Cele mai citite
 


Celule ale unor persoane centenare şi-au recăpătat tinereţea
marţi, 1 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetători francezi au reuşit să redea tinereţea unor celule provenite de la donatori de peste 100 de ani, reprogramându-le în stadiul de celule stem şi demonstrând astfel că procesul de îmbătrânire este reversibil, scrie AFP.
Cercetările despre posibilitatea ştergerii urmelor de îmbătrânire a celulelor, publicate în revista de specialitate 'Genes & Development' din 1 noiembrie, marchează o nouă etapă în medicina regenerativă de corectare a unei patologii, arată Jean-Marc Lemaitre de la Institutul de genomică funcţională (Universitatea din Montpellier), şeful lucrărilor.

Un alt câştig este o mai bună înţelegere a îmbătrânirii şi corectarea aspectelor patologice, potrivit cercetătorului menţionat.

Celule bătrâne au fost reprogramate in vitro ca să devină celule stem pluripotente, redevenind astfel tinere şi dobândind trăsăturile caracteristice celulelor stem embrionare. Ele se pot diferenţia din nou în celule de toate tipurile (neuroni, celule ale inimii, ale pielii, ficatului, etc.), după cura de 'întinerire' realizată minuţios de cercetători.

Încă din 2007 oamenii de ştiinţă au arătat că celulele umane adulte se puteau transforma în celule stem pluripotente, ale căror proprietăţi sunt similare cu cele ale celulelor stem embrionare. Prin această reprogramare plecând de la celule adulte se evită criticile la adresa folosirii de celule stem embrionare. Până acum însă, reprogramarea celulelor adulte se lovea de o limită, cea a bătrâneţii, punctul final al îmbătrânirii celulare. Echipa lui Jean-Marc Lemaitre a trecut acum de această limită.

Cercetătorii au multiplicat mai întâi celule ale pielii (fibroblaste) de la un donator de 74 de ani, în jurul acestei vârste încetând proliferarea celulelor. Au procedat apoi la reprogramarea in vitro a acestor celule. Graţie unui nou amestec de şase ingrediente, celulele bătrâne reprogramate au căpătat caracteristicile celulelor stem pluripotente de tip embrionar, nepăstrând nicio urmă a îmbătrânirii anterioare.

'Mărcile de vârstă din celule au fost şterse, iar celulele stem pluripotente pe care le-am obţinut pot produce celule funcţionale, de toate tipurile, cu o capacitate de proliferare şi o longevitate crescute', explică Jean-Marc Lemaitre.

Cercetătorii au testat apoi amestecul de şase ingrediente pe celule mai bătrâne de 92, 94, 96, până la 101 ani, cu mare succes, inclusiv în privinţa persoanelor centenare. 'Vârsta celulelor nu este deloc o barieră pentru reprogramare', spune cercetătorul.

Aceste cercetări deschid calea utilizării viitoare a celulelor reprogramate ca sursă ideală de celule adulte, tolerate de sistemul imunitar, pentru repararea organelor sau a ţesuturilor la pacienţii vârstnici, încheie omul de ştiinţă.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lipsa donatorilor de organe i-a determinat pe cercetatori sa construiasca ficati miniaturali din celule stem Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze ficati miniaturali si functionali (lobi) din celule stem, in laborator;
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
Prima autotransfuzie de globule roşii provenite din celule stem s-a realizat în Franţa Paris, 2 sep/Agerpres/- O echipă de cercetători francezi a reuşit să realizeze prima autotransfuzie umană de globule roşii - care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi - provenite din celule stem, arată un studiu apărut joi în revista americană 'Blood' şi menţionat de AFP.
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
Laureatul cu Nobel pentru Medicina a deschis intalnirea anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem In luna iunie, a avut loc cea de-a 11-a intalnire anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research - ISSCR), prilej cu care Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a urmarit indeaproape dezbaterile...
Forum internaţional privind celulele stem Cea de-a 11-a întâlnire anuală a Societăţii Internaţionale de Cercetări în Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research - ISSCR) a oferit prilejul Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem să urmărească îndeaproape dezbaterile "pentru a-şi respecta angajamentul luat...