Cele mai citite
 


Grăsimea, eficientă în curele de slăbire
luni, 12 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie
 

Dacă vă supravegheaţi cu atenţie greutatea şi doriţi să slăbiţi, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să nu evitaţi grăsimea. Ea chiar contribuie la scăderea în greutate, datorită senzaţiei de saţietate, explică The Boston Globe.

Să fie greşit, deci, tot ce s-a spus despre grăsimi în ultimii 30 de ani? Ei bine, într-un fel chiar este vorba despre informaţii eronate. Folosirea unei tehnologii complexe de analizare a grăsimilor a revelat faptul că ceea ce se credea odinioară că ar fi 'grăsime bună' - margarina, un tip de grăsime hidrogenată obţinută din ulei vegetal - este, de fapt, dăunătoare. În acelaşi timp, grăsimile despre care se considera că sunt 'rele' - grăsimea animală, lactatele grase, uleiul de palmier - sunt, în realitate, benefice.

 

Potrivit noilor informaţii, este indicat ca oamenii să includă la fiecare masă o cantitate moderată de grăsimi saturate, deoarece acestea oferă elementul pe baza căruia funcţionează organismul fiinţelor umane, construiesc structura celulelor, conţin vitamine esenţiale, contribuie la producerea hormonilor şi oferă un pansament protector organelor noastre. Creierul şi trupul uman au nevoie de grăsime ca să se dezvolte şi să crească în condiţii optime, chiar şi la vârsta adultă. De asemenea, grăsimile întăresc sistemul imunitar şi contribuie la sănătatea oaselor.
 
Un aspect esenţial este că grăsimile produc senzaţia de saţietate. O persoană se poate sătura, spre exemplu, dacă adaugă la salată două feliuţe de şuncă şi câteva cubuleţe de caşcaval, sau dacă mănâncă delicioasa crustă aurie de pe puiul fript. În mod evident, principiul nu constă în a mânca munţi de cartofi prăjiţi sau alte alimente preparate cu grăsimi procesate pentru comerţ, ci de a consuma o cantitate moderată (aproximativ o lingură per masă) de grăsimi naturale. Untul, brânza, puiul sau raţa pot constitui elemente ce aduc mesei atât un plus de gust, cât şi de sănătate.
 
Există şi opinii contrare. Experţii Ministerului Agriculturii din SUA, care au făcut recomandări privitoare la regimul alimentar sfătuiesc americanii să reducă nivelul grăsimilor consumate, în special pe cel al grăsimilor saturate. Revistele de sănătate, mai ales în această perioadă a anului, încurajează cititorii să limiteze cantitatea de grăsimi pe care o conţin mesele, îndeosebi grăsimile animale şi lactatele grase.
 
Noile cercetări indică faptul că grăsimile animale ar putea fi benefice pentru sănătatea omului. 'Folosim şi metabolizăm grăsimile animale într-o modalitate pe care până acum nu o înţelegeam', explică Dale E. Bauman, profesor de biochimie nutriţională în cadrul Universităţii Cornell. Bauman e convins că dovezile ştiinţifice din ziua de azi sprijină conceptul că grăsimea animală ce provine de la rumegătoare (vaci, capre, oi) oferă substanţe nutritive care ajută la menţinerea sănătăţii şi la prevenirea bolilor.
Oamenii consumă grăsimi de mai multă vreme decât încearcă să se abţină, iar grăsimea animală a trecut testul evoluţiei. E posibil ca ştiinţa să conştientizeze şi ea, acum, beneficiile acestui obicei al regimului alimentar.
 
AGERPRES/ (Ioana Văcărescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Obezitatea, un pericol Bucureşti, Agerpres/ - În România, una din două persoane are probleme cu greutatea (conştientizate sau nu) şi una din patru este obeză.
Sa ne detoxifiem organismul dupa sarbatori sau oricand simtim nevoia Ce este detoxifierea? Specialistii in diete de detoxifiere spun ca organismul nostru este in permanenta supraincarcat cu toxine datorate poluarii, fumatului, pesticidelor, aditivilor alimentari, alcoolului sau cafeinei.
Scapa de metabolismul lent si obtine o silueta de invidiat! Este un lucru bine stiut ca scaderea in greutate incepe in primul rand cu adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe o dieta variata, legume, fructe si sport. Insa ce ne facem atunci cand in ciuda tuturor acestor masuri, nu reusim sa ajungem la silueta dorita sau kilogramele in plus oscileaza...
Mituri dietetice Exista foarte putine domenii in care toata lumea este super-specializata si unul dintre ele este cel al dietelor de slabit. Informatia aparuta in media pe aceasta tema este uriasa, insa calitatea acesteia nu este intotdeauna verificata stiintific si incepem sa o luam de buna si chiar sa o transmitem...
Dieta post-natala Ai nascut, iar in primele saptamani de dupa esti preocupata exclusiv de starea bebelusului tau, insa incepi sa te gandesti si la tine si, in special - cand vei reveni la "normal", adica la greutatea corporala pe care o aveai inainte de sarcina .
Esti ingrijorat de nivelul colesterolului? Te-a anuntat doctorul ca ai nivelul colesterolului ridicat (hipercolesterolemie)? Atunci stii ca este necesar sa iti modifici regimul de masa si stilul de viata, pentru a reduce nivelul colesterolului si al riscului aparitiei bolilor de inima. Chiar daca medicul ti-a prescris medicamente pentru scaderea...