Cele mai citite
 


Medici ruşi vin la Clinica II Ortopedie Timişoara să înveţe tehnici de reparare a coloanei vertebrale
sâmbătă, 22 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tinerii medici ortopezi din Rusia vor veni la Timişoara să înveţe tehnici de reparare a coloanei vertebrale, aceştia recunoscând că în ţara noastră operaţiunea se face mai performant, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, şeful Clinicii II Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Victor Babeş'', prof. dr. Dan V. Poenaru.
Schimbul de experienţă se va face în cadrul unui acord care a fost semnat, vineri, între Clinica II Ortopedie Timişoara şi Centrul Ştiinţific pentru Traumatologie Restaurativă şi Ortopedie ''G. A. Ilizarov'' din Kurgan, Rusia.
''Ei au apreciat că noi facem coloana vertebrală mai bine decât ei şi ne vor trimite tineri aici. Noi le asigurăm cazarea şi masa, iar ei, la reciprocitate, pentru că şi noi le vom trimite tineri specialişti, pentru că noi dorim să comparăm rezultatele pe care obţinem aici cu ceea ce se obţine în clinica lor'', a arătat prof. Poenaru.
Un alt aspect prevăzut în protocolul de colaborare se referă la cercetare. Potrivit prorectorului UMF, în acest sens, specialiştii ortopezi timişoreni vor putea merge la Clinica ''G. A. Ilizarov'' din Kurgan pentru a se perfecţiona în alte tehnici, cum sunt cele de alungire a osului.
''Sunt tot felul de substanţe care substituie osul. Se găsesc deja; se injectează, se face ca şi plastilina şi, pusă lângă os, ia forma acestuia. Stimulează creşterea osului. Noi am folosit un timp metoda, dar substanţele sunt foarte scumpe, iar statul român nu dă niciun ban, pacientul trebuie să şi le cumpere. Cu ruşii vom lucra în paralel, ei lucrează la altele originale şi vom vedea în timp rezultatele'', a explicat prof. Poenaru.
Acordul a fost semnat în cadrul lucrărilor Congresului Naţional de Ortopedie - Traumatologie, care se desfăşoară la Timişoara în perioada 19-21 octombrie, la care participă peste 600 de specialişti din ţară şi străinătate.
Centrul ''G. A. Ilizarov'' este situat în Kurgan, un oraş cu 600.000 de locuitori, situat la 2.000 de kilometri depărtare de Moscova, în Urali. Dispune de 150 de paturi şi este împărţit în 18 departamente, unul pentru chirurgie estetică, mai precis corectarea deformităţii coloanei vertebrale, dar şi scurtări şi alungiri de membre.
Profesorul Ilizarov (decedat în urmă cu zece ani) a fost unul dintre cei mai renumiţi ortopezi din lume. Între 1985-1987, când centrul era condus de renumitul profesor, Kurganul devenise un adevărat centru mondial de ortopedie, unde-şi dădeau întâlnire mulţi ortopezi veniţi din întreaga lume şi care doreau să facă specializarea cu acesta.
Aşa-numita ''alungire a oaselor'' a fost pusă în practică de Ilizarov, cu ajutorul unui aparat special, inventat tot de el: fixatorul Ilizarov.
Prin această metodă se putea obţine o alungire a oaselor cu câţiva centimetri, concomitent cu îndreptarea lor, putând fi folosit şi în alte diagnostice ortopedice.
Secţia de Ortopedie-Traumatologie II Timişoara s-a înfiinţat în luna aprilie 1993, sub conducerea prof. univ. dr. Dan V. Poenaru. Clinica are peste 60 de paturi grupate în 20 de saloane şi 5 paturi în secţia de Terapie Intensivă.
Dispune de două săli de operaţie dotate ultramodern, cu compartimente de imagistică performantă (rezonanţă magnetică nucleară, osteotomodensitometrie, echografie osteoarticulară, fluoroscopie, radiologie) şi o bancă de os.
Aici s-au efectuat intervenţii dintre cele mai dificile, care au avut ca rezultat redarea pacienţilor rolului social anterior îmbolnăvirii (endoprotezarea şoldului, endoprotezarea genunchiului, artroscopia genunchiului - reconstrucţia artroscopică a ligamentului încrucişat anterior, artroscopia umărului, a gleznei, a cotului, a articulaţiei radiocarpiene, transplant osos, tratament al artropatiilor hemofilice). AGERPRES/(A, AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Clinica de Ortopedie II Timişoara va colabora cu Centrul Rus 'G. A. Ilizarov' Clinica II de Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Timişoara va colabora cu Centrul Ştiinţific pentru Traumatologie Restaurativă şi Ortopedie ''G. A. Ilizarov'' din Kurgan, Rusia.
Dr. Dorel Săndesc: Spitalul Judeţean de la Timişoara, principalul furnizor de organe prelevate din ţară (interviu) Timişoara, 3 mar /Agerpres/ - Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Timişoara, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care spune că numărul record de prelevări de organe care se efectuează în acest...
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Timişoara va găzdui Congresul Naţional de Ortopedie şi Traumatologie, cu peste 600 de specialişti din întreaga lume Cea de-a XIV-a ediţie a Congresului Naţional de Ortopedie şi Traumatologie, care se va desfăşura la Timişoara, sub înaltul patronaj al Academiei Române, în perioada 19-21 octombrie, va reuni peste 600 de participanţi, specialişti ortopezi şi chirurgi din întreaga lume, acesta fiind cel mai important...
Medicii Spitalului Militar Timişoara, specializaţi în Occident, excelează în transplanturile de ţesut osos şi ligamente Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a spitalului Clinic de Urgenţă Militar Timişoara continuă să performeze în activitatea de transplant osos şi de ligamente, fiind singura unitate spitalicească din ţară, după "Colentina" din Bucureşti, acreditată pentru prelevare şi transplant de ţesut osos şi tendinos...
Timiş: Operaţii cu GPS, în premieră naţională la Clinica de Ortopedie a Spitalului Judeţean Chirurgii de la Clinica II Ortopedie - Traumatologie a Spitalului Judeţean Timişoara vor opera din această lună, în premieră naţională, folosind GPS-ul, un sistem intern de navigaţie, care-i ajută pe medici să fixeze exact locul şi modul în care trebuie aplicată proteza de şold sau de genunchi.