Cele mai citite
 


Harghita: Situaţie dificilă la secţiile de pneumoftiziologie şi infecţiose ale Spitalului Judeţean
joi, 3 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secţiile de pneomoftiziologie şi infecţioase ale Spitalului Judeţean Harghita se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă din cauza lipsei de medici dar şi a riscului de a fi evacuate din imobilul în care funcţionează şi care a fost retrocedat Arhiepiscopiei Romano-Catolice.
În cadrul unei întâlniri pe care responsabilii din sistemul sanitar harghitean au avut-o, miercuri, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba şi cu subprefectul Andrei Jean Adrian, s-au căutat soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cele două secţii.

Medicii primari care conduc cele două secţii, dr. Lídia Gagyi şi dr. Irén Ambrus, spun că se confruntă cu o lipsă acută de specialişti, ceea ce duce la suprasolicitarea celor care lucrează în spital şi duce la creşterea riscului de malpraxis.

Potrivit sursei citate pe cele zece posturi lucrează doar trei medici, iar dispensarul de la pneumoftiziologie riscă să se închidă tot din cauza lipsei de personal, situaţia fiind calificată de dr. Lidia Gagyi ca ''insuportabilă''.

Prezent la şedinţă, directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Csíki Csongor, a propus atragerea de noi medici stagiari, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba a afirmat că instituţia pe care o conduce poate asigura o locuinţă de serviciu, pentru ca postul să devină ma atractiv.

''Problema nu e faptul că medicii pleacă din zonă ci că nu mai vin medici noi întrucât cei mai mulţi preferă fie oraşele mari, fie pleacă să profeseze în străinătate'', a spus dr. Csíki Csongor, care consideră că ar trebui încheiat un protocol între Ministerul Sănătăţii, facultăţile de medicină şi spitalul judeţean, astfel încât medicii tineri să efectueze rezidenţiatul în zonă.

O altă problemă majoră cu care se confruntă cele două secţii ale Spitalului Judeţean este legată de faptul că imobilul în care funcţionează a fost retrocedat, în urmă cu zece ani Arhiepiscopiei Romano Catolice din Alba Iulia. La întâlnirea de miercuri a fost prezent şi reprezentantul Arhiepiscopiei, preotul Darvas-Kozma József, care a anunţat că, în curând, se va înfiinţa un muzeu bisericesc şi se doreşte ca cel puţin jumătate din imobilul administrat acum de spital să fie folosit în acest scop.

Subprefectul Harghitei, Andrei Jean Adrian, a propus mutarea uneia dintre secţii într-o altă locaţie, urmând să se facă demersuri pentru construirea unei aripi noi a Spitalului Judeţean, unde să funcţioneze şi secţiile de pneumoftiziologie şi infecţioase. Andrei Jean Adrian a avertizat, însă, că deocamdată nu există resurse bugetare pentru o asemenea investiţie.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a subliniat, la finalul întâlnirii, că ''în interesul funcţionării neîntrerupte a secţiilor se va adopta soluţia reducerii numărului de paturi, până terminarea lucrărilor de construcţie la noul spital''.

O altă întâlnire între factorii responsabili, pe aceeaşi temă, va avea loc în cursul săptămânii viitoare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
HIV - limba engleza Afla cum se produce replicarea virala in HIV
Analize medicale în timp record /Le Temps/ Berna, 6 aug /Agerpres/ - Societatea DiagnoSwiss din cantonul Valais (sudul Elveţiei) va începe din luna septembrie să comercializeze un dispozitiv ce face posibilă detectarea mai multor boli infecţioase şi a câtorva tipuri de cancer. În afară de Elveţia, sunt vizate ca potenţiale pieţe de desfacere...
Timiş: Pacienţii secţiilor de Pneumologie şi TBC ale Spitalului de Copii au fost evacuaţi Copiii internaţi la Secţiile de Pneumologie şi TBC ale Spitalului de Copii 'Louis Ţurcanu' din Timişoara au fost evacuaţi, vineri, după ce imobilul a fost retrocedat în baza unei hotărâri judecătoreşti.
Japonia nu va extinde aria de evacuare a populaţiei, pe fondul îngrijorărilor provocate de reactorul 3 Tokio, 20 mar /Agerpres/ - Agenţia pentru Securitate Nucleară japoneză a anunţat, duminică, că nu intenţionează să extindă aria de evacuare de 20 de kilometri din jurul centralei de la Fukushima, în timp ce a recunoscut că situaţia de la reactorul 3 provoacă în continuare îngrijorare, transmite Efe.
Harghita: Două secţii ale SJU vor fi mutate din imobilul retrocedat în clădirea unei policlinici Autorităţile judeţene şi sanitare din Harghita analizează mutarea secţiilor de pneumologie şi boli infecţioase ale spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, care funcţionează într-un imobil retrocedat Bisericii Catolice, în clădirea policlinicii din oraş.
Botoşani: Spitalul de pneumoftiziologie, retrocedat parţial Botoşani, 5 ian /Agerpres/ - Spitalul de Pneumoftiziologie din Botoşani a rămas fără o parte din clădiri şi din terenul pe care funcţionează, după ce acestea au fost retrocedate reprezentanţilor fostului proprietar.