Cele mai citite
 


Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este inaplicabilă
miercuri, 2 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Situaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii "Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi".
Senatorul social-democrat a punctat în cuvântul său faptul că de un an de zile normele de aplicare ale legii privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate (Legea 151/2011) nu sunt aprobate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Aplicarea legii ar oferi, între altele, posibilitatea decontării către medicii de familie de către CNAS a serviciilor de screening precoce a TSA.
Importanţa acestui tip de investigaţie, bazată pe un chestionar specific care cuprinde 10 întrebări, ar conduce la diagnosticarea şi tratarea corespunzătoare de la vârste fragede a copiilor depistaţi cu tulburări din spectrul autist, în condiţiile în care, la ora actuală, în România, una din 110 naşteri este cu TSA, potrivit datelor prezentate de profesor dr. Iuliana Dobrescu de la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului " Prof.dr.Alexandru Obregia". "Identificarea precoce ar însemna vindecarea lor", a subliniat Iuliana Dobrescu.
În privinţa acestui aspect, reprezentantul CNAS la dezbatere a afirmat că bugetul Casei permite doar decontarea acelor servicii medicale cuprinse în normele la contractul cadru.
"Nu putem deconta decât serviciile care sunt prevăzute în normele la contractul cadru", a declarat reprezentantul CNAS la dezbatere, Cristina Şiclovan. Ea a adăugat că Parlamentul ar trebui solicitat în sensul de a aproba majorarea procentului din PIB alocat Sănătăţii.
În cadrul dezbaterii, senatorul Elena Mitrea a mai anunţat că va propune modificarea Legii 151 în sensul introducerii în cuprinsul acestui act normativ a unui termen limită de 60 de zile pentru încheiere protocoalelor de colaborare între ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, care să permită crearea unor echipe de lucru multidisciplinare pe problematica TSA.
Reprezentantul Romanian Angel Appel (RAA), Adelaide Tarpan, a prezentat în cadrul aceluiaşi eveniment o primă formă a Strategiei Naţionale pentru Integarea Socială şi Profesională a Persoanelor cu TSA, document a cărui elaborare se realizează în baza unei finanţări europene în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
În preambulul prezentării principalelor direcţii de acţiune ale Strategiei, Angela Tarpan a enumerat o serie de date rezultate în urma campaniilor derulate în 2008 - 2009 de RAA în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Direcţia Generală de Protecţia Copilului.
Astfel, se urmăreşte formarea în domeniu a unui număr de cel puţin 1.200 de medici de familie şi psihiatri, formarea la nivel de principii de bază în intervenţii terapeutice pentru persoane care suferă de tulburări din spectrul autist a peste 580 de psihologi şi psihopedagogi în întreaga ţară, 293 dintre aceştia parcurgând cursurile de formare.
Totodată, potrivit proiectului, începând din luna februarie a anului viitor în ţară ar urma să fie deschise 40 de centre de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu TSA în parteneriat public-privat cu Direcţiile pentru protecţia copilului din ţară.
"În cadrul acestor centre peste 2.000 de persoane cu TSA pot primi informaţii, consiliere şi chiar intervenţii terapeutice pentru recuperare", a precizat Angela Tarpan.
Ea a mai precizat că proiectul îşi propune şi creşterea gradului de informare a opiniei publice în scopul creşterii gradului de acceptare a persoanelor cu TSA.
Documentul a avut la bază un studiu care a luat în calcul situaţia actuală a persoanelor cu TSA, prioritizarea nevoilor acestora, un plan de acţiuni cu măsuri concrete pe următorii cinci ani, instituţiile care trebuie implicate, un plan de monitorizare şi bugetul de implementare a Strategiei.
Studiul Romania Angel Appel s-a realizat prin intervievarea unui număr de 1.063 de persoane cu vârste cuprinse între 11- 65 de ani, printre care s-au numărat 141 de medici de familie şi 21 de părinţi.
Cele şapte obiective principale ale Strategiei sunt: crearea unui cadru instituţional cu personal specializat în domeniul tulburărilor din spectrul autist, dezvoltarea şi întărirea serviciilor de diagnosticare a persoanelor cu TSA, asigurarea accesului la educaţie adaptată la nevoile copiilor şi tinerilor cu TSA, asigurarea accesului la formarea profesională şi acces pe piaţa muncii pentru adulţii cu TSA, modernizarea serviciilor de suport pentru integrare socială a persoanelor cu autism, precum şi creşterea gradului de integrare socială a acestora.
La manifestare au mai participat reprezentanţi ai mai multor ONG-uri cu activitate în domeniu, specialişti în autism infantil, medici specialişti, medici de familie, medici pediatri, psihologi, psihoterapeuţi, educatori, psihopedagogi specializaţi, logopezi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, consilieri psihologici, psihiatrii, asociaţii de părinţi care au copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, reprezentanţi ai ministerului Educaţiei, CNAS şi ai Direcţiilor generale de protecţie a copilului din mai multe judeţe, printre care Constanţa şi Bacău. AGERPRES/ (A,AS-Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Serviciile psihologice pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate Serviciile psihologice pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază şi a Contractului-cadru, a anunţat marţi preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR)...
Senatorul PSD Elena Mitrea cere ajutorul autorităţilor pentru copiii afectaţi de autism Senatorul social-democrat Elena Mitrea cere ajutorul autorităţilor pentru copiii afectaţi de autism, ale căror drepturi legale nu au fost respectate nici până în prezent.
Nica (psiholog): Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism de către CNAS, scăzută din lipsa medicilor Decontarea serviciilor în cazul copiilor cu autism de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este scăzută deoarece numărul de medici psihiatri care pot recomanda terapia şi care se află în contract cu CNAS este foarte mic, a afirmat vineri psihologul Raluca Nica în cadrul conferinţei I...
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - strategie pentru persoanele cu autism Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă', destinat copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA) îşi propune creşterea şanselor de integrare socială a acestora şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de...
Ministerul Sănătăţii reglementează serviciile speciale destinate persoanelor cu autism şi tulburări de sănătate mintală Ministerul Sănătăţii (MS) reglementează serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Colegiul psihologilor cere recunoaşterea şi introducerea în Contractul Cadru a serviciilor psihologice Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniţei, solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate recunoaşterea şi introducerea în Contractul Cadru a serviciilor psihologice.