Cele mai citite
 


Oxitocina, un hormon cu un rol important în formarea şi păstrarea amintirilor sociale
miercuri, 7 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

Conform unui nou studiu, oxitocina este un hormon cu un rol important în formarea şi păstrarea amintirilor sociale, contribuind la păstrarea legăturilor dintre partenerii de viaţă şi consolidând dragostea pe linie maternă, conform cotidianului Los Angeles Times. (Sursa: Agerpres)

O doză de oxtocină, administrată prin intermediul unui aerosol nazal, i-a făcut pe voluntarii elveţieni care au participat la acest studiu să recunoască mai uşor feţe pe care le-au văzut succint cu o zi mai înainte. Acelaşi hormon nu a avut nici un fel de efect atunci când a fost vorba de rememorarea unor imagini cu case, peisaje sau sculpturi, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Journal of Neuroscience.

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich a recrutat, pentru acest experiment, 41 de voluntari care au primit fie oxitocină fie un produs placebo. În răstimpul în care hormonul administrat a ajuns la sistemul nervos central, subiecţii au privit 84 de fotografii alb-negru ale unor persoane şi 84 de imagini ale unor obiecte sau locuri. Aceste fotografii au fost prezentate pe ecranele unor calculatoare, timp de 3,5 secunde pentru fiecare imagine.
O zi mai târziu voluntarii au fost rugaţi să completeze un chestionar şi au avut de urmărit un set mai mare de poze din care trebuiau să le identifice pe cele pe care le-au mai văzut cu o zi înainte. În ceea ce priveşte recunoaşterea feţelor grupul ce a primit oxitocină a avut rezultate mult mai bune decât cel care a primit produsul placebo. Astfel cei 22 de subiecţi care au primit oxitocină au înregistrat o rată de recunoaştere a feţelor de 46%, comparativ cu doar 36%, procent înregistrat de de cei 19 subiecţi care au primit produsul placebo, conform psihologului Peter Klaver, coordonatorul acestui studiu.
Ambele grupuri au avut însă o rată de recunoaştere a imaginilor cu case, peisaje sau sculpturi de doar 44%.

Aceste rezultate indică faptul că oxitocina joacă un rol important pentru memorie numai în situaţii sociale. AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bărbaţii care folosesc spay nazal cu oxitocină consumă mai puţine calorii (studiu) Tratamentul nazal cu spray bazat pe oxitocină are un efect benefic asupra bărbaţilor care sunt dornici să slăbească, pentru că în urma tratamentului ei încep să consume mai puţine calorii, este concluzia unei cercetări prezentate duminică la San Diego, scrie UPI.
Oxitocina determină percepţia bărbaţilor despre mame Concentraţia de oxitocină, supranumită şi 'hormonul dragostei' influenţează felul în care bărbaţii se raportează la mamele lor, dacă se simt mai apropiaţi de acestea sau dacă sunt mai critici sau mai distanţi, conform unui material publicat de cotidianul britanic The Telegraph.
Treizeci de mici neuroni inhibă senzaţia de durere (studiu) Un număr de 30 de mici neuroni dintr-o regiune a creierului numită hipotalamus determină eliberarea unei substanţe naturale, oxitocina, în sânge şi în măduva spinării, care inhibă senzaţia de durere, potrivit unui studiu publicat joi în revista de specialitate 'Neuron', citat de agenţia France Presse...
Ziua Internaţională a Sărutului: De ce este recomandat sărutul Franţuzesc sau în stilul eschimoşilor, tandru sau pasional, orice om iubeşte sărutul şi chiar dacă acesta nu are aceleaşi semnificaţii pe diferite continente şi în culturi diferite, el reprezintă totuşi un semn universal al afecţiunii, al iubirii şi, pe lângă toate acestea, are şi efecte benefice asupra...
Orgasmul feminin este o relicvă a procesului evolutiv al speciei umane (studiu) Încă din antichitate, orgasmul feminin i-a intrigat pe specialişti, care au încercat, fără succes, să explice rolul său. Filosoful antic grec Aristotel nota, de pildă, că femeile pot concepe fără să simtă nimic. Doi cercetători americani au găsit un răspuns la această întrebare în teoria evoluţiei. Potrivit...
'Hormonul dragostei' ar putea ajuta la tratarea anorexiei Un hormon eliberat în timpul naşterii şi al relaţiilor sexuale poate fi folosit ca tratament pentru anorexia nervoasă, au indicat două studii realizate de cercetători britanici şi coreeni, relatează joi BBC.