Cele mai citite
 


Dr. Viorel Rădulescu: Medicina nu poate fi supusă legilor concurenţei comerciale
miercuri, 2 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Profesia de medic este o profesie independentă, reglementată în detaliu atât prin legislaţie, cât şi prin reglementări proprii ale organelor reprezentative, a declarat marţi pentru AGERPRES dr. Viorel Rădulescu, secretar al Colegiului Medicilor din România, cu prilejul Zilei Profesiilor Liberale.
El a făcut referire la faptul că medicina nu poate fi supusă legilor concurenţei comerciale, fiind o profesie care nu poate fi asimilată agenţilor economici.
Dr. Viorel Rădulescu a menţionat că se doreşte o lege care să cuprindă toate profesiile liberale, dar în opinia sa această lege ar trebui să aibă reglementări pe principii generale, şi nu reglementări ale profesiei.
"La nivel european se are în vedere dereglementarea profesiilor liberale", a precizat dr. Rădulescu.
Comisia Europeană susţine acest lucru, precum şi o reglementare în interiorul profesiunii, a adăugat el.
În ceea ce priveşte libertatea de mişcare reglementată prin aderarea la Uniunea Europeană, dr. Viorel Rădulescu a precizat că 67 de medici din străinătate, în principal din Ungaria şi Bulgaria, vin să lucreze anual part time în România.
"La Călăraşi sunt doi medici bulgari, un anestezist şi un medic specialist în Terapie Intensivă, la Spitalul Judeţean, unde lucrează în liniile de gardă şi fără ei nu s-ar putea face liniile de gardă", a spus dr. Rădulescu.
Într-un raport al Consiliului Concurenţei cu privire la profesiile liberale, raport datând din 2009, se aminteşte faptul că instituţia Comisiei Europene a făcut o serie de precizări cu privire la aspectele profesiilor liberale vizate de aplicare a normelor de drept concurenţial, a spus dr. Rădulescu, adăugând că "la o analiză a acestui raport se poate observa că nu au fost identificate probleme, nerespectări ale principiilor de liberă concurenţă, ci, mai degrabă, aşa cum se menţionează în document, au fost verificate o serie de 'zone sensibile'".
Secretarul Colegiului Medicilor din România a accentuat asupra faptului că regulile ce guvernează profesia medicală în considerarea interesului public şi profund umanitar pe care îl urmăresc nu pot fi supuse legilor concurenţei.
Dumitru Stănculescu, preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale, a subliniat că în ceea ce îi priveşte pe avocaţi aceştia au o lege, un statut al lor şi un cod deontologic. De asemenea, notarii au o organizare proprie, nefiind total dependenţi de Ministerul Justiţiei. Juriştii au o lege specială, sunt mai multe organizaţii care nu au un statut de membru al Uniunii Profesiilor Liberale, principala lor preocupare fiind aceea de a încerca în plan naţional şi european să fie echivalat cu avocatul. Deocamdată acest lucru nu s-a reuşit, a spus Dumitru Stănculescu.
Tema conferinţei din acest an este "Profesiile liberale şi concurenţa", fapt care demonstrează că ele sunt exercitate pe baza liberei iniţiative şi în condiţii de concurenţă în conformitate cu dispoziţiile legale, cu regulile statutare şi cu principiile deontologice.
Mihai Vasta, de la Asociaţia Consultanţilor de Management din România, a definit profesia liberală ca fiind acea profesie prestată în baza unui talent/aptitudini sau în baza unei pregătiri profesionale specifice sau corespunzătoare, oferind servicii intelectuale sau conceptuale în beneficiul clientului sau al societăţii.
Profesiile liberale trebuie să aibă patru caracteristici importante, independenţă, responsabilitate, profesionalism şi etică.
Acesta a precizat că de regulă profesia liberală este strict şi clar reglementată de către un corp profesional, cu rol şi în îmbunătăţirea profesionalismului, a calităţii serviciilor prestate şi care poate iniţia inclusiv elemente de legislaţie a profesiei respective.
Conferinţa, organizată cu prilejul marcării celei de-a patra ediţii a Zilei Profesiilor Liberale, şi-a propus să evidenţieze preocuparea permanentă a membrilor profesiilor liberale de a furniza servicii de înaltă calitate şi expertiză, care să asigure o cât mai bună protecţie a beneficiarilor acestor servicii concomitent cu o creştere a lor în profesioniştii liberali.
Conferinţa a dezbătut probleme legate de consecinţele pe care implementarea directivelor privind "Recunoaşterea Reciprocă a Calificărilor Profesionale" şi respectiv "Serviciile pe Piaţa Internă" le vor avea asupra evoluţiei viitoare a profesiilor liberale din România. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 20.000 de medici lucrează în România, potrivit Colegiului Medicilor Peste 20.000 de medici lucrează în România, în 396 de spitale, a declarat joi, cu prilejul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, prof. dr.Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
România şi Bulgaria au de suferit de pe urma elitelor plecate în străinătate (presa germană) Tot mai mulţi oameni bine pregătiţi pleacă din România şi Bulgaria. Emigraţia le este uşurată de libera circulaţie în Europa, însă acestor două ţări le lipsesc specialiştii, arată luni publicaţia Augsburger Allgemeine.