Cele mai citite
 


Fundaţia X Prize oferă 10 milioane de dolari pentru secvenţierea genomului unor persoane centenare
vineri, 28 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia privată X Prize a anunţat miercuri că oferă 10 milioane de dolari echipei de cercetători care va putea secvenţia cu cea mai mare precizie şi cel mai mic cost genomul a o sută de persoane centenare, informează AFP.
Anunţul modifică în oarecare măsură termenii iniţiali ai 'Archon Genomics X', al cărui obiectiv este stimularea competiţiei pentru înregistrarea unor progrese importante în secvenţierea genomului uman, care ar putea duce la realizarea unor paşi mai rapizi în medicina personalizată. Concursul, sponsorizat de Medco Health Solutions Inc, compania americană de gestionare a compensaţiilor farmaceutice, vizează de acum şi descoperirea unor secrete ale longevităţii şi ale sănătăţii la vârste înaintate.

'Scopul acestei competiţii este să încurajeze sectorul privat să pună la punct tehnologii de secvenţiere mai precise, mai rapide şi mai ieftine', spune biologul Craig Venter, vice-preşedinte al comisiei de acordare a premiului, unul din primii cercetători care au secvenţiat genomul uman în 2000 şi creat prima celulă vie dotată cu genom sintetic în 2010.

'Deşi s-au dezvoltat multe tehnologii noi în ultimii zece ani şi a fost secvenţiat un număr mare de genomuri umane, nu există încă tehnologii care să producă un genom exact, care să poată fi reprodus pentru a fi folosit în diagnosticare şi tratamente medicale', adaugă el.

'Credem că acest concurs va fi vectorul care ne va face să intrăm efectiv în era medicinii personalizate', potrivit lui Greg Venter.

Premiul de 10 milioane de dolari va fi acordat primei echipe care va secvenţia genomul complet a o sută de persoane centenare în 30 de zile, cu o mie de dolari sau mai puţin pe genom, cu o marjă de eroare sub 1/1.000.000 de perechi de baze.

Genomul uman cuprinde peste şase miliarde de perechi de nucleotide, componentele de bază ale ADN-ului, materialul genetic prezent în fiecare celulă umană.

În prezent se desfăşoară selecţia persoanelor centenare. Echipele care se înscriu în concurs vor primi ADN-ul de la aceste persoane pe 3 ianuarie 2013, data începerii competiţiei de secvenţiere a genomului care se va încheia după o lună, pe 3 februarie.

X Prize, creat iniţial printr-o donaţie a familiei Ansari, a oferit mai întâi un premiu de 10 milioane de dolari primei firme capabile să efectueze un zbor suborbital cu oameni la bord. Premiul a fost câştigat pe 4 octombrie 2004 de SpaceShipOne.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A fost creată prima celulă vie al cărei genom este sintetic Cercetători americani au reuşit să creeze o celulă bacteriană vie al cărei genom este sintetic. Este o reuşită cu multe aplicaţii potenţiale, care ar putea permite mai buna înţelegere a mecanismelor vieţii, conform lucrărilor lor publicate joi, anunţă AFP.
Polemică declanşată de o reuniune secretă la Harvard pe tema creării genom uman artificial Cercetarea ştiinţifică este în general un domeniu deschis, reuniunile secrete la care nu este permis accesul ziariştilor având loc mai degrabă în medii politice sau economice. Cu toate acestea, o astfel de întâlnire desfăşurată recent a fost prezentată ca secretă de Washington Post, în timp ce New York...
Cercetătorii americani au în proiect crearea unui genom uman sintetic Cercetători americani au anunţat joi un proiect vizând crearea unui genom uman sintetic care ar putea revoluţiona biotehnologia, dar care ridică probleme de etică, informează agenţia France Presse.
A fost creat în laborator cel mai mic genom al unui organism viu Cercetătorii americani au creat în laborator cel mai mic genom viabil existent în natură, care conţine numărul minim de gene indispensabile pentru un organism să funcţioneze şi să se autoreproducă, noutate ştiinţifică care pătrunde în tainele creaţiei vieţii, prezentată într-un studiu publicat în revista...
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.