Cele mai citite
 


A început testarea vaccinului împotriva cariilor dentare
joi, 27 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (China) afirmă că au reuşit să dezvolte un vaccin eficient împotriva cariilor dentare, compus din ADN-ul şi proteinele a două bacterii diferite, şi care s-a prezentat bine în studiile preclinice, potrivit unui articol apărut în revista Journal of Dental Research, preluat de portalul rus Compulenta.
La originea cariilor dentare se află bacteriile. Acestea colonizează cavitatea bucală şi eliberează substanţe care atacă smalţul dentar.

De obicei, agenţii patogeni se lovesc de rezistenţa sistemului imunitar al organismului uman, iar activitatea acestuia nu se limitează exclusiv la sânge, deoarece şi saliva conţine anticorpi.

În acest sens, cercetătorii chinezi s-au gândit că imunitatea poate fi 'antrenată' împotriva cariilor, la fel ca în cazul infecţiilor comune, cu ajutorul unui vaccin.

Vaccinul pus la punct de oamenii de ştiinţă are în compoziţia sa un fragment al ADN-ului Streptococcus mutans, una din principalele specii de bacterii căreia îi 'datorăm' cariile. În timpul cercetărilor, ei au administrat, prin gură, ADN-ul Streptococcus şi proteine de Salmonella unor rozătoare de laborator, după care au examinat şobolanii pentru a stabili nivelul de imunoglobulina G /în sânge/ şi cel de imunoglobină A în secreţiile de salivă.

În articolul din Journal of Dental Research, autorii studiului remarcă faptul că în timpul testelor de laborator au înregistrat un nivel de proteine ridicat atât în sânge, cât şi în salivă, dar aspectul cel mai important este că această creştere întârzie dezvoltarea coloniilor de Streptococcus mutans pe smalţul dentar. Un lucru este cert, potrivit acestora, rozătoarele vaccinate erau mai bine protejate împotriva cariilor.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
O bacterie rezistentă la toate antibioticele a fost descoperită la un pacient în Danemarca O echipă de cercetători a descoperit în Danemarca o bacterie capabilă să reziste la toate antibioticele. Aceasta ar fi prezentă în ţara nordică din anul 2012, scrie luni directmatin.fr, preluând un articol apărut în publicaţia The Lancet.
Nou antibiotic eficient în cazul unor bacterii rezistente la alte medicamente (studiu) Un nou tip de antibiotic, numit 'Teixobactin', eficient inclusiv contra unor bacterii care au dezvoltat rezistenţă la alte tratamente, a fost realizat de un colectiv de cercetători din Germania şi SUA, coordonat de profesorul Kim Lewis, de la Universitatea Northeastern din Boston, transmit EFE şi AFP...
Gena rezistentă la antibioticul "de ultimă instanţă" a fost descoperită şi în Europa Oamenii de ştiinţă au descoperit în stare liberă în Germania o genă detectată pentru prima oară în China, care face bacteriile rezistente la 'Colistin', o mixtură de polipeptide ciclice considerată de multe ori un antibiotic "de ultima instanţă", informează agenţia DPA.
Malarie: Noi piste pentru dezvoltarea unui vaccin O echipă de cercetători a identificat o serie de anticorpi până acum necunoscuţi care ar putea permite dezvoltarea unor noi vaccinuri împotriva parazitului Plasmodium falciparum, responsabil de forma cea mai gravă de malarie, conform unui studiu publicat miercuri, transmite AFP.
Cercetători americani au reuşit vindecarea infecţiilor cu rotavirus cu ajutorul unor proteine bacteriene Cercetători americani au declarat joi că au dezvoltat o nouă metodă care implică o proteină bacteriană numită 'flagellin' pentru a preveni şi vindeca infecţia cu rotavirus, una din cele mai comune cauze de diaree severă. Ei au prezentat rezultatele acestui studiu în publicaţia Science, informează agenţia...