Cele mai citite
 


Unii experţi sunt îngrijoraţi că ţânţarii modificaţi genetic ar putea tulbura ecosistemul
marţi, 1 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători a anunţat semne pozitive ale primei eliberări în mediul natural de ţânţari astfel modificaţi încât să transmită urmaşilor o genă care să-i ucidă înainte să ajungă la maturitate, scrie The New York Times.
Aceste rezultatele, alături de altele, ar putea anunţa o epocă în care insecte modificate genetic să fie folosite în lupta împotriva unor boli ca malaria şi febra dengue şi în combaterea dăunătorilor în agricultură.

Alţi experţi avertizează însă în privinţa unor posibile efecte neaşteptate asupra sănătăţii publice şi mediului, pentru că, odată ce insectele modificate genetic sunt eliberate în natură, nu mai există cale de întoarcere. Consecinţele asupra mediului ar putea fi dramatice. 'Dacă scoatem din ecosistem o insectă, cum ar fi ţânţarul, nu ştim care va fi impactul acţiunii noastre', spune directorul GM Freeze, organizaţie britanică non profit care se opune modificărilor genetice. El aminteşte că larvele ţânţarilor constituie hrana altor specii, care n-ar mai avea ce mânca în cazul dispariţiei larvelor. Acest lucru ar putea deschide calea apariţiei altor specii şi poate a altor boli.

Autorităţile din Florida Keys, unde s-au înregistrat în 2009 primele cazuri de febră dengue în această regiune, speră să desfăşoare un test în exterior cu ţânţari modificaţi genetic în luna decembrie, după aprobarea Departamentului pentru Agricultură.

'Acest tip de control al ţânţarilor este mult mai prietenos cu mediul decât împrăştierea de insecticide', spune un purtător de cuvânt de la Districtul de control a ţânţarilor din Florida Keys.

Departamentul pentru Agricultură are în vedere folosirea modificărilor genetice pentru combaterea dăunătorilor. Milioane de omizi modificate genetic au fost împrăştiate în plantaţiile de bumbac din Yuma County (Arizona). Cei care critică această practică spun că Oxitec, compania de biotehnologie britanică ce a dezvoltat ţânţarii împotriva febrei dengue, s-a aventurat în testarea în natură fără o verificare suficientă şi o consultare publică, uneori în ţări cu reglementări lejere.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA/Brazilia foloseşte ''o armată'' de ţânţari modificaţi genetic în ''războiul'' contra febrei dengue şi zika O veritabilă ''armată'' de milioane de ţânţari modificaţi genetic este folosită de specialişti în oraşul Piracicaba din Brazilia pentru a combate ţânţarul Aedes aegypti, agentul de transmitere a virusului zika, din cauza căruia autorităţile sunt în alertă în ultima vreme în numeroase ţări din America...
Brazilia: Ţânţarii modificaţi genetic au redus numărul de cazuri de febră dengue cu 91% într-un an Ţânţarii modificaţi genetic, eliberaţi în Brazilia de către compania britanică Oxitec, au reuşit să reducă numărul de cazuri de febră dengue cu 91% într-un an, au indicat joi surse oficiale, citate de Xinhua.
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Mirosul de pui îndepărtează ţânţarii vinovaţi de transmiterea malariei (studiu) Cercetători etiopieni au stabilit că mirosul de pui îndepărtează în mod eficient ţânţarii vinovaţi de transmiterea malariei, deschizând astfel calea unor noi mijloace de prevenire a acestei boli endemice, conform unui studiu publicat în revista Malaria Journal şi preluat marţi de AFP.
VIRUSUL ZIKA/ÎNCÃLZIRE GLOBALÃ Dereglarea climatică, factor de răspândire Virusul Zika va ajunge curând, probabil în această vară, în Europa şi Statele Unite ale Americii, iar pentru oamenii de ştiinţă, un lucru este sigur: extinderea acestui tip de virus purtat de ţânţari este de aşteptat să se accelereze odată cu încălzirea globală, scrie agenţia France Presse.
VIRUSUL ZIKA Eliberarea de ţânţari modificaţi genetic în natură este considerată prematură Experţi americani consideră că este prematur să elibereze în natură ţânţari modificaţi genetic (OMG) pentru a combate răspândirea paludismului, a virusului Zika şi a altor infecţii transmise de aceste insecte.