Cele mai citite
 


Scrisul urât al medicilor nu e doar un mit, iar din cauza lui uneori mor cu zile pacienţi/studiu/
marţi, 25 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Toţi medicii se caracterizează oare printr-un scris ilizibil şi greu de descifrat sau poate că există o conspiraţie a cadrelor medicale pentru ca prin scrisul de mână urât, uneori de-a dreptul groaznic, să-l ţină departe de tainele lor pe pacient? Universitatea clinică Inselspital din Berna a publicat recent în paginile revistei "BMC Health Services Research" rezultatele unui studiu care confirmă faptul că medicii au un scris oribil.
Astfel, în 52% din cazurile studiate reţetele aveau un scris urât, iar în 4% din cazuri - de-a dreptul ilizibil, imposibil de descifrat.

Mai mult, conform rezultatelor aceluiaşi studiu, din 200 de cazuri de deces survenit în urma utilizării incorecte de medicamente, 25% au avut drept cauză reţeta cu scris indescifrabil.

Până şi preşedintele Federaţiei medicilor elveţieni, Jacques de Haller, a recunoscut că scrisul său seamănă mai degrabă cu hieroglifele egiptene decât cu literele alfabetului latin.

Administrarea greşită de medicamente reprezintă o cauză majoră a mortalităţii crescute din spitalele elveţiene. În acest sens, cercetătorii din Berna au încercat să stabilească proporţia erorilor apărute în urma descifrării greşite a reţetelor scrise urât, examinând reţetele prescrise timp de o lună în anul 2005 într-unul din spitalele elveţiene. Concluzia a fost că în general caracterul lizibil al reţetelor lasă de dorit şi înlocuirea reţetelor scrise de mână cu unele bazate pe tehnologia informaţiei poate spori siguranţa procesului medical. Cu toate acestea, studiul nu a stabilit o relaţie clară cauză-efect între scrisul ilizibil şi eroarea medicală.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Lansarea celui mai amplu studiu de testare clinică pentru tratamente personalizate contra cancerului Bolnavi în stadiu avansat de cancer vor primi tratamente personalizate, care vor lua în calcul mai ales mutaţii specifice ale tumorilor şi mai puţin tipul maladiei, în cadrul celui mai amplu şi riguros studiu de testare clinică realizat până în prezent în acest domeniu, a anunţat National Cancer Institute...
Studiu: 93% dintre români sunt asiguraţi doar la sistemul public de sănătate, 4% nu au niciun fel de asigurare 93% dintre români sunt asiguraţi doar ai sistemului public de sănătate, 2% au un abonament la o clinică privată plătit integral sau parţial de compania pentru care lucrează, 2% au o asigurare privată de sănătate (2%) în timp ce aproape 4% nu deţin niciun fel de asigurare, relevă un studiu pe tema serviciilor...
Clinica Dental One organizeaza un program de depistare a problemelor de estetica dentara 80% dintre romani au probleme dentare, conform unui studiu IPSOS[1], si doar 30% mai au toti dintii naturali. In acest context, Romania se afla pe primul loc in Europa privind numarul de persoane care se simt jenate de aspectul estetic al danturii, arata un sondaj Eurobarometru. [1] Studiu...
Studiu: Aproape 70% dintre români au fost cel puţin o dată la medic în ultimele 12 luni Mai mult de jumătate dintre români au fost cel puţin o dată la medic în ultimul an, într-un spital, o clinică sau la medicul de familie, iar înfiinţarea unor spitale private cu unităţi de primire urgenţe în ţara noastră reprezintă dorinţa a peste trei sferturi dintre cetăţeni, se arată într-un studiu...
Studiu: Medicamentele eliberate fără prescripţie medicală sunt achiziţionate cel mai des de către români 67% dintre români cumpără medicamente eliberate pe bază de reţetă cel puţin o dată la 3 luni, arată cel de-al patrulea val al studiului CONFIDO, desfăşurat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, la iniţiativa Institutului Aspen România.