Cele mai citite
 


Deficitul bugetar a urcat la 2,5% din PIB, la sfârşitul lunii septembrie
miercuri, 26 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deficitul bugetar a urcat la 2,5% din Produsul Intern Brut la sfâşitul lunii septembrie a acestui an, după ce, la sfârşitul lunii august, soldul negativ reprezenta 2,39% din PIB.
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, execuţia bugetului general consolidat, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2011, s-a încheiat cu un deficit de 13,7 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, fapt ce permite încadrarea în ţinta anuală de 4,4% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 131,6 miliarde lei, au fost cu 9,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile, în sumă de 145,25 miliarde lei, au înregistrat o creştere în termeni nominali cu 1,1% faţă de perioada menţionată.
La capitolul venituri, au crescut în principal veniturile din taxa pe valoare adăugată, cu 25,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, precum şi cele din accize, cu 12,9%.
Încasările din TVA pe lunile august şi septembrie s-au menţinut de asemenea peste cele din perioada similară din anul precedent, acestea fiind luni în care s-a aplicat aceeaşi cotă de impozitare, respectiv 24%.
La accize veniturile au fost influenţate şi de majorarea cotelor de accizare la unele produse: motorină, benzină fără plumb, produse intermendiare şi ţigarete precum şi a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, se precizează în comunicatul MFP.
Contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 8,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Încasările din impozitul pe profit au crescut cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (1,9%).
Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 52,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Majorarea în termeni nominali cu 1,1% a cheltuielilor bugetului general a fost generată, în principal, de creşterea cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană. Potrivit Ministerului finanţelor, în termeni reali, ca procent în PIB, cheltuielile s-au redus cu 1,2 puncte procentuale comparativ cu primele nouă luni ale lui 2010.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Creşterea s-a înregistrat în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (16,1%) ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale.
Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (-14,1%), subvenţii (-14,8%) şi asistenţă socială (- 1,2%).
Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 61,5% faţă de primele nouă luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobânzile s-au majorat cu 26% faţă de anul precedent, reprezentând 61,5% din programul anual.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele nouă luni în sumă de 22,9 miliarde lei, faţă de 19,6 miliarde lei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Anul viitor, România trebuie să înregistreze un deficit bugetar sub nivelul de 3% din PIB pentru a putea ieşi din procedura de deficit excesiv lansată la Comisia Europeană în 2008.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că din cauza costurilor de finanţare, bugetul de stat pe 2012 trebuie abordat cu un deficit mult mai mic de trei procente calculate pe ESA.
AGERPRES/(AS-Andreea Marinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deficit bugetar de 2,4% din PIB, după primele opt luni Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 12,97 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB, după primele opt luni din 2011, fapt ce permite o prognoză favorabilă în privinţa încadrării în ţinta anuală de 4,4% din PIB, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor Publice...
MFP: Deficit bugetar de 1,36% din PIB, pe primele cinci luni Deficitul bugetului general consolidat pe primele cinci luni din 2011 s-a cifrat la 7,4 miliarde lei, respectiv 1,36% din Produsul Intern Brut /PIB/, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, publicate luni.
Deficit bugetar de 2,07% din PIB pe primul semestru, sub limita negociată cu FMI Deficitul bugetului general consolidat pe primul semestru a fost de 11,3 miliarde lei, respectiv 2,07% din PIB, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 12,6 miliarde lei, prevăzută în Scrisoarea suplimentară la Aranjamentul Stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, conform datelor operative...
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...
România a încheiat anul 2011 cu un deficit bugetar de 4,35% din PIB Execuţia bugetului general consolidat în anul 2011 s-a încheiat cu un deficit de 23,8 miliarde lei, respectiv 4,35% din PIB, faţă de un deficit anual prevăzut de 23,9 miliarde lei, respectiv 4,37% din PIB, informează, joi, Ministerul Finanţelor Publice.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...