Cele mai citite
 


Adrian Năstase: PSD nu trebuie să-şi uite identitatea
duminică, 23 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Partidul Social Democrat trebuie să-şi păstreze identitatea dacă vrea să reuşească la viitoarele alegeri, a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Naţional al partidului, preşedintele acestui for de conducere, Adrian Năstase.
"Putem reuşi doar dacă ne păstrăm identitatea. PSD nu trebuie să-şi uite identitatea. Nu trebuie să uităm de valorile care ne definesc, deoarece astăzi este nevoie de ele mai mult ca oricând: solidaritate, responsabilitate, echitate, libertate. Trebuie să fim alături de profesori, să le spunem că îi respectăm pentru ceea ce fac, că le apreciem munca şi că merită mai mult. Trebuie să le spunem că există (şi) o altă cale. Trebuie să fim alături de medici, să le arătăm preţuirea noastră şi să le spunem că vrem să le creăm condiţii pentru a-şi dezvolta cariera în ţară. Trebuie să discutăm cu tinerii care îşi termină studiile şi să le explicăm cum dorim să creăm mai multe locuri de muncă, cum vrem să le oferim oportunităţi aici, în ţară. România se îndreaptă către falimentul propriului viitor fiindcă în România şomajul este unul al tinerilor cu studii! Nu trebuie să-i uităm pe pensionari, cărora trebuie să le spunem că nu îi considerăm nici asistaţi şi nici cerşetori. Şi că nu este vina, ci doar ghinionul lor că la finalul unei vieţi de muncă trebuie să asculte injuriile unor nemernici care le spun că sunt o povară a societăţii", a detaliat fostul premier.
El a arătat că PSD trebuie să fie alături de agricultori, de tinerele mame, de tinerele familii şi de persoanele defavorizate, cărora trebuie să le spună că societatea şi statul nu le întorc spatele, că doresc să le asigure şanse egale de dezvoltare.
"De asemenea, nu avem voie să-i uităm pe cei care lucrează în mediul privat. Ei sunt motorul economiei. Lor trebuie să le spunem că îi respectăm, că îi vom scoate din sclavia impusă de noul Cod al Muncii, că vom reduce CAS-ul şi că taxele şi impozitele plătite de ei se vor reflecta în servicii sociale de calitate. Acestor oameni trebuie să le spunem concret ce efecte asupra vieţii lor a avut guvernarea PDL şi cum vom îndrepta noi lucrurile. (...) La anul, va fi rândul românilor să spună stop acestui genocid social. 'Victoria aparţine celui perseverent', spunea Napoleon Bonaparte. PSD trebuie aşadar să continue să vorbească cu oamenii, să îşi promoveze viziunea, politicile şi măsurile în cadrul USL. Trebuie să continuăm să consolidăm construcţia pe care am reuşit să o facem la nivelul Opoziţiei", a arătat Adrian Năstase.
Potrivit acestuia, anul viitor "va fi şi mai rău", atât din punct de vedere economic şi social, cât şi al stabilităţii sistemului democratic.
"Personal, am susţinut ca România să devină, cu adevărat, un stat social. Am făcut-o la guvernare şi o voi face în continuare. Înainte de a discuta despre cum PDL vrea să renunţe la statul social, vreau să-i informăm: România nu este şi nici nu a fost, în fapt, în ultimii şapte ani un stat social! Nu putem fi stat social când avem cheltuieli sociale la jumătate faţă de media europeană! La noi, nu statul social este prea mare, ci economia prea mică! Avem mai mulţi pensionari decât angajaţi nu pentru că avem mulţi pensionari, ci pentru că nu mai avem locuri de muncă! Avem mai mulţi pensionari decât contribuitori la bugetul asigurărilor sociale pentru că milioane de români au fost invitaţi să plece din ţară pentru a-şi găsi de muncă în străinătate. Avem deficit la pensii - nu pentru că pensiile sunt prea mari, ci pentru că încasările statului din taxe şi impozite sunt mult prea mici!", a atras atenţia fostul premier.
El a mai arătat că în România de astăzi este mai dificil pentru un copil din mediul rural să beneficieze de acces la educaţie şi la sănătate decât era în secolul XIX, când se puneau bazele statului român, în timp ce jumătate din populaţia ţării nu este văzută de guvernanţi decât în calitate de forţă de muncă ieftină şi neinstruită, bună de munca sezonieră pentru investitorii ''strategici''.
"Pentru că este incapabil să facă economia să-şi revină, PDL foloseşte în mod abuziv acest concept al Statului Social pentru a lua bani din buzunarele cetăţenilor şi a-i muta în conturile clientelei politice. PSD trebuie să aibă curajul să spună categoric că statul social responsabil este necesar în România. Statul social responsabil nu loveşte în cei bogaţi - dar este corect cu toţi cetăţenii, în funcţie de averea şi munca fiecăruia. Statul social încurajează munca şi oferă acces tuturor la educaţie şi sănătate. Sănătatea este un drept, nu un simplu bun ce poate fi cumpărat şi vândut numai de cei care îşi permit acest lucru! (...) Statul social îi sprijină pe cei vulnerabili, sprijină tinerele familii, îi sprijină pe cei bolnavi şi pe cei singuri. Statul social îndeplineşte unul dintre imperativele liberalismului clasic - îi ajută pe cei care nu se pot ajuta singuri. Statul social îi respectă pe pensionari. Statul social nu acordă pomeni sau ajutoare nemeritate - ci este cu adevărat responsabil pentru toţi cetăţenii", a spus liderul CN al PSD.
În opinia acestuia, statul social responsabil nu este vinovat "pentru criza economică şi pentru datoriile făcute de guvernele incompetente", dar statul social este cel care poate să asigure, prin măsuri economice şi sociale, un nivel de trai decent pentru cetăţeni şi, în acelaşi timp, să garanteze respectarea, fără discriminare, a drepturilor fundamentale.
"Avem datoria de a apăra Statul Social deoarece acesta este un principiu prevăzut de Constituţia României şi asumat de Uniunea Europeană. (...) Să luptăm, din nou, pentru alegeri libere şi corecte, pentru justiţie independentă, pentru egalitate în faţa legii. La 20 de ani de la Revoluţie, democraţia românească este în pericol, libertatea a fost golită de conţinut, iar dreptul la bunăstare a devenit condiţionat de apartenenţa politică", a mai spus preşedintele CN al PSD. AGERPRES/(A - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Horea Uioreanu, candidat USL la şefia CJ Cluj: Judeţul are potenţial de dezvoltare imens, puţin folosit(interviu) Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, deputatul liberal Horea Uioreanu, spune că 2012 este anul schimbării politice în România. El a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritatea sa este schimbarea modului de a face politică, de la schimbarea modului de funcţionare...
PSD: Deciziile de desfiinţare şi comasare a spitalelor - o măsură care aruncă definitiv în haos sistemul sanitar Partidul Social Democrat dezaprobă deciziile 'arbitare şi incorecte' ale Ministerului Sănătăţii privind reorganizarea spitalelor, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Departamentul de Sănătate al PSD.
MAE condamnă cu fermitate atentatul de la Oslo Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atentatul comis la sfârşitul săptămânii trecute în apropierea sediului guvernului din Oslo, soldat cu victime omeneşti şi răniţi, se arată într-un comunicat de presă al MAE remis AGERPRES.
PSD îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România Partidul Social Democrat îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România şi totodată condamnă indiferenţa, iresponsabilitatea şi aroganţa cu care noul guvern tratează această problemă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Graţiela Drăghici...