Cele mai citite
 


Program educaţional de prevenţie a riscurilor cardiovasculare pentru liceeni
joi, 3 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Programul educaţional 'Young Health" de prevenţie a riscurilor cardiovasculare în rândul adolescenţilor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, program naţional de educare în licee, a fost lansat, miercuri, la Bucureşti.

În România, programul "Young Health" are ca obiectiv prevenţia primară a bolilor cardiovasculare, a declarat cu prilejul lansării preşedintele companiei AstraZeneca în România, Radu Răşinar.


Potrivit acestuia, "Young Health Programme" reprezintă "un angajament" de a combate bolile netransmisibile în rândul tinerilor prin cercetare integrată la nivel global şi prin educaţie pentru sănătate.


"România ocupă locul 3 în lume în ceea ce priveşte rata de mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare. Datele arată că 2 din 3 români mor din cauza bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, 1 din 3 români suferă de hipertensiune. Infarctul este, de asemenea, foarte comun, iar aproximativ 7.000.000 de români suferă de boli cardiovasculare. AstraZeneca are o bogată expertiză în cardiologie, astfel încât are şi marea responsabilitate de a oferi educaţie şi sprijin de care să beneficieze şi tinerii, expuşi de timpuriu riscurilor cardiovasculare. Ne bucurăm că prin acest program avem ocazia de a contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a unei generaţii'', a afirmat Radu Răşinar.


La rândul său, David Brennan, preşedintele consiliului de administraţie AstraZeneca, a susţinut că misiunea companiei este aceea de a merge dincolo de producţia de medicamente, şi anume sănătatea oamenilor.
"Obiectivul de a reduce cazurile de boli netransmisibile prin schimbarea comportamentului încă din anii adolescenţei răspunde solicitărilor Naţiunilor Unite de a găsi soluţii adecvate pentru prevenţia şi controlul acestor boli", a mai spus Brennan.


Programul vizează informarea şi educarea tinerilor în privinţa principalilor factori modificabili care duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi reducerea riscului apariţiei acestor boli prin derularea unui program educaţional de sănătate şi promovarea activităţilor sportive.


Programul este implementat de AstraZeneca în parteneriat cu Junior Achievement România şi Fundaţia Română a Inimii, cu sprijinul Societăţii Române de Cardiologie, al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.


"Programul 'Young Health' iniţiat de AstraZeneca este o iniţiativă educaţională unică adresată elevilor de liceu în ceea ce priveşte prevenţia primară a bolilor cardiovasculare. Având în vedere că ţara noastră se confruntă deja cu o rată crescută de mortalitate din cauza acestei patologii, informarea şi educarea tinerilor în privinţa factorilor modificabili ce stau la baza apariţiei bolilor cardiovasculare este esenţială pentru ca ei să poată duce o viaţă sănătoasă. Ministerul Sănătăţii susţine acest program care poate schimba starea de sănătate a unei generaţii", consideră ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.


În următorii trei ani, programul îşi propune să implice 50.000 de elevi de liceu prin dezvoltarea unei campanii de informare despre sănătate şi susţinerea activităţilor sportive care conduc la un stil de viaţă sănătos.
La nivel mondial, până în anul 2015, 500.000 de tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 24 de ani vor beneficia de acest program. În prezent, programul se derulează în Marea Britanie, Suedia, Canada, India, Brazilia, Zambia şi în Korea.


Statisticile plasează România pe locul 3 în lume în ceea ce priveşte rata mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare, principala cauză de mortalitate la nivel local. De asemenea, în ţara noastră se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de accidente cardiovasculare ce apar la vârste timpurii (mai devreme de 45 de ani). AGERPRES/(AS-Roberto Stan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mortalitatea prin boli cronice ar putea fi prevenită printr-un program naţional derulat în şcoli Principala cauză de mortalitate, bolile cronice, ar putea fi prevenită printr-un program naţional de educaţie pentru sănătate în şcoli, având în vedere că România este pe primul loc în UE la mortalitatea prin boli cronice, se arată într-un comunicat de presă al Junior Achievement.
Ziua prevenţiei pentru boli cardiovasculare, marcată în mod festiv Bucureşti, 13 feb /Agerpres/ - Ziua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare, sărbătorită duminică, a marcat şi împlinirea a 2 ani de la constituirea Forumului Naţional de Prevenţie şi 1an de la lansarea Fundaţiei Române a Inimii.
Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră în România, astfel că, în timp ce mortalitatea prin aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendinţă de scădere în ţările Europei de Vest şi Centrale, în România tendinţa a fost diametral opusă, a subliniat fostul preşedinte al Societăţii Române...
Medicii români şi italieni vor colabora în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice Ministrul sănătăţii, Raed Arafat şi prof. dr. Alessandro Frigiola, I.R.C.C.S. Policlinico San Donato, Italia, director Cardiac Surgery Department, au semnat joi un protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.
Noi strategii de control al cancerului în România pentru perioada 2016-2020 Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri primul Plan Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC), care înglobează strategii noi de control al cancerului în România, conform direcţiilor comune de la nivel european în ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului...
Conf. dr. Horaţiu Suciu: Este necesară o strategie naţională în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice (interviu) Şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii Tg. Mureş, conf. dr. Horaţiu Suciu, a subliniat într-un interviu acordat AGERPRES că în România nu există cardiologie intervenţională pediatrică, deşi sunt numeroase patologii care pot fi tratate în acest mod şi care pot scuti numeroase intervenţii...