Cele mai citite
 


Peste 60% dintre români spun că au o sănătate bună, foarte bună sau excelentă (sondaj)
joi, 27 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O proporţie de peste 60% dintre români îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună, foarte bună sau excelentă, 77% dintre aceştia spunând că nu suferă de nici o boală, relevă un sondaj de opinie realizat de IMAS pe un eşantion de 900 de persoane reprezentantiv la nivel naţional.
Peste 39% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi la bolile cardiovasculare şi atacul de cord, în timp ce aproximativ 4% sunt îngrijoraţi cu privire la bolile oncologice ca o posibilă ameninţare în următorii cinci ani.
Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), peste 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, fiind prima cauză de deces, în timp ce 18% - de cancer, ocupând locul doi.
Bărbaţii sunt mai optimişti, ei îşi apreciază starea de sănătate ca fiind excelentă şi foarte bună.
Rezultatul sondajului realizat de Philips a arătat că 11% îşi fac griji pentru pierderea vederii, 16% pentru boli locomotorii, iar 8% pentru infarct, în timp ce peste 42% dintre respondenţi nu cred că sunt expuşi şi nu îşi fac griji în privinţa sănătăţii.
Dintre femei, 26% consideră că starea lor de sănătate este proastă.
O proporţie de 46% dintre tineri apreciază starea lor de sănătate ca bună sau excelentă.
În ceea ce priveşte diagnosticele, peste 63% dintre respondenţi consideră că în România nu există destulă tehnologie disponibilă care să asigure stabilirea unui diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament în stadiul incipient al bolii, în timp ce restul cred că diagnosticele moderne pot prelungi speranţa de viaţă.
Potrivit indicatorilor Comisiei Europene de Sănătate, speranţa de viaţă în România este de 69,8% la bărbaţi, faţă de 76,4% cât este media Europeană, iar la femei 77%, faţă de 82% cât este media europeană.
De asemenea, speranţa de viaţă sănătoasă la români este de 59,5% la bărbaţi, faţă de 61% media europeană şi 61% la femei, la fel ca media europeană.
"Astfel de sondaje sunt foarte utile pentru evaluarea modului în care societatea înţelege riscurile pentru sănătatea populaţiei şi modalităţile de a gestiona aceste riscuri", a declarat Robin Armstrong, managerul regional al Philips healthcare, cu privire la constatările sondajului.
Participanţii la masa rotundă la care a fost prezentat studiul au făcut referire la provocările globale şi locale din domeniul sănătăţii şi au reconfirmat angajamentul companiei în calitate de lider în sănătate şi bunăstare şi de a asigura servicii medicale sustenabile în viitor.
"Va trebui să dezvoltăm sisteme sociale care să încurajeze o implicare mai mare proactivă în prevenirea, depistarea şi diagnosticare precoce, precum şi trecerea de la un sistem de sănătate centrat pe spital la un alt sistem, mai centrat pe pacient. Oferirea îngrijirilor medicale începe cu înţelegerea nevoilor oamenilor, motiv pentru care compania a realizat acest sondaj în România", a spus Robin Armstrong.
Acesta a explicat abordarea concentrată care începe cu nevoile pacientului, furnizorilor de servicii medicale, deoarece prin înţelegerea experienţelor acestora se pot crea soluţii care să le satisfacă mai bine nevoile.
Robin Armstrong a menţionat că tendinţa mondială este de îmbătrânire a populaţiei la o rată nemaivăzută până acum. În anul 2000 existau 600 milioane de oameni cu vârsta de peste 60 de ani. Până în 2006 numărul acestora a depăşit 700 milioane iar până în 2050 se apreciază o triplare, ajungându-se la o cifră de două miliarde de persoane cu vârsta de peste 60 de ani.
Tot până în 2050 se preconizează că jumătate din lumea dezvoltată va suferi de boli cronice. Robin Armstrong a evidenţiat: "Noi înţelegem că sistemele de îngrijiri medicale din vremurile noastre trebuie să depăşească simplul cadru al unor tratamente izolate, administrate o singură dată şi mediile tradiţionale de îngrijire. Prin urmare, compania noastră se concentrează atât pe îngrijiri intraspitaliceşti, cât şi pe cele la domiciliu, abordând ciclul de prevenire, diagnosticare, tratament şi monitorizare".
Preşedintele Societăţii de Radiologie şi Imagistică din România, prof. dr. Dragoş Negru, a spus la rândul său: "Trebuie să investim în prevenire la fel de mult ca în tratament, educaţia pentru sănătatea publicului este esenţială, pe măsură ce bolile cronice se răspândesc în întreaga lume. Ajutându-i pe oameni să înţeleagă consecinţele stilului lor de viaţă, le oferim oportunitatea de a-şi îmbunătăţi propria sănătate. În acest fel se reduce riscul de apariţie a bolilor".
Studiul privind starea de sănătate în România a fost realizat în perioada 7-17 octombrie, pe un eşantion de 900 de persoane care a acoperit toate cele 42 de judeţe şi toate oraşele cu peste 200.000 de locuitori pe o populaţie cu vârsta cuprinsă între 18-70 de ani, a precizat Cristina Ghiţă, reprezentantul IMAS. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Societatea Română de Chirurgie Vasculară www.bolicardiovasculare.ro, primul site care isi propune o abordare internationala a problematicii afectiunilor cardiace si vasculare atat pentru personalul medical, autoritati cat si pentru pacienti a fost lansat la Bucuresti
Comunicat de presă - Comisia consultativă de Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie din cadrul MS www.bolicardiovasculare.ro, primul site care îşi propune o abordare internaţională a problematicii afecţiunilor cardiace şi vasculare atât pentru personalul medical, autorităţi cât şi pentru pacienţi a fost lansat la Bucureşti
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
SRC: Românii se îngrijesc mai mult de cancer decât de bolile cardiovasculare, deşi mortalitatea e mai mare Românii se îngrijesc mai mult de cancer decât de bolile cardiovasculare, deşi mortalitatea este mult mai mare la bolile de inimă, a afirmat joi dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, în contextul semnării unui protocol de colaborare cu Alianţa Pacienţilor Cronici din...
ARPIM: 60% dintre decesele înregistrate anual în România - cauzate de bolile cardiovasculare Bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala cauză de deces atât în România, cât şi în Europa, potrivit ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie.
Cluj: Medicii susţin că speranţa de viaţă în creştere va duce la confruntarea cu cel puţin un tip de cancer Specialiştii în oncologie susţin că, descoperite la timp, cancerele specifice femeilor pot fi tratate cu succes şi că rata de supravieţuire poate să ajungă la peste 90% sau chiar pot fi vindecate.