Cele mai citite
 


ANA: Numărul consumatorilor de droguri din penitenciare s-a dublat în ultimii zece ani
vineri, 4 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul consumatorilor de droguri din penitenciarele româneşti s-a dublat în ultimii zece ani, heroina este cel mai consumat drog de mare risc iar cei mai expuşi sunt cei care au locuit înaintea detenţiei în Bucureşti şi care s-au declarat consumatori la intrarea în închisoare - sunt concluziile unui studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Directorul general al ANA, chestor Sorin Oprea, a declarat joi, la prezentarea studiului, că numărul consumatorilor de droguri s-a dublat, deşi numărul deţinuţilor s-a înjumătăţit în acelaşi interval de timp, conform datelor statistice.
"În perioada 2001-2010 se produce o dublare a numărului de deţinuţi care s-au autodeclarat consumatori la încarcerare, de la 1.065 în 2001, la 2.043 în 2010, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă se produce o înjumătăţire a numărului de deţinuţi în unităţile penitenciare din România. Mă refer la cifrele absolute, de la 50.035 la 26.721, proporţia pe aceste cifre fiind o creştere de la 2,1% la 7,6%", a precizat şeful ANA, la lansarea rezultatelor celui de-al doilea studiu privind prevalenţa consumului de droguri în sistemul penitenciar din România.
Potrivit acestuia, heroina a fost cel mai consumat drog de mare risc în rândul deţinuţilor (11,1%), urmat îndeaproape de cocaină, haşiş şi canabis, dar şi medicamentele - 6,2% dintre acestea sunt barbiturice (fenobarbitalul) şi 2,4% - opiacee (metadonă, codeină, fortral etc.) sau alcoolul. Metodele de introducere a drogurilor în penitenciare sunt extrem de ingenioase, cum este ascunderea acestora în glazura prăjiturilor primite de acasă.
Utilizatorul este de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (în creştere faţă de 2006, când vârsta era de 15-24 de ani), nu este căsătorit şi nu trăieşte în concubinaj, cu un nivel de şcolarizare scăzut, şomer sau fără ocupaţie în timpul arestării, a locuit înainte de detenţie în Bucureşti.
Cât priveşte consumul de etnobotanice, oficialul ANA a spus că se observă o creştere la această componentă, faţă de studiul realizat în 2006 - 25,1% faţă de 18,5%.
Cel puţin o treime dintre deţinuţi (39,8%) - în uşoară creştere faţă de 2006 - declară că au cunoştinţe care consumă droguri, cele mai multe fiind persoane din anturajul respondentului.
Vârsta medie de debut a consumatorilor de droguri a scăzut, comparativ cu anul 2006 (19 - 22 de ani), fiind cuprinsă între 16 şi 22 de ani. Cea mai mică vârstă a fost constatată la consumul de heroină iar cea mai mare - pentru consumul de metadonă - 22 de ani.
În context, directorul Direcţiei Medicale din cadrul ANP, dr. Geta Cucu, a subliniat necesitatea unei mai bune promovări a serviciilor de asistenţă medicală şi psihologică şi o mai bună conştientizare a necesităţii accesării acestor servicii de consumatorii de droguri din detenţie.
În opinia sa, datele privind consumul de droguri în momentul comiterii faptei pentru care sunt în detenţie, precum şi cele privind comiterea de fapte cu caracter penal pentru a face rost de droguri argumentează nevoia dezvoltării programelor de asistenţă a consumatorilor, precum şi a celor de prevenire a debutului de consum.
Cheltuielile pe întregul sistem penitenciar, pentru un an, în ceea ce priveşte asigurarea tratamentului şi formarea continuă a personalului se ridică la aproximativ 200.000 de euro, a menţionat Cucu.
Studiul "Prevalenţa consumului de droguri în sistemul penitenciar din România", elaborat de ANA cu ANP, a fost realizat în anul 2010, pe un eşantion de 2.100 de respondenţi, reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia-ţintă instituţionalizată din mediul penitenciar, cu vârstă mai mică de 64 de ani.
Criteriile de eşantionare au fost tipul penitenciarului, grupa de vârstă şi sexul deţinutului, iar marja maximă de eroare este de plus-minus 2,1%. AGERPRES / (A-AS - Sorin Peneş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul consumatorilor de droguri din penitenciare s-a dublat în zece ani Numărul consumatorilor de droguri din penitenciarele româneşti s-a dublat în ultimii zece ani, heroina este cel mai consumat drog de mare risc, iar cei mai expuşi sunt cei care au locuit înaintea detenţiei în Bucureşti şi care s-au declarat consumatori la intrarea în închisoare, arată un studiu realizat...
ANA: Elevii consumă tot mai multe etnobotanice, potrivit Raportului ESPAD 2011 Elevii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice, arată
Studiu ANA: Heroina - cel mai consumat drog, fiind administrată în mare măsură în amestecuri Heroina este declarată drept cel mai consumat drog (95%), ea fiind administrată în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanţe (cele mai populare fiind combinaţiile de heroină cu metadonă, cu noi substanţe psihoactive - NSP şi cu cocaină) - relevă un nou studiu realizat de specialiştii Agenţiei...
Consumul de droguri în România, în creştere Consumul de droguri în rândul populaţiei României cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani este în creştere, inclusiv la consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive - etnobotanice, relevă Raportul naţional privind situaţia drogurilor 2011 prezentat marţi de directorul Agenţiei Naţionale Antidrog...
Canabisul este cel mai consumat drog în rândul studenţilor, potrivit unui studiu al ANA pe 2012 Canabisul este drogul cel mai consumat de studenţi, în proporţie de 20,9%, potrivit primului studiu de acest fel realizat în rândul studenţilor din opt centre universitare din România, în anul 2012, de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Raport ANA: România nu este o ţară sursă pentru traficul de droguri România nu este o ţară sursă pentru traficul de droguri, cele câteva culturi de canabis descoperite nefiind reprezentative pentru cantitatea estimată a fi produsă, se arată în Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011, lansat marţi.