Cele mai citite
 


Dr. Poliana Leru: Alergia - o patologie a lumii moderne
joi, 3 noiembrie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Pediatrie, Alergologie si Imunologie
 

Alergia este o patologie a lumii moderne, prevalenţa sa s-a triplat în ţări ca Finlanda, de exemplu, iar un studiu realizat în zona Cluj-Napoca a arătat o prevalenţă care a crescut de la 13 la 20%, susţine dr. Poliana Leru.

Ea spune că patologia este în creşte mai ales în ţările dezvoltate, fiind vorba de boli care sunt rezultatul interacţiunii dintre mediu şi factori genetici.


Potrivit unui studiu ARIA privind rinita alergică şi impactul acesteia asupra astmului, unul din patru europeni suferă de alergie şi nu este conştient de acestă afecţiune. Fie simptomele sunt interpretate greşit, fie sunt ignorate, percepute ca simple indispoziţii şi asta la alergie afectează viaţa multor oameni, a explicat medicul.


"Cele mai frecvente sunt rinita alergică sezonieră sau persistentă, astmul bronşic, exema, urticaria, angioedemul şi anafilaxia, care se manifestă din cauza alergenilor precum polenul, părul de animale, acarienii, mucegaiul, componentele unor alimente - lapte, ouă, căpşune, alune -, veninul unor insecte - albină, viespe, păianjen - şi din cauza unor anumite substanţe chimice", a spus dr. Poliana Leru.


Ea a subliniat că: "Toamna şi iarna dau naştere sau acutizează alergiile de tip respirator, respectiv rinitele alergice şi astmul bronşic. Toamna sunt crescute unele polenuri ale unor plante sălbatice sau buruieni, cum sunt pelinul sau mucegaiul, în special când umiditatea atmosferică este crescută, dar şi perioada de timp mai mare petrecută în spaţii închise unde predomină acarienii, favorizează dezvoltarea reacţiilor alergice. De asemenea, expunerea la temperaturi scăzute, la vânt, poate determina reacţii cutanate anormale cum ar fi urticaria la frig, care se manifestă prin apariţia de leziuni la nivelul zonelor expuse".


Aceasta a precizat că adeseori se pot confunda manifestările alergiilor de tip respirator cu cele ale virozelor respiratorii, numite în limbajul curent răceli.


Se vorbeşte despre alergie dacă simptomele persistă mai multe de 7-10 zile, reprezentând durata obişnuită a unei răceli, sau dacă acestea reapar după o aparentă vindecare, a explicat medicul, adăugând că simptomele sunt mai severe într-un anumit loc sau anotimp şi mai puţin severe în altele.


"Poate fi vorba de răceală dacă simptomele includ febră, dureri musculare, stare de rău general şi durere în gât. În mod obişnuit simptomele dispar după 7-10 zile. Rinoreea şi secreţiile mucoase devin mai consistente şi capătă o culoare gălbuie", a detaliat medicul.


Dr. Leru a accentuat că este foarte dificilă diferenţierea celor două afecţiuni şi vizita la medic este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic, pentru depistarea cauzelor şi alegerea celui mai adecvat tratament.
În ceea ce-i priveşte pe copii, crizele alergice sunt mai frecvente în timpul toamnei şi iernii, pentru că petrec mai mult timp în spaţii unde nu pătrunde soarele şi aerul proaspăt. În plus, atunci când funcţionează caloriferele creşte emanaţia de substanţe toxice degajată de mobila lăcuită, covoare prăfuite sau din mochetele tratate cu insecticide, ceea ce duce la declanşarea alergiilor la copii.


De aceea se recomandă aerisirea frecventă a camerei de joacă, caloriferele să nu fie date la maximum, să fie înlocuită mocheta cu parchet, deoarece, pe lângă faptul că acumulează mult praf, acestea degajă şi substanţe toxice, a arătat dr. Leru.
Între cele mai frecvente alergii întâlnite în ţara noastră sunt cele declanşate de acarieni şi de polenul de graminee, respectiv iarbă de gazon, secară.
Dr. Leru a făcut referire şi la faptul că anumite parazitoze ar putea declanşa alergii.


La copiii care în general au alergii atopice şi unul dintre părinţi a suferit de atopie, şansa de a declanşa alergiile este dublă, iar dacă ambii părinţii au avut atopii - un teren alergic - şansa de a se transmite este de 70%.
Există şi alergii alimentare, în general de la alimente de tip fast food, anumite fructe, legume. Există tratamente pentru aceste alergii şi se face şi imunoterapie alergenică, a mai spus dr. Leru. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de Lupu Cristina
Un medic de nota 10+,o recomand cu caldura.

de ani
buna ziua, as dori sa stiu unde o pot gasi pe dna dr poliana leru, am inteles ca nu mai lucreaza in spitalul colentina.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alergiile, neplăcerile sezonului de primăvară - cât de răspândite sunt alergiile - care sunt cei mai frecvenți alergeni - simptome, tratament, prevenție
ALERGIA ALIMENTARA Orice aliment poate cauza o reacţie alergică, multe din alergiile alimentare apărând în primii ani de viaţă. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestări cutanate, respiratorii, gastrointestinale sau chiar anafilaxie.
Alergia mai agresivă ca niciodată Caracteristici generale Ne aflăm într-un secol aflat sub amprenta poluării, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice şi a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste direcţii sfâşie efectiv fiinţa umană în toate felurile, motiv pentru care organismul biologic...
Asociaţia Mondială de Alergologie: Bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice Asociaţia Mondială de Alergologie atrage atenţia că bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice, sunt din ce în ce mai complexe în toată lumea, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, medicul Camelia Berghea.
Rinitele alergice sezoniere Unele dintre afecţiunile ORL sunt legate de factorii de mediu şi climatici, apărând astfel preponderent într-o anumită perioadă a anului. Rinita alergică sezonieră sau polinoza apare primăvara şi la începutul verii (lunile mai-iunie în ţara noastră), în perioada de maximă înflorire a vegetaţiei...
Rinita alergică, cea mai frecventă formă de rinită noninfecţioasă Organizaţia Mondială de Alergie (WAO) avertizează că între 10% şi 30% dintre adulţi şi până la 40% dintre copii suferă de rinită alergică.