Cele mai citite
 


Insomnia poate provoca crize cardiace (studiu)
miercuri, 26 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Somnul, Afectiunile inimii
 

Insomnia, de care suferă peste o treime din populaţie, ar spori riscul de crize cardiace, arată un studiu norvegian publicat luni în Statele Unite. Studiul confirmă rezultatele cercetărilor anterioare, mai puţin extinse, care au stabilit o legătură între problemele de somn şi hipertensiunea arterială, scrie 20minutes.ch.

Cercetătorii norvegieni au evaluat creşterea riscului de criză cardiacă între 27 şi 45%, potrivit gravităţii tulburărilor de somn. În studiul apărut în revista Circulation, publicaţie a American Heart Association, ei au stabilit trei mari simptome de insomnie, cu o evaluare adecvată a riscului cardiac. Primul simptom, care constă în faptul că persoana a adormit greu aproape de fiecare dată într-o lună, măreşte riscul unei crize cardiace cu 45%. Al doilea, care constă în faptul că somnul este întrerupt în timpul fiecărei nopţi din ultimele 30 de zile, creşte riscul unui atac de inimă cu 30%. Al treilea simptom, când persoana se simte obosită la sculare mai mult de o dată pe săptămână, face ca riscul să crească cu 27%.

Cercetările se bazează pe răspunsurile la un chestionar despre insomnie la care au participat 52.610 norvegieni, în cadrul unei anchete asupra sănătăţii realizate între 1995 şi 1997. Autorii studiului au analizat şi dosarele medicale din spitale şi statistica deceselor.

'Dificultăţile celor care adorm greu sunt frecvente şi destul de uşor de tratat', spune dr Lars Erik Laugsand de la Universitatea din Trondheim (Norvegia), autorul principal al studiului. 'De aceea, este important ca oamenii să fie conştienţi de legătura dintre insomnie şi riscul de atac cardiac şi să vorbească cu doctorul despre orice simptom de insomnie', adaugă el.

Un studiu american efectuat în Marea Britanie şi publicat în 2007 arată că scăderea duratei somnului la persoane care dorm de obicei 6, 7 sau 8 ore a determinat o creştere cu 110% a riscului de deces din motive cardiovasculare. Dar şi prea mult somn la cei care dorm în general 7 sau 8 ore a dus la aceeaşi creştere a riscului, însă din alte cauze.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Insomniile şi insuficienţa cardiacă ar fi corelate, potrivit unui studiu recent Riscul de a dezvolta o insuficienţă cardiacă ar fi de trei ori mai mare (353%) la persoanele care suferă de tulburări ale somnului, arată un studiu norvegian apărut miercuri în revista 'European Heart Journal', preluat de ediţia franceză a Huffington Post.
Relaţii foarte bune cu vecinii pentru reducerea riscului de criză cardiacă (studiu) Relaţii bune de vecinătate şi o atmosferă de coeziune socială ar putea reduce riscul unei crize cardiace, arată un studiu realizat de cercetători americani de la Universitatea Michigan, publicat marţi în revista Journal of Epidemiology and Community Health şi preluat de AFP.
GfK(studiu): Insomnia, locul 2 după răceală între cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel global Jumătate din populaţia globului spune că a suferit de răceală în ultimele 12 luni şi peste un sfert dintre cei chestionaţi acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului, potrivit rezultatelor unui studiu online realizat de GfK, remis miercuri AGERPRES.
Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare (studiu) Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Potrivit unor cercetători sud-coreeni, un extract de zmeură neagră ar putea reduce simptomele sindromului metabolic (care reuneşte cel puţin trei condiţii dintre obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, rezistenţa...
Semnele precoce ale îmbătrânirii anunţă un risc crescut de boli cardiace Persoanele la care sunt foarte vizibile semnele de îmbătrânire - căderea părului, riduri şi pungi de grăsime la nivelul pleoapelor - prezintă un risc crescut să dezvolte boli cardiace. 'Semnele vizibile de îmbătrânire reflectă vârsta biologică, nu pe cea cronologică', a spus dr Anne Tybjaerg-Hansen,...
Drojdia de orez rosu – mentine inima sanatoasa si regleaza colesterolul Stresul, fumatul, consumul de alcool, somnul insuficient, supraponderalitatea si alimentatia haotica, plina de aditivi, sunt factori care conduc la perturbarea echilibrului fiziologic caracteristic unui organism sanatos. Peste 30% din populatia Romaniei sufera de hipertensiune arteriala si...