Cele mai citite
 


Satu Mare: Aparat de ultimă generaţie intrat în folosinţă la Centrul de Transfuzie Sanguină
joi, 27 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un aparat de recoltat sânge de ultimă generaţie, în valoare de 50.000 de euro, a intrat în folosinţă miercuri la Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare.
Directorul general al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, dr. Andi Rosin, a declarat că un astfel de aparat a ajuns la Satu Mare deoarece aici este unul din cele mai performante centre de transfuzie din România.
"Este un aparat de ultimă generaţie. În loc să recoltăm numai sânge, din care să separăm ulterior o cantitate mică de componente, noul aparat ne ajută să recoltăm exact ceea ce dorim. Putem să recoltăm un singur component din sânge, în cantitate mult mai mare decât în mod normal, fără să prejudiciem donatorul", a explicat Andi Rosin.
Cu ajutorul acestui aparat sângele este centrifugat, separându-se plasma şi trombocitele.
Donatorii trebuie să îndeplinească anumite condiţii de înălţime, greutate, traiect venos şi să fie dispuşi să stea conectaţi în jur de 40 de minute la acest aparat. Cu ajutorul acestuia, un om poate face o donare de sânge pe lună, faţă de şase luni cât era prin metoda obişnuită.
Directorul CTS Satu Mare, Doiniţa Crişan, a precizat, la rândul său, că noul aparat permite recoltarea anumitor componente de sânge, astfel încât o cantitate din sânge se repune din nou în circulaţie.
"Cu acest aparat se mai tratează cei de la oncologie, bolnavii cu afecţiuni neoplazice, de la gastroenterologie sau unde este nevoie de masă trombocitară şi de concentrat eritrocitar. O pungă de concentrat trombocitar obţinută prin acest procedeu este echivalentul a patru pungi obţinute prin recoltare standard. Deci, în loc să îl transfuzez pe bolnav de patru ori, îl transfuzez o singură dată", a explicat Doiniţa Crişan. AGERPRES/(AS - Gheorghe Pietrar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti deschide programările online pentru donatori Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti deschide începând de joi, în premieră, programările online pentru cei care vor să doneze sânge, serviciul fiind disponibil prin completarea formularului de la adresa http://ctsbucuresti.ro/formular-donare-sange/formular-donare-sange.php?link2.
Campanie de donare de sânge, sâmbătă în Parcul Herăstrău Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge va fi celebrată sâmbătă în Parcul Herăstrău de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, printr-un eveniment şi o campanie mobile de donare sub deviza "Donează sânge pentru cele...
Campanie de donare de sânge, sâmbătă, în parcul Herăstrău O sesiunea de donare de sânge va fi organizată sâmbătă, între orele 10,00 şi 14,00, în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, de către Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în cadrul programului "O şansă pentru viaţă".
Rugby: Prima campanie de donare de sânge din acest an la FRR Federaţia Română de Rugby, în colaborare cu Prisum Internaţional şi Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, reia campania de donare de sânge, primul eveniment din acest an urmând să aibă loc, luni, 4 aprilie, la sala de conferinţe a FRR, unde se va amenaja un centru de donare respectând toate regulamentele...
Satu Mare: Criză de sânge după ce numărul donatorilor a scăzut considerabil Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Satu Mare se confruntă cu o criză de sânge la aproape toate grupele, după ce numărul donatorilor s-a redus la o treime zilnic.
Campanie de donare de sânge, lansată de Societatea Studenţilor în Medicină Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi cu sprijinul fundaţiei Ozone şi al clinicii Medlife vor lansa o nouă ediţie a campaniei 'Donează Sânge! Fii Erou', informează un comunicat de presă remis duminică AGERPRES.