Cele mai citite
 


Fumatul intensiv duce la demenţă
marţi, 25 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fumătorii de vârstă mijlocie care consumă mai mult de două pachete de ţigări pe zi întâmpină un risc dublu de a se îmbolnăvi de demenţă într-o perioadă de 20 până la 30 de ani, conform unui nou studiu realizat de medici finlandezi.
Efectele nefaste ale tabagismului asupra organismului sunt cunoscute, însă care este impactul său psihic? Studiul finlandez de mare anvergură îşi propune să răspundă acestei întrebări, identificând o legătură între tabagism şi demenţă.

Acest studiu a fost realizat pe un grup de 22.000 de persoane care au participat la o anchetă medicală între anii 1978 şi 1985. Dosarele acestei anchete medicale au fost reexaminate în 2008 pentru a observa care este proporţia subiecţilor ce au dezvoltat forme de demenţă şi pentru a stabili dacă există o legătură între tabagism şi demenţă. Rezultatele sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei "Archives of Internal Medicine".

Aproximativ 25% dintre subiecţi au primit un diagnostic de demenţă, iar comparativ cu nefumătorii, persoanele care fumau în mod obişnuit mai mult de 2 pachete de ţigări pe zi întâmpină un risc de două ori mai mare de a plăti un tribut neurologic acestui viciu.

"Pe scurt, se pare că tabagismul cronic intensiv la vârsta mijlocie poate duce la demenţă într-un interval de timp de 20 de ani", subliniază Dr. Philippe Tellier, unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Fumatul masiv la peste 50 de ani măreşte de două ori riscul de Alzheimer Fumatul masiv între 50 şi 60 de ani ar putea mări de peste două ori riscul de a dezvolta boala Alzheimer şi alte forme de demenţă după 20 de ani, arată un studiu realizat de medici finlandezi, publicat luni în Statele Unite.
Activitatea intelectuală, combaterea depresiei şi a diabetului duc la scăderea numărului de cazuri de demenţă Dezvoltarea şi întărirea capacităţilor intelectuale, combaterea depresiei, prevenirea şi tratarea diabetului sunt măsurile cele mai potrivite pentru scăderea numărului cazurilor de demenţă apărute la pesoanele de peste 65 de ani, arată un studiu, menţionat de AFP.
Taxele pe tutun şi interdicţiile privind fumatul pot salva milioane de vieţi (studiu) Măsurile antifumat, printre care mărirea taxelor la produsele pe bază de tutun, interzicerea reclamelor la ţigări sau a fumatului în spaţiile publice, pot preveni zeci de milioane de decese premature pe întreg globul, conform unui studiu publicat luni, informează Reuters.
Fumatul de la vârsta de 16 ani are consecinţe negative ireversibile Fumatul de la vârsta de 16 ani are consecinţe ireversibile, tabagismul putând apărea după numai un an, în condiţiile în care până acum se credea că acesta se poate instala doar după mai mulţi ani de fumat, relevă un studiu realizat de Universitatea din Leuven (UCL), citat de cotidianul Le Soir.
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.