Cele mai citite
 


Sibiu: Cinci pacienţi suspecţi de trichineloză
joi, 27 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cinci sibieni din Copşa Mică sunt internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Mediaş, cu suspiciunea de trichineloză, iar alte 14 persoane din aceeaşi localitate, din care 7 copii, sunt ţinute în observaţie de medici, după ce au mâncat carnea unui porc infestat, care a fost sacrificat în urmă cu aproape două luni, au anunţat miercuri, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară.
Cele două structuri precizează, în cadrul unor comunicate de presă remise AGERPRES, că toţi cei 19 sibieni care sunt supravegheaţi de medici au consumat carne infestată cu trichineloză, de la doi porci, care au fost tăiaţi la începutul lunii septembrie. Bolnavii suspectaţi de trichineloză de la Copşa Mică - cu vârste cuprinse între 1 şi 64 de ani - au acuzat dureri musculare şi de cap şi li s-au umflat feţele.
Pacienţii vor aflat sigur dacă au trichineloză abia după ce se va face testul serologic ELISA, pentru care medicii au recoltat deja probe, a precizat miercuri, Simona Berariu, purtător de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu.
Unul din cei doi porci bolnavi de trichineloză a fost diagnosticat abia marţi, după aproape două luni de la tăiere, de către medicii veterinari, conform Direcţiei Sanitare Veterinare (DSVSA).
''În urma anchetei epidemiologice efectuate de medicii veterinari oficiali, s-a constatat că animalul a fost achiziţionat de pe piaţa liberă, a fost sacrificat imediat, proprietarul nu a solicitat medicului veterinar arondat, examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul Trichinelozei, iar din carne au consumat 19 de persoane'', se arată în comunicatul DSVSA Sibiu.
Inspectorii veterinari au confiscat şi ars întreaga cantitate de 50 kilograme. carne şi organe, care a rămas de la porcul bolnav.
În judeţul Sibiu, în acest an, au mai fost diagnosticaţi cu Trichineloză, un mistreţ şi încă un porc domestic sacrificat în localitatea Hoghilag, carnelor lor însă nu a fost consumată de oameni, fiind incinerată imediat după stabilirea diagnosticului.
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate.
Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată. Boala la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feţei, motiv pentru care această afecţiune mai este denumită şi 'boala capetelor umflate'. Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului. AGERPRES/(AS-Isabela Paulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Focar de trichineloză, cu zeci de bolnavi în spital Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat marţi că până în prezent 49 persoane au fost internate cu suspiciunea de trichineloză, majoritatea la Secţia de boli infecţioase din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, ca urmare a consumului cărnii unui porc sacrificat în localitatea Cheţ, din...
Bistriţa-Năsăud: Patru porci bolnavi de trichineloză, depistaţi în ultimele două săptămâni Patru porci bolnavi de trichineloză au fost depistaţi de veterinari în judeţul Bistriţa-Năsăud în ultimele două săptămâni, în urma sacrificării, însă din fericire niciunul dintre proprietari nu a apucat să consume carnea înainte de a primi rezultatul analizelor de laborator, potrivit datelor comunicate...
Tulcea: Cauza îmbolnăvirii de trichineloză a trei persoane din Deltă nu poate fi confirmată de medicii veterinari Cei doi bărbaţi din satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, internaţi la finele săptămânii trecute în spitalul din Tulcea cu suspiciunea de trichineloză, au fost externaţi, dar carnea porcului mistreţ pe care ar fi consumat-o aceştia nu a mai fost găsită de medicii veterinari, Garda de Mediu a Rezervaţiei...
MS atenţionează asupra riscului mare de îmbolnăviri de trichineloză Ministerul Sănătăţii atrage atenţia, printr-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, că în perioada următoare există un risc mare de îmbolnăviri de trichineloză ca urmare a consumului de carne de porc cumpărată din locuri neautorizate.
Comunicat de presă - DSVSA Sibiu Comunicat de presă
Bihor: Focar de trichineloză cu 12 internaţi, într-o localitate bihoreană Un număr de 12 pacienţi, din care doi copii, se află la Spitalul Municipal din Oradea, fiind descoperit un focar de trichineloză în localitatea lor natală, Husasău de Tinca, a declarat marţi pentru AGERPRES managerul general al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.