Cele mai citite
 


Sălaj: Administraţiile locale doresc extinderea programului de mediere sanitară pentru romi
sâmbătă, 22 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai multe primării din Sălaj şi-au exprimat disponibilitatea de a angaja mediatori sanitari pentru comunităţile de romi din judeţ, în prezent existând şapte astfel de mediatori, ce deservesc o populaţie de circa 4.000 de persoane, din cei peste 12.500 de romi din judeţ.
"Primarii care nu au mediatoare sanitare sunt invidioşi pe primarii care au. Există solicitări prin care anumite primării doresc să angajeze, să extindă programul, bineînţeles, dacă s-ar putea cu finanţare de la Ministerul Sănătăţii. Noi am încercat şi în acest an şi am făcut nişte solicitări, dar programul deja fiind început, bugetul fiind aprobat, s-a dat pe fiecare judeţ un buget la început de an şi nu s-au permis alte angajări. Probabil că dacă aţi dori extinderea programului, acum ar fi momentul de identificat comunităţile unde ar fi nevoie şi să se facă propunerea de buget pentru anul următor", a declarat, vineri, Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în cadrul dezbaterii privind programul de mediere sanitară în judeţ, organizată de către Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate Sastipen la Zalău.
Potrivit sursei citate, patru-cinci primării din judeţ şi-au exprimat deja dorinţa de a angaja astfel de persoane, însă numărul administraţiilor locale care doresc acest lucru ar putea fi şi mai mare.
În Sălaj există şapte mediatori sanitari ce deservesc peste 4.000 de romi din localităţile Agrij, Almaşu, Nuşfalău, Zalău, Crasna şi Sâg, în vreme ce populaţia de etnie romă din judeţ era, la ultimul recensământ, de circa 12.500 de persoane.
În cadrul aceleiaşi întâlniri, preşedintele Sastipen, Daniel Rădulescu, a subliniat faptul că şi-ar dori ca mediatorii sanitari să fie susţinuţi în continuare de către stat şi să fie profesionalizaţi, recunoscând totuşi că existe cazuri în care mediatorii sunt femei de serviciu la primărie sau, şi mai grav, sunt plecaţi din ţară, dar continuă să-şi încaseze salariul pe card.
Întâlnirea de la Zalău se înscrie în cadrul proiectului "Programul de Mediere Sanitară: oportunitate de creştere a ratei de ocupare în rândul femeilor rome", implementat în perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2013 de către Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen, în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa prioritară 6, Domeniul Major de Intervenţie 6.3. AGERPRES/(AS - Sebastian Olaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Judeţele Botoşani, Sălaj şi Tulcea vor beneficia de un proiect de servicii medico-sociale integrate Un proiect de formare pentru 18 localităţi din judeţele Botoşani, Sălaj şi Tulcea cu finanţare elveţiană, având ca scop dezvoltarea unor modele de îngrijiri comunitare integrate de tip medico-social, a fost lansat vineri la conferinţa internaţională "Servicii de sănătate şi sociale integrate".
Sălaj: Pacienţii cu boli rare din România, între durere şi speranţă (reportaj) Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare "NoRo" din Zalău a oferit, în primul an de la înfiinţare, recuperare şi integrare prin diverse tipuri de terapii, dar şi activităţi socio-educative pentru circa 125 de copii cu boli rare din întreaga ţară, alături de informare şi consiliere pentru părinţii...
Sălaj: Spitalul Judeţean de Urgenţă, reabilitat printr-un proiect european în valoare de aproape 10 milioane de euro Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost reabilitat în cadrul unui proiect în valoare de aproape 10 milioane euro, derulat de Consiliul Judeţean prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi având ca sursă de finanţare Fondul European de Dezvoltare Regională.
Sălaj: Proiect de îmbunătăţire a serviciilor socio-medicale pentru pacienţii cu boli rare Centrul pilot de referinţă pentru bolile rare NoRo din Zalău doreşte să-şi îmbunătăţească şi să diversifice serviciile socio-medicale adresate pacienţilor cu astfel de boli din România, prin intermediul unui proiect cu finanţare elveţiană ce are ca obiectiv principal transformarea NoRo într-un centru...
Sălaj: Peste patru milioane de lei pentru reabilitarea unor spitale din judeţ Peste patru milioane de lei vor fi alocate de către Ministerul Sănătăţii, în acest an, pentru reabilitarea unor unităţi spitaliceşti din judeţul Sălaj, cea mai mare parte din sumă urmând a reveni Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, potrivit datelor prezentate vineri, în cadrul şedinţei lunare a Colegiului...
Sălaj: Finanţare privată de peste 200.000 de lei pentru Spitalul Judeţean Zalău Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a primit din partea unei companii private locale o sponsorizare de peste 200.000 de lei, suma urmând a fi utilizată pentru achiziţionarea de mobilier şi echipament medical.