Cele mai citite
 


Hipotiroidia si sarcina
joi, 3 noiembrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Endocrinologie, Mama si copilul
 

 

 
 
 
Disfunctiile tiroidiene in cursul sarcinii necesita o atentie speciala, datorita complicatiilor materno-fetale ce pot apare in absenta unui tratament adecvat.
Cea mai frecventa disfunctie tiroidiana in sarcina este hipotiroidia.

 

 

Cauzele ce pot duce la o hipofunctie pot fi carenta iodata, tiroiditele cronice autoimune, insuficienta tratamentului substitutiv la paciente tiroidectomizate.
 
Diagnosticul hipotiroidiei se stabileste pe baza unor criterii clinice, biochimice si echografice. Manifestarile clinice pot varia in functie de severitatea hipotiroidiei: astenie matinala, edeme palpebrale, tegumente uscate – iar in formele severe infiltratie mucoida a tegumentelor si mucoaselor, constipatie, caderea parului, raguseala, crampe musculare, tulburari de memorie, scadera randamentului intelectual, crestere in greutate, scaderea frecventei batailor inimii, uneori cresterea in volum a tiroidei - asa numita gusa. Biochimic apar: TSH crescut cu T4 si T3 scazute, anemie, hiperlipidemie.
 
Hipotiroidia severa netratata in cursul sarcinii poate cauza anomalii congenitale, retard in dezvoltarea intrauterina, greutate mica la nastere , mortalitate perinatala si disfunctii neurologice ireversibile, iar ca si complicatii materne apar: avort spontan, dezlipire de placenta, nastere prematura, hipertensiune de sarcina, preeclamsie si eclamsie. Datorita acestor posibile multiple complicatii este necesar un tratament corect si instituit la timp.
 
Tratamentul hipotiroidiei , indiferent de forma sa clinica, este substitutiv, prin administrare de hormoni tiroidieni- levothyroxina( LT4).
 
Terapia cu LT4 este esentiala la gravidele cu hipotiroidism sever ca si la cele cu hipotiroidie subclinica, usoara ( cu TSH mare si FT4 normal), dar care au si anticorpi antitiroidieni ( anti –TPO) prezenti - de altfel prezenta Ac anti TPO in timpul sarcinii, chiar si la paciente cu functie tiroidiana normala, este asociata cu un risc semnificativ de avort spontan, administrarea si in aceste cazuri a hormonilor tiroidieni deteminand o reducere semnificativa a ratei de avorturi, atunci cand tratamentul se administreaza precoce in timpul sarcinii.
 
La gravidele diagnosticate in timpul sarcinii cu hipotiroidie usoara, subclinica si la care anticorpii antitiroidieni sunt negativi, tratamentul de substitutie este inca controversat- desi exista date care ar sugera ca si aceste cazuri netratate pot determina complicatii, printre care ar fi si aparitia unui coeficient intelectual mai mic la copiii proveniti din aceste mame. Ultimele recomandari ale Asociatiei Americane de Tiroida ( ATA) din iulie 2011, referitor la aceste cazuri sugereaza o monitorizare atenta prin dozari repetate de TSH si FT4, pentru a surprinde o eventuala progresie spre o hipotiroidie severa.
 
La pacientele diagnosticate cu hipotiroidie anterior sarcinii ar fi de preferat ca in momentul conceptiei functia tiroidiana sa fie normala sub tratament. La aceste femei, care deja primesc terapie hormonala de substitutie, doza se creste cu aproximativ o treime la 4-6 saptamani de sarcina, datorita necesarului crescut hormoni tiroidieni in perioada sarcinii.
 
La gravidele diagnosticate in timpul sarcinii cu hipotiroidie tratamentul trebuie initiat imediat in scopul de a normaliza cat mai rapid parametrii functionali tiroidieni – o functie tiroidiana materna normala fiind esentiala in cresterea si dezvoltarea fatului.
 
Dupa nastere, majoritatea femeilor hipotiroidiene necesita scaderea dozei de LT4.
 
Majoritatea gravidelor primesc suplimente alimentare sau vitamine care contin fier, acesta scazand absobtia LT4, deci e important ca cele 2 medicamente sa fie luate separate, la cateva ore distanta, pentru ca terapia hormonala sa fie eficienta.
 
Ca si concluzie, o urmarire mai atenta a functiei tiroidiene la gravide este foarte importanta. Din pacate ghidurile actuale recomanda un screening tintit cu dozare de TSH in cursul primul trimestru de sarcina cu sau fara dozare de Ac anti-TPO doar la femei cu risc crescut: istoric personal sau familial de boli tiroidiene, boli autoimune, simptome sugestive de hipotiroidie, avorturi spontane recurente, desi prin aceasta strategie pot fi ignorate intre 30-50% din cazurile cu disfunctie tiroidiana semnificativa. Sa speram ca in viitorul apropiat, aceste recomandari sa fie reglementate mult mai bine.
 
Dr. Oana Buruiana
Medic specialist endocrinologie
Spitalul militar de urgenta ‘’ Dr. Al. Popescu’’ Focsani
Colaborator clinica Medcenter Focsani

 

Notare
Comentarii
am 70 de ani ,in anul anul 1967 am nascut un fat mort cuplacenta previa ,hipertensiune in timpul sarcini ,stare de preeclapsie ,cu tulburari de vedere apoi in anul1974 iar am nascut un fat mort la 8 luni cu 800 de grame .In anul1977 am nascut un copil de 5400 de grame - sanatos dar supraponderal si hiper tensiv . Acum sunt sub tratament de hipotirodism diabet zaharat inzulino dependent cu multe complicatii glaucom, hipertensiuna, flebita, tromboza venoasa adinca, boala Parkizon,insuficienta renala gr.3,cu erizapel,ce nu trece de un an de zile,picioarele umflate tot timpul si o greutate de125kg, oare numai am nici o speranta de inbunatati starea sanatatii

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
HIPOTIROIDIA Hipotiroidia apare in conditii in care glanda tiroida produce cantitati mai mici de hormoni tiroidieni decat ar fi necesari organismului, aceasta ducand la “incetinirea” a numeroase functii ale organismului uman. Este mai frecventa pe masura avansarii in virsta, la femei si la persoane ce au rude de...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Alimente de evitat in timpul sarcinii Sarcina este o perioada a schimbarilor pentru care orice viitoare mamica trebuie sa se pregateasca temeinic: modificarile hormonale, fluctuatiile in greutate si bineinteles, clasicele pofte culinare!
Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale-Clinica Gral Medical Colentina
Simptome ce nu trebuie ignorate in timpul sarcinii Sarcina este o stare normala, fiziologica, dar care deseori este insotita de disconfort si dureri abdominale. In cele mai multe cazuri, durerile sunt inofensive, nu reprezinta un semnal de alarma pentru sanatatea mamei si a fatului.
Va doriti copii sanatosi? Atentie la alimentatie in perioada sarcinii! Datoria de parinte nu ia nastere odata cu aducerea pe lume a copilului, ci inca din perioada de preconceptie, care va influenta atat evolutia ulterioara a sarcinii, cat si starea de sanatate a fatului si a mamei.