Cele mai citite
 


BASF doreşte să cultive cartofi modificaţi genetic
luni, 31 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Berlin, 31 oct /Agerpres/- Grupul german ce activează în industria chimică, BASF, a anunţat luni că a solicitat Uniunii Europene autorizaţia pentru a cultiva prima specie de cartof modificat genetic destinat alimentaţiei umane, ce poartă numele de Fortuna, relatează agenţia France Presse.
'Începutul comercializării este prevăzut pentru anul 2014 sau 2015', a precizat grupul german, lider european în domeniul chimiei, care şi-a dezvoltat în ultimii ani activitatea de cercetare în domeniul organismelor modificate genetic (OGM).

'Acest cartof este destinat în principal alimentaţiei umane, dar poate fi folosit şi pentru hrănirea animalelor', a declarat agenţiei France Presse purtătorul de cuvânt al BASF. Este o specie de cartof derivată din Fontane, una dintre varietăţile cele mai folosite pentru producerea chipsurilor.

'Următoarea etapă în procesul de autorizare constă în avizul Autorităţii Europene pentru Securitatea Alimentelor (EFSA) care va evalua securitatea produsului pentru oameni, animale şi mediul înconjurător', mai precizează compania germană.

Un purtător de cuvânt al EFSA a declarat că organizaţia nu are 'un termen limită' pentru a răspunde solicitării care trebuie să-i parvină prin intermediul Comisiei Europene. Acesta a mai subliniat că 'anumite solicitări nu sunt niciodată finalizate' întrucât producătorii renunţă să mai răspundă cererilor autorităţilor de a obţine date suplimentare despre produse. După avizul EFSA, Comisia Europeană şi statele membre UE trebuie să se pronunţe în privinţa autorizării produsului.

Specia de cartof Fortuna are capacitatea de a rezista la mana cartofului, un parazit foarte devastator care a fost una dintre cauzele principale ale foametei irlandeze din scolul XIX şi care potrivit grupului german încă mai distruge circa 20% din culturile de cartofi la nivel mondial. BASF explică acest rezultat prin folosirea a două gene prelevate de la o varietate sălbatică de cartof din America de Sud care rezistă la mana cartofului.

Dacă Uniunea Europeană va autoriza comercializarea, acesta va fi primul cartof modificat genetic ce se va regăsi în alimentaţia noastră. Uniunea Europeană a autorizat deja comercializarea de produse alimentare ce conţin anumite varietăţi de porumb, rapiţă, soia şi sfeclă modificate genetic. În privinţa culturilor cu destinaţie comercială, numai două specii de OGM au fost autorizate în Europa: porumbul MON810 produs de multinaţionala americană Monsanto şi cartoful Amflora produs de BASF. Aceasta din urmă ar putea fi folosită în alimentaţia umană, dar nu este acceptată decât într-un procent de maxim 0,9% din gramajul produsului. Ea este folosită în special în scopuri industriale, cum ar fi obţinerea de amidon pentru pasta din care se produce hârtia, sau pentru furaje.

BASF a cerut autorizarea acestei specii în anul 1996, dar a obţinut avizul 14 ani mai târziu, în 2010. Ea a mai solicitat şi autorizarea speciei de cartof Amadea, o varietate mai recentă a Amflorei. Compania germană s-a găsit într-o situaţie dificilă în anul 2010 când autorităţile suedeze au găsit pe un câmp cultivat cu Amflora şi culturi de Amadea. Întrucât aceasta din urmă nu a fost încă autorizată, Comisia Europeană a cerut distrugerea culturii în întregime.

'Nu trebuie să realizăm produse alimentare de bază modificate genetic', a declarat Stephanie Towe, specialistă în OGM la Greenpeace Germania, subliniind riscurile de diseminare a mutaţiilor genetice la culturile tradiţionale. Ea a mai adăugat însă că 'o producţie tradiţională durabilă nu mai este posibilă'.AGERPRES/(Sorin Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Britanicii trebuie să renunţe la frica faţă de culturile modificate genetic (raport guvernamental) Publicul britanic trebuie să îşi depăşească teama de 'alimentele Frankenstein' şi să accepte necesitatea culturilor modificate genetic pentru a hrăni populaţia mondială în creştere, se arată într-un raport al guvernului britanic dat publicităţii luni, relatează The Telegraph.
Polonia interzice cultivarea porumbului modificat genetic Polonia va interzice complet culturile de porumb modificat genetic Monsanto /MON810/ pe teritoriul său, a anunţat miercuri ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, citat de agenţia France Presse.
Cluj: Protest împotriva Organismelor Modificate Genetic Clujenii se vor alătura, sâmbătă, protestelor organizate în întreaga lume împotriva organismelor modificate genetic (OMG) şi a intereselor corporatiste ale celor ce îl promovează, împotriva artificializării hranei şi contaminării terenurilor agricole cu chimicale, şi vor participa, în Piaţa Unirii, începând...
Oamenii de ştiinţă au creat un "firewall genetic" pentru izolarea biologică a organismelor modificate genetic La un an după ce au obţinut organisme care folosesc un cod genetic diferit de orice altă formă de viaţă, două echipe de oameni de ştiinţă au depăşit o altă bornă în noul domeniu al "biologiei sintetice": ei au creat o bacterie care nu poate supravieţui în absenţa unei anumite substanţe chimice obţinute...
EFSA face publice datele privind porumbul modificat genetic NK603, denunţat de Séralini Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară /EFSA/ a publicat online, luni, toate datele pe care le-a utilizat pentru a da un aviz favorabil comercializării porumbului modificat genetic NK603, despre care cercetătorul francez Gilles-Eric Séralini susţine că ar fi toxic, relatează AFP.