Cele mai citite
 


Siberienii au acelaşi ADN ca al speciilor umane dispărute
marţi, 1 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra, 1 nov /Agerpres/- Cercetătorii au descoperit că populaţiile din zona Asiei de Est au acelaşi material genetic cu cel al Denisovanilor, care au fost numiţi astfel după denumirea peşterii din Siberia unde au fost găsiţi pentru prima dată, se relatează într-un articol din publicaţia britanică The Telegraph.
Faţă de cercetările precedente, noul studiu acoperă teritorii mai vaste din întreaga lume şi este evident că nu este la fel de simplu cum se credea. Profesorul Mattias Jakobson, de la Universitatea Uppsala din Suedia, care a participat la elaborarea studiului împreună cu studentul absolvent Pontus Skoglund, a declarat că hibridizarea a avut loc în mai multe perioade din evoluţia speciei umane şi urmele genetice ale acesteia pot fi găsite în mai multe locuri de pe planetă.

'Studiile anterioare au identificat două tipuri de hibridizări între speciile umane arhaice (diferite de omul modern atât sub aspect genetic cât şi sub aspectul morfologiei) şi strămoşii omului modern apăruţi în Africa'.

'A avut loc o hibridizare între omul de Neanderthal şi strămoşii omului modern în afara Africii şi o hibridizare între Denisovani şi strămoşii indigenilor Oceanieni'. 'Diferenţa genetică dintre omul de Neanderthal şi Denisovani este în linii mari asemănătoare cu variaţia genetică maximă ce există între indivizii din specia noastră actuală'. Cercetarea demonstrează că hibridizarea a avut loc şi în Asia de Est. Corelaţia a fost descoperită prin folosirea genotipurilor pe baza cărora s-au obţinut date relevante.

Materialul genetic al omului modern poate fi comparat cu genomul omului de Neanderthal şi al Denisovanilor obţinut din materialul arheologic. Pe baza simulărilor pe calculator în care s-au folosit mostre de ADN prelevate de la 1.500 de persoane de pe tot globul, profesorul Jakobson a constatat că 'populaţia din zona Asiei de Sud-Est are un procent mai ridicat de gene specifice Denisovanilor decât cei care locuiesc în alte părţi ale lumii, cum ar fi Europa, America, Asia Centrală şi de Vest sau Africa'. Skoglund, celălalt participant la cercetare a adăugat că 'în timp ce observăm că materialul genetic al speciilor umane arhaice este prezent în specia noastră într-o proporţie mai mare decât se credea, încă avem foarte puţine informaţii despre istoria acestor grupuri şi despre perioada când contactul lor cu omul modern a avut loc'.

Întrucât au identificat gene ale Denisovanilor în zona Asiei de Sud_Est şi în Oceania, dar nu şi în Europa şi America, cercetătorii sugerează că hibridizarea cu Denisovanii ar fi avut loc cu 20 de milioane de ani în urmă sau poate chiar mai devreme. În orice caz, acest lucru s-a întâmplat cu mult timp înainte ca subspecia care a condus la apariţia omului modern să se separe de specia care a condus la apariţia omului de Neanderthal şi a Denisovanilor în urmă cu 300.000 - 500.000 de ani.

'Cu un genom mai complet al omului modern şi prin analize suplimentare ale meterialului fosil, vom putea să ne descriem preistoria cu mai multă acurateţe şi cu mai multe detalii', concluzionează profesorul Jakobsson.AGERPRES/(Sorin Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Secvenţierea genomului neanderthalienilor dezvăluie o serie de elemente preluate de homo sapiens Secvenţierea genomului neanderthalienilor, anunţată joi de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, a dus la identificarea unor elemente genetice specifice omului de Neanderthal şi preluate de homo sapiens şi face lumină asupra evoluţiei unor trăsături genetice unice dobândite de omul modern în...
Genele cromozomului Y al omului de Neanderthal au dispărut cu mult timp în urmă din genomul omului modern (studiu) Genele cromozomului Y al omului de Neanderthal au dispărut din genomul uman mult timp în urmă, au constatat oamenii de ştiinţă după prima secvenţiere detaliată a acestor gene, în condiţiile în care până acum era cunoscut faptul că oamenii moderni deţin urme de ADN de la neanderthalieni, relatează sciencedaily...
Cluj:Studiu despre mandibula celui mai vechi Homo Sapiens european, descoperită în România, publicat în 'Nature' Analiza genetică a unei fosile umane de 40.000 de ani, găsită în România, arată că cei mai vechi oameni moderni (Homo sapiens) s-au încrucişat cu Neandertalienii atunci când au migrat în Europa.
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
O nouă hartă genetică globală O echipă de oameni de ştiinţă trasează o hartă globală a ADN-ului, care cuprinde 160 de generaţii. Drumul Mătăsii şi Gingis Han şi-au lăsat amprenta asupra populaţiilor, notează miercuri ziarul El Pais.
Un studiu genetic sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii Londra, 9 mar /Agerpres/ - Un studiu genetic extensiv sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii, informează BBC News.