Cele mai citite
 


Tulcea: Demersuri pentru reluarea livrării de produse din carne de porc pe piaţa UE
miercuri, 26 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii sanitar-veterinari tulceni au început acţiunea de recoltare de sânge de la porcinele din gospodăriile private şi cele ale societăţilor comerciale, în condiţiile în care probele vor fi negative la pesta porcină clasică România putând reîncepe livrarea de carne şi produse procesate din carne de porc pe piaţa europeană.
Şefa Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Marilena Tertiş, a declarat marţi pentru AGERPRES că acţiunea de recoltare a probelor de sânge de la porcinele din judeţ se va încheia în noiembrie, fiind stabilite deja zonele în care se va realiza această acţiune.
'Cred că vor fi peste 1.000 de probe de sânge recoltate. Se au în vedere exploataţiile comerciale de tip A, gospodăriile populaţiei din jurul acestor exploataţi pe o rază de trei kilometri şi gospodăriile private de pe o rază de trei kilometri de la graniţa cu Ucraina, circa 700 de gospodării', a menţionat directoarea DSVSA, Marilena Tertiş.
Potrivit sursei, acţiunea doreşte să demonstreze că în România nu evoluează pesta porcina clasică.
'Dacă la nivel de ţară sau la nivel regional rezultatele vor fi satisfăcătoare, se va putea decide reluarea exportului de carne de porc pe piaţa europeană', a conchis directoarea Tertiş.
În ceea ce priveşte situaţia celorlalte probleme de sănătate veterinară din judeţ, şefa DSVSA a declarat că săptămâna aceasta reprezentanţi ai instituţiei se vor deplasa la Letea pentru a discuta cu proprietarii animalelor bolnave de anemie infecţioasă, în condiţiile în care analiza a 40 din cele 60 de probe de sânge prelevate recent de la cabalinele din comună atestă prezenţa acestei boli.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti pe piaţa europeană au fost interzise în 2003, din cauza pestei porcine clasice. AGERPRES/(A-Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Probele prelevate de la mistreţii din Deltă, negative la pesta porcină africană Analizele efectuate pentru pesta porcină africană de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti pe probele prelevate de la cei cinci mistreţi capturaţi săptămâna trecută din Delta Dunării sunt negative, potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor...
Tulcea: Pesta porcină africană din Ucraina a alertat din nou autorităţile Prefectul judeţului Tulcea a solicitat, joi după-amiază, autorităţilor reprezentate în Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLBC) planuri de acţiune pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul judeţului.
ARC:Primele două cazuri de pestă porcină africană din Republica Moldova,notificate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor Asociaţia Română a Cărnii (ARC) atrage atenţia, joi, asupra apariţiei primelor două focare de pestă porcină africană notificate de Republica Moldova la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).
Autoritatea Veterinară a finalizat campania de informare privind pesta porcină clasică Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat la 1 iulie campania naţională de informare pentru pesta porcină clasică, care s-a derulat timp de patru luni, informează un comunicat transmis vineri de ANSVSA.
România va solicita Bruxelles-ului deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar România va solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar prin trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra şi pe alte pieţe din afara Uniunii Europene.
Radu Roatiş (ANSVSA): România ar putea relua în septembrie exportul de carne de porc din fermele autohtone România ar putea relua, în luna septembrie, exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc din fermele autohtone, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.