Cele mai citite
 


Comunicat de presă - MAE
duminică, 23 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comunicat de presă
Ministrul Teodor Baconschi a inaugurat Consulatul României la Catania

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a inaugurat sâmbătă, 22 octombrie 2011, Consulatul României la Catania, Italia.
La ceremonia de inaugurare au participat Giuseppe Castiglione, Preşedintele Provinciei Catania, Raffaele Sacanelli, primarul oraşului Catania, Giuseppe Firrarello, senator de Catania, alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi naţionale italiene, parlamentarii români de diaspora, senatorul Viorel Badea şi deputatul William Brînză, numeroşi membri ai comunităţii româneşti din regiune şi reprezentanţi ai mass media locale şi române.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa deschiderii acestei reprezentanţe diplomatice pe teritoriul Republicii Italiene, într-o regiune în care se regăsesc aproximativ 80.000 de români.
'O promisiune îndeplinită este mai grăitoare decât o mie de discursuri. România este prima ţară care deschide un consulat la Catania, fapt extrem de bine primit de aleşii şi autorităţile acestei provincii. Dincolo de contribuţia la întărirea cooperării cu Italia, această misiune diplomatică este esenţială pentru cei peste 80.000 de compatrioţi ai noştri din Sicilia, care nu vor mai fi nevoiţi să cheltuie bani şi timp pe deplasări la Roma pentru a beneficia de servicii consulare', a declarat şeful diplomaţiei române.
Prin deschiderea acestui nou consulat, Ministerul Afacerilor Externe asigură astfel accesul mai uşor al cetăţenilor români din regiune la serviciile consulare.
'Prin acest nou consulat, le arătăm românilor din Italia că ne pasă de soarta lor. Şi ei fac parte din corpul naţiunii noastre, contribuie prin truda lor la bunăstarea familiilor rămase în ţară, şi merită acest gest firesc de recunoştinţă din partea României. Oriunde s-ar afla, românii au dreptul la servicii consulare de calitate şi, pe cât posibil, de proximitate', a evidenţiat ministrul Baconschi.
Ministrul Afacerilor Externe şi-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru relaţia bilaterală cu partea italiană, cu care România are un dialog dinamic, dezvoltând continuu parteneriatul strategic.
Totodată, şeful diplomaţiei române şi-a arătat mulţumirea pentru faptul că românii din Italia, în majoritatea lor covârşitoare, sunt bine integraţi şi contribuie cu circa 4 miliarde euro la creşterea economică a Italiei.
Preşedintele Provinciei Catania, Giuseppe Castiglione, a subliniat importanţa deschiderii noului consulat al României pentru dezvoltarea colaborării dintre cele două ţări: 'Pentru comunitatea românească, pentru provincie, pentru oraşul Catania, deschiderea consulatului este foarte importantă (...) Noul consulat român demonstrează, încă o dată, prietenia de lungă durată care leagă cele două popoare şi va fi totodată punctul de referinţă pentru toată zona meridională a Italiei. Vă mulţumesc, domnule ministru, pentru mesajul pe care îl transmiteţi oraşului Catania, provinciei Catania, prin deschiderea consulatului român. E un semn de recunoştinţă, de stimă şi de reconfirmare a foarte bunelor raporturi dintre România şi Italia.'

Informaţii suplimentare
Consulatul României la Catania este menit să asigure protecţie şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români rezidenţi, domiciliaţi sau aflaţi în calitate de turişti în cele patru regiuni din sudul Republicii Italiene, care constituie circumscripţia consulară a oficiului, respectiv Sicilia, Basilicata, Calabria şi Puglia.
Decizia înfiinţării noului oficiu vine ca urmare a creşterii constante, din ultima perioadă, a numărului solicitărilor de servicii consulare, respectiv din dorinţa de a echilibra prezenţa consulară în Peninsulă şi de a o adapta la cerinţele comunităţii româneşti din Italia.
Decretul prezidenţial de înfiinţare a consulatului României de la Catania a fost semnat de preşedintele României la data de 20.06.2011.
Coordonatele oficiului consular sunt: Via Misterbianco nr. 1, CP 95131, Catania

Direcţia Comunicare
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Buzău: Peste 80 de copii din sistemul de protecţie, trataţi de stomatologi italieni O echipă este formată din 24 medici, asistenţi medicali şi igienişti profesionişti din Italia au tratat timp de două săptămâni peste 80 de copii din sistemul de protecţie socială din judeţul Buzău, fiind efectuate 400 de intervenţii stomatologice.
World Vision România lansează, în parteneriat cu MSD România, proiectul ”Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, cu scopul reducerii mortalităţii materne în ţara noastră Fundaţia World Vision România, împreună cu compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, demarează un amplu program de reducere a mortalităţii materne din ţara noastră, ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers, cu obiectivul ca nicio mamă să nu mai moară dând viaţă.
Sanador a inaugurat primul spital privat cu servicii medicale complete din România Operator de top pe piata serviciilor medicale private din Romania, Sanador a deschis primului spital clinic cu servicii medicale complete, inclusiv asistenta medicala de urgenta, dezvoltat în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro.
Cluj: A fost inaugurat primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România Primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România a fost inaugurat, miercuri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, noua unitate fiind realizată în urma unei investiţii din fonduri proprii de aproximativ 4,5 milioane de euro.
(Corespondenţă) Italia: falsă soia "organică" contaminată, provenind şi din România Roma, 15 iun - Corespondentul Agerpres, Dana Enulescu, transmite: Alimente biologice, printre care 1.700 de tone de soia "modificată", au fost confiscate în întreaga Italie, dar mai ales în Regiunile Veneto şi Lombardia, în urma unor controale ale Gărzii financiare de la Ravenna făcute la vânzători en...
Italia: O asistentă medicală acuzată că ar fi îmbolnăvit de tuberculoză peste o mie de nou-născuţi O asistentă medicală afectată de tuberculoză este bănuită că a transmis virusul celor peste o mie de bebeluşi născuţi în perioada martie - iulie la prestigiosul spital al Vaticanului, Policlinico Gemelli din Roma. Autorităţile sanitare italiene au organizat joi o echipă de medici care efectuează teste...