Cele mai citite
 


Naştere miraculoasă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iaşi
sâmbătă, 29 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O femeie din localitatea Mirceşti, în vârstă de 26 de ani, aflată la prima sarcină gemelară, a născut la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi, la trei luni după ce o echipă de medici de la Maternitate i-a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină pentru a-i salva unul din cei doi feţi, celălalt având multiple anomalii care nu i-au permis dezvoltarea.
''A fost trimisă la noi atunci când avea 21 de săptămâni de sarcină, cu observaţia de anomalie fetală. S-a constatat ecografic că pacienta avea o sarcină gemelară monoamniotică (ambii feţi se aflau în acelaşi sac , deşi normal ar fi fost ca fiecare să stea separat - n.r.), unul dintre fetuşi fiind normal dezvoltat, celălalt având multiple malformaţii, el fiind şi acardiac (fără inimă-n.r). De asemenea, s-a diagnosticat şi o anastomoză (legătură - n.r) între circulaţiile sanguine ale celor doi fetuşi, fătul normal distribuind sângele şi celui acardiac. Suplimentar, s-a constatat ecografic şi o cantitate crescută de lichid amniotic, ceea ce prezintă un risc crescut de naştere prematură şi un grad de insuficienţă cardiacă la fătul donor, cu risc de oprire spontană în evoluţia sarcinii'', a declarat, vineri, presei, dr. Dragoş Nemescu.
Potrivit medicului, în cazul în care nu se recurgea la intervenţia intrauterină de deconectare a fătului cu malformaţii de la inima care îl ţinea în viaţă, ar fi fost afectat şi fătul sănătos.
"S-a realizat o intervenţie intrauterină, pentru separarea circulaţiilor celor doi fetuşi, la aproximativ 23 de săptămâni de sarcină. Aceasta a constat într-o electro-coagulare intrauterină, sub control ecografic a cordonului ombilical a fătului acardic, plurimalformat. Intervenţia a decurs normal'', a explicat dr. Nemescu.
Intervenţia este unică în România şi se practică în doar câteva centre medicale din Europa.
Astfel, fătul nu s-a mai dezvoltat şi nu a mai periclitat viaţa celuilalt geamăn. Intervenţia a fost cu risc pentru că exista posibilitatea pierderii sarcinii. Mai mult, sarcina a evoluat în continuare favorabil, fără probleme deosebite. După 38 de săptămâni de gestaţie, femeia a născut prin cezariană un băiat în greutate de 3.350 grame, cu un scor APGAR 9 - 10.
''Această situaţie denumită 'twin reversed arterial perfusion (TAP) sequence' este specifică sarcinilor gemelare şi reprezintă o anomalie extrem de rară cu o incidenţă de 1 la 35.000 de naşteri şi aproximativ 1% din sarcinile gemelare monozigote. Astfel de malformaţii se datorează unor anastomoze vasculare placentare anormale care duc la creşterea presiunii arteriale la fătul donor şi flux sanguin inversat la fătul transfuzat. Ca urmare, fătul donor pompează sânge cu concentraţie redusă de oxigen la nivelul celui de-al doilea făt. Acesta duce la apariţia unei hipoxemii severe la nivelul fătului transfuzat (primitor-n.r) cu anomalii în formarea ţesuturilor şi lipsa dezvoltării cordului'', a precizat dr. Dragoş Nemescu.
Prof.univ.dr Mircea Onofriescu, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi, susţine că astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite, în lume fiind unul la 25.000-30.000 de naşteri.
În trecut, din cauza lipsei unui compartiment de medicină materno-fetală în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'', două cazuri oarecum asemănătoare au fost redirecţionate spre clinici din Londra sau Louvain (Belgia). AGERPRES/(A - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ŞTIINŢÃ Prima operaţie intrauterină efectuată în România La 15 iulie 2011, o echipă de medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină. Intervenţia se impunea deoarece în timpul unui control de rutină efectuat unei tinere în vârstă de 21 de ani, care atunci...
Iaşi: O echipă de medici de la Maternitatea 'Cuza Vodă' a efectuat o operaţie intrauterină, în premieră naţională O echipă de medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, prof.univ.dr Mircea Onofriescu, managerul spitalului.
Iaşi: O fata de 14 ani care a născut prematur a fost stabilizată de medicii de la Spitalul 'Cuza Vodă' Medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi au reuşit să stabilizeze o fată de 14 ani care a născut prematur, a declarat pentru AGERPRES managerul unităţii medicale prof.univ.dr Mircea Onofriescu.
Intervenţie chirurgicală in utero, realizată în premieră O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, informează un comunicat de presă al Maternităţii Regina Maria.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Iaşi: Miracolul Crăciunului şi la Spitalul de Obstetrică şi Ginecolgie Cuza Vodă Medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi au petrecut mai multe ore în sălile de operaţie pentru a salva viaţa unor tinere şi a feţilor acestora, în ultima gardă la unitatea medicală fiind născuţi 10 copii, cel mai miv având o greutate de 700 de grame.