Cele mai citite
 


Prof. dr. Vasile Astărăstoae: Suntem o societate din ce în ce mai cinică
vineri, 28 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Situaţia medicilor nu s-a îmbunătăţit, în pofida eforturilor corpului medical, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a făcut joi o scurtă trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat în sistemul de sănătate în cei patru ani în care este la conducerea CMR.
Există o subfinanţare cronică a sistemului, România alocând în continuare cel mai mic procent din PIB pentru sănătate, există grave inechităţi iar numărul medicilor care pleacă este în creştere, a exemplificat Astărăstoae.
Potrivit acestuia, de la începutul anului şi până în septembrie, 1.900 de medici au plecat din România iar reprezentanţii Ordinului medicilor din Franţa care au venit la Iaşi au spus că în Franţa profesează peste 2.000 de medici români care sunt şi membri ai Ordinului iar numărul total al medicilor români care lucrează pe teritoriul acestei ţări este de peste 6.000, ceea ce este un semnal de alarmă pentru România.
"Suntem o societate din ce în ce mai cinică, în care oamenii nu mai sunt interesaţi de cei de lângă ei şi asta face mult rău", a apreciat preşedintele CMR.
Corpul medical doreşte recunoaştere socială, realizare profesională care să depindă strict de munca şi profesia sa, venituri corespunzătoare şi respect din partea societăţii, a subliniat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
România are acum 1,9 medici la mia de locuitori şi 2,2 la mia de locuitori cuprinzându-i şi pe stomatologi, în timp ce media europeană este de 3,7 medici la mia de locuitori. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoae: Fenomenul plecării medicilor este îngrijorător Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, în cadrul Adunării Generale a CMR pentru alegeri în Comisia Superioară de Disciplină, că fenomenul plecării medicilor este în creştere, aceasta în condiţiile în care în România numărul medicilor la mia de locuitori...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Vasile Astărăstoae: Sistemul de sănătate este subfinanţat, iar în domeniu nu s-a făcut reformă Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, este de părere că din 1989 şi până în prezent nu s-a făcut o reformă reală în sistemul de sănătate şi consideră că acest domeniu este politizat, ''ceea ce nu este benefic''.
Vasile Astărăstoae: Am mari reţineri faţă de cei care fac controale în sistemul medical Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat joi că are mari reţineri în ceea ce îi priveşte pe cei care fac controale în sistemul medical, mai ales când se uită la CV-urile acestora.
Vasile Astărăstoae (CMR):Alocările pentru sănătate trebuie să ajungă la 6% din PIB în 2016, pentru a opri declinul Preşedintele colegiului medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că alocările pentru sănătate trebuie să ajungă la 6% din PIB pentru "a opri declinul" din sistem.
Vasile Astărăstoae: Sperăm ca în Guvern să se găsească fonduri pentru creşterea veniturilor rezidenţilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, speră ca în Guvern să se găsească fonduri pentru ca veniturile medicilor rezidenţi să crească.