Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Eurodeputatele Norica Nicolai şi Rovana Plumb cer acţiuni rapide privind concediul de maternitate în UE
miercuri, 26 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 26 oct - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Eurodeputatele Norica Nicolai şi Rovana Plumb au făcut apel în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, la acţiuni cât mai rapide din partea statelor membre asupra directivei privind concediul de maternitate.
Într-o dezbatere care a avut loc marţi în PE pe marginea situaţiei acestui document în privinţa căruia o parte dintre statele membre au ridicat obiecţii referitoare la costuri, Norica Nicolai a criticat dur retorica europeană referitoare la criza financiară, motivând că familia are nevoie de încurajare într-o Europă care se luptă să-şi păstreze multiculturalismul.

"Mai suntem capabili să vedem şi dincolo de criză? Mai suntem capabili să vedem interesele Europei prin ochii cetăţenilor săi şi nu printr-o realitate imediată care se numeşte criza economică? Dacă da, atunci cred că trebuie să încercăm să schimbăm paradigma de discurs. Nu este vorba de interesul femeilor, nu este vorba de interesul bărbaţilor şi nu este vorba nici măcar de interesul copiilor. Este vorba despre interesul societăţilor europene care trebuie să supravieţuiască şi să fie viabile. Dacă dorim să rămânem într-o formulă de naţiuni, într-o formulă în care să ne conservăm multiculturalismul şi identităţile prin noi înşine, va trebui să ne stimulăm politicile de natalitate", a declarat eurodeputata liberală, în intervenţia sa din timpul dezbaterii.

Norica Nicolai a insistat asupra componentei umane, afirmând că în această privinţă guvernele trebuie să ofere o perspectivă dincolo de criza financiară. "Cred că trebuie să gândim la coeziunea europeană în cu totul alţi termeni: nu în termeni de resurse financiare, ci mai ales în termeni de resurse umane. Mai are nevoie Europa de familie? Dacă are nevoie de familie atunci trebuie să-i încurajeze pe mamă şi pe tată să fie alături de copil. Educaţia şi coeziunea socială nu sunt o chestiune de prestare de servicii pe care societatea o poate ajuta mai bine sau mai rău. Dacă gândim în aceşti parametri care sunt comuni conştiinţei şi filosofiei europene, atunci nu avem decât o singură soluţie: să spunem 'da' acestei directive, să nu încercăm să gândim într-o viziune mercantilistă, străină spiritului şi concepţiei europene şi, din punctul meu de vedere, absolut periculoasă pentru viitorul Europei", a mai afirmat ea, citată într-un comunicat.

La rândul său, Rovana Plumb, vicepreşedintă a Grupului Socialist din Parlamentul European, a solicitat de urgenţă Consiliului UE să prezinte o poziţie oficială pe directiva privind concediul de maternitate. În plenul Parlamentului European de la Strasbourg, eurodeputata si-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că, la un an de la adoptarea de catre Parlamentul European a unei poziţii solide (20 de săptămâni cu plata integrală) în favoarea femeilor însărcinate sau care au născut, Consiliul nu a luat nicio poziţie oficială.

Rovana Plumb a apreciat că cele două instituţii, Parlamentul European şi Consiliul, trebuie să găsească o abordare comună pentru o mai bună susţinere a femeilor angajate care sunt însărcinate sau care au născut. "Parlamentul European a adoptat o poziţie puternică pe acest subiect şi în conformitate cu procedura de co-decizie, Consiliul nu poate decide fără Parlament şi invers", a declarat eurodeputata PSD, citată într-un comunicat.

"Având în vedere tendinţele demografice în Uniunea Europeană şi faptul că, până în 2020, UE va trebui să atingă ţinta de 75% a ratei de ocupare a forţei de muncă pentru femei şi bărbaţi, este necesar să se facă paşi înainte cu acest dosar", a adăugat ea.

"Femeile nu trebuie penalizate financiar pentru că au copii", a mai subliniat eurodeputata, care a fost raportor din partea Comisiei de muncă din PE în acest dosar. Social-democrata consideră că directiva este un instrument important pentru a sprijini femeile către asigurarea unui echilibru corect între viaţa privată şi cea profesională. "Femeile ar trebui să fie sprijinite pentru a-şi întemeia o familie, fără ca acest lucru să le afecteze evoluţia în carieră, iar instituţiile europene trebuie să se mobilizeze şi să vină cu măsuri concrete în acest sens. Parlamentul şi-a spus cuvântul în urmă cu un an, acum e rândul Consiliului să acţioneze", a mai afirmat Rovana Plumb.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a organizat marţi o dezbatere care a vizat stadiul de adoptare a directivei privind concediul de maternitate. Documentul, votat de Parlamentul European în urmă cu an, este blocat în Consiliu întrucât mai multe state membre se opun amendamentelor promovate de eurodeputaţi privind extinderea concediului de maternitate la 20 de săptămâni, plata integrală a alocaţiilor pentru mame şi concediul de două săptămâni plătit integral acordat taţilor.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PE a dezbătut o propunere de directivă privind concediul de maternitate în UE Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a organizat luni o dezbatere asupra unei propuneri de directivă privind ameliorarea sănătăţii şi siguranţei femeilor însărcinate, principalele chestiuni abordate incluzând perioada minimă a concediului de maternitate, plata integrală sau...
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Constanţa: Rovana Plumb propune indemnizaţie de 100% din salariu în perioada concediului de maternitate Vicepreşedintele PSD Rovana Plumb a anunţat vineri, la Şcoala de vară a femeilor social-democrate, că propune modificarea Legii indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, astfel încât aceasta să reprezinte 100% din salariu în perioada concediului de maternitate.
(Corespondenţă) Rovana Plumb: Avem scrisoare de informare transmisă de CE în ceea ce priveşte faimoasa taxă auto Bruxelles, 17 dec - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Ministrul român al mediului, Rovana Plumb, a declarat luni la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile române au primit o scrisoare de informare din partea CE în ceea ce priveşte 'faimoasa taxă auto'.
Norica Nicolai: UE ar putea deschide linii de finanţare pentru infrastructura din sănătate Parlamentarul european Norica Nicolai a declarat luni, la Deva, că Uniunea Europeană ar putea deschide, din exerciţiul financiar 2014-2020, noi linii de finanţare pentru infrastructura de sănătate apreciind, în acest context, că România trebuie să fie pregătită pentru aceste oportunităţi cu proiecte...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...