveni în acest sistem pe termen scurt şi mediu, Consiliul Concurenţei a derulat o investigaţie sectorială ale cărei rezultate sunt prezentate în cadrul raportului 'Mediul concurenţial românesc - evoluţii în sectoare esenţiale', ediţia 2011.AGERPRES/(AS-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Ciurchea (CNAS): Am introdus un program de testare genetică pentru leucemie Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat miercuri într-o dezbatere că a devenit funcţional un program de testare genetică pentru leucemii.
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului verificarea datelor CNAS în urma creşterii taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creşterii "nejustificate" a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.
CNAS a făcut demersurile necesare punerii în executare a sentinţei privind cei 7 pacienţi bolnavi de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întreprins demersurile necesare pentru punerea în executare a sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la acordarea celor şapte pacienţi bolnavi de cancer a unor tratamente în regim de compensare 100% care nu sunt cuprinse în lista de medicamente...
COPAC cere CNAS o dezbatere publică pe tema noilor reglementări Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România(COPAC) solicită public Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să publice pe site-ul său listele de medicamente care vor fi afectate de măsura schimbării metodei de calcul a preţului de referinţă pe listele C1 şi C3, se arată...
MS a decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, în urma demersurilor ATR Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, precum şi preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor din cadrul programelor naţionale de sănătate, la iniţiativa Asociaţiei Transplantaţilor...
Ciurchea(CNAS): România, prin introducerea medicamentelor de ultimă generaţie, le are pe absolut toate pe piaţă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generaţie, România se poate lăuda că are absolut toate me...