Cele mai citite
 


Producătorii de medicamente generice îngrijoraţi de OUG 77/2011
sâmbătă, 29 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au declarat joi, după întâlnirea cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional, că principala lor îngrijorare este legată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, care prevede ca producătorii de medicamente să susţină consumul în plus de medicamente, în 2012, fără ca guvernul să aloce bani suplimentar.
'Principala noastră îngrijorare rămâne Ordonanţa 77, care prevede ca producătorii de medicamente să susţină consumul suplimentar de medicamente în 2012, fără ca Guvernul să aloce bani suplimentar. Asta înseamnă că accesul pacienţilor la medicamente va fi complet blocat, dar şi că România ar trebui să consume aceleaşi medicamente în 2012, câte au consumat în 2011, sau companiile farmaceutice să plătească diferenţa, ceea ce este complet incorect', a afirmat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei.
Acesta a precizat că reprezentanţii APMGR au avut o primă rundă de întâlniri cu şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, şi cu specialiştii FMI, ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene şi 'am rămas impresionat de modul în care Jeffrey Franks înţelege şi cunoaşte sistemul sanitar din România. Am discutat despre faptul că nu poţi pune o clawback proastă peste un sistem sanitar care nu funcţionează bine'.
De asemenea, Damian a precizat că discuţiile au vizat şi problemele sistemice din sistemul sanitar din România, cât şi ajutorul pe care poate să-l dea industria acestui sistem.
'Am discutat despre problemele sistemice ale sistemului sanitar din România, dar şi despre faptul că industria doreşte să ajute atât cât se pricepe, dar şi cât poate la rezolvarea problemei de finanţare din sistemul sanitar', a subliniat preşedintele APMGR.
Potrivit acestuia, va mai urma o serie de întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor internaţionale, dar urmează să le mai furnizeze acestora anumite documente despre modul în care funcţionează alte sisteme de sănătate din România.
Directorul executiv al Asociaţiei, Dan Zaharescu, a subliniat, la rândul său, că datoriile pe care le au de recuperat producătorii de medicamente se ridică în momentul de faţă la 1,2-1,3 miliarde euro.
'În acest moment, piaţa este creditată cu un an de consum de medicamente, adică în jur de 1,2-1,3 miliarde euro. Acest lucru înseamnă că ceea ce vindem acum încasăm la anul pe vremea aceasta ', a spus Zaharescu.
Directorul executiv al APMGR a subliniat că în discuţiile cu FMI nu a fost abordat deocamdată subiectul datoriilor pe care le au de recuperat producătorii de medicamente, acestea axându-se mai mult pe problemele actuale ale sistemului sanitar şi pe taxa clawback.
'Ne dorim să existe un sistem funcţional de clawback, să nu mai rămână pe hârtie şi să producă efecte. Acest lucru înseamnă să nu afecteze accesul pacientului la medicamente. Dacă se va aplica cum e în momentul de faţă, consider că accesul pacienţilor la medicamente va fi mult mai dificil. Sumele pe care vor trebui să le plătească şi modul în care vor avea acces la medicamente vor fi afectate', a subliniat Zaharescu.
Producătorii de medicamente au avut joi o primă întâlnire cu reprezentanţii misiunii FMI, ai BM şi CE.
Misiunea Fondului Monetar Internaţional /FMI/ a început marţi a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asociaţia Producătorilor de Medicamente din România salută decizia CCR privind taxa clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) salută decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a admite sesizarea de neconstituţionalitate a OUG 77/2011 privind includerea TVA în baza impozabilă la plata taxei clawback şi consideră că este un prim gest de corectitudine...
Taxa clawback a atins un nivel periculos - susţin producătorii de medicamente Taxa clawback a ajuns "o povară fiscală ce are efecte dezastruoase" asupra industriei farmaceutice, precum limitarea accesului la tratament al pacienţilor români, au susţinut miercuri Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Local American Working Group (LAWG), care...
APMGR consideră că taxa clawback nu poate fi o soluţie pentru finanţarea introducerii de noi medicamemte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) consideră că taxa clawback nu poate fi o soluţie pentru finanţarea introducerii de noi medicamente în sistemul de decontare, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei.
APMGR contestă datele referitoare la consumul de medicamente comunicate de CNAS; Casa face precizări Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) iau în considerare acţiuni administrative şi în justiţie împotriva CNAS pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, ceea ce duce la creşterea artificială a taxei clawback, cu impact...
29 octombrie - Termenul până la care distribuitorii de medicamente trebuie să plătească taxa de clawback Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, o ordonanţă de urgenţă prin care termenul până la care distribuitorii de medicamente trebuie să plătească taxa de clawback a fost prelungit până la 29 octombrie.
Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a afirmat luni, cu prilejul unei dezbateri, că prin încheierea de contracte cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament, însă a precizat că semnarea acestor contracte nu ţine doar de CNAS, ci şi de producătorii...