Cele mai citite
 


Vasile Astărăstoae: Fenomenul plecării medicilor este îngrijorător
vineri, 28 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, în cadrul Adunării Generale a CMR pentru alegeri în Comisia Superioară de Disciplină, că fenomenul plecării medicilor este în creştere, aceasta în condiţiile în care în România numărul medicilor la mia de locuitori este de 1,9 şi 2,2 cuprinzând şi stomatologi, în timp ce media europeană este de 3,7 la mia de locuitori.
Preşedintele CMR a spus că medicii îşi doresc pentru realizarea profesională care depinde strict de munca şi profesia lor venituri corespunzătoare şi un respect din partea societăţii. Acesta a făcut referire la faptul că ''asistăm în continuare la o subfinanţare cronică a sistemului de sănătate, incoerenţă, inegalitate şi inechitate''.
''România a alocat totdeauna cea mai mică sumă din PIB dintre ţările civilizate, în timp ce ţările din centrul şi estul Europei alocă 5-6% din PIB'', a spus Astărăstoaie.
Preşedintele CMR s-a referit şi la faptul că autorităţile afirmă că cheltuielile au crescut de şase ori, la fel şi consumul de medicamente, şi totuşi România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte consumul de medicamente, având în continuare o morbiditate foarte mare.
''Consumul de medicamente, potrivit statisticilor, arată că în România acesta este de 70 de ori mai mic decât în celelalte ţări europene. Şi în ceea ce priveşte salarizarea personalului medico-sanitar are unul dintre cele mai mici salarii câştigând mai puţin cea decât un secretar comunal. În plus, medicii au mai primit o recomandare după intrarea în Uniunea Europeană - aceea de a pleca din ţară'', a mai adăugat preşedintele CMR.
Şi ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a spus că fenomenul plecării medicilor este îngrijorător, adăugând că soluţiile trebuie căutate împreună cu CMR şi cu alte structuri. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Vasile Astărăstoae: Suntem o societate din ce în ce mai cinică Situaţia medicilor nu s-a îmbunătăţit, în pofida eforturilor corpului medical, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a făcut joi o scurtă trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat în sistemul de sănătate în cei patru ani în care este la conducerea...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Vasile Astărăstoae (CMR):Alocările pentru sănătate trebuie să ajungă la 6% din PIB în 2016, pentru a opri declinul Preşedintele colegiului medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că alocările pentru sănătate trebuie să ajungă la 6% din PIB pentru "a opri declinul" din sistem.
Ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii CMR au căzut de acord asupra proiectului pilot privind statutul spitalelor Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a întâlnit joi cu o delegaţie a Colegiului Medicilor din România, condusă de profesorul Vasile Astărăstoae, cele două părţi căzând de acord asupra conţinutului proiectului de modificare a Legii 95/2006, proiectului pilot privind statutul spitalelor şi privind...
Vasile Astărăstoae: Am mari reţineri faţă de cei care fac controale în sistemul medical Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat joi că are mari reţineri în ceea ce îi priveşte pe cei care fac controale în sistemul medical, mai ales când se uită la CV-urile acestora.
Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae: Singura modalitate de protest pe care o avem este demisia în bloc a medicilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Constanţa, că singura măsură de protest în cazul în care guvernanţii nu vor ţine cont de solicitările medicilor în noul proiect de lege a sănătăţii este demisia în bloc a cadrelor medicale.