Cele mai citite
 


Prima conferinţă dedicată medicinei de călătorie
vineri, 4 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicina de călătorie a devenit un segment din ce în ce mai important, în condiţiile în care în această perioadă multe persoane aleg să meargă în ţări cu climă caldă, aceştia trebuind să aibă în vedere faptul că înainte de plecare se impune o profilaxie în funcţie de zona în care aleg să meargă.
"Este bine să se ştie că înainte de a pleca undeva trebuie să se facă o consiliere medicală specializată, individualizată în funcţie de persoană şi afecţiunile ei şi de starea fiziologică, pentru a cunoaşte riscurile şi dacă este indicat să se călătorească în zona respectivă", a declarat, marţi, pentru AGERPRES dr. Simin Aysel Florescu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale"Victor Babeş".
Numărul cazurilor de boli tropicale este în creştere, pe de o parte, din cauza circulaţiei foarte mari, iar pe de altă parte, din cauza încălzirii globale, care face ca bolile din ţările calde să ajungă în ţări care încep să aibă o climă mai călduroasă.
Medicul recomandă persoanelor care vor să călătorească în anumite zone să se informeze despre eventualele riscuri, dar nu după internet.
''Anul acesta a fost o incidenţă ceva mai mare, în Caraibe, de febră Denga - o febră hemoragică transmisă de un ţânţar'', a spus dr. Florescu.
Cei care merg în Africa Sud Sahariană ar fi bine să consulte medicii de specialitate pentru a avea cât mai puţine neplăceri. Cazuri de febră Denga au fost descrise şi în Asia, în zona Bali.
"Asistăm la o diversificare a spectrului bolilor apărute ca urmare a turismului, un exemplu este Schistosomiaza, am avut un caz venit din Namibia, la un voluntar civil. Din India vin cazuri cu diferite tipuri de febre hemoragice, forme mai uşoare, dar şi cazuri de malarie, am avut un caz săptămâna trecută la un muncitor indian care a venit să lucreze la noi", a detaliat medicul.
O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor care merg în astfel de zone şi bolilor de acest tip, care au o agresivitate mai mare.
"Întotdeauna trebuie făcută o analiză a factorilor de risc în funcţie de zonă şi de caracteristicile individuale", a spus dr. Florescu, adăugând că sunt multe afecţiuni care nu au vaccin cum este cazul febrei Denga, febra Chikungunya care a apărut în Franţa.
Medicina călătoriei este o sub-specialitate în toată Europa, a precizat dr. Simin Aysel Florescu, precizând că vineri va avea loc, la Bucureşti, o conferinţă dedicată bolilor tropicale şi medicinei călătoriei, la care vor participa personalităţi internaţionale importante cum ar fi prof. dr. Gerd Buchard, prof. dr. Francesco Castelli, prof. dr. Panasopankul Chotechuang din Thailanda, specialist în boli tropicale, prof. dr. Philippe Gautret, prof. dr. Eskil Peterson din Danemarca, prof. dr. Robert Steffen, prof. dr. Frau von Sonnenburg şi specialişti din România în domeniu - prof. dr. Petru Calistru, prof. dr. Emanoil Ceauşu, prof. dr Ludovic Păun, prof. dr. Simona Ruţă, prof. dr. Sorin Rugină, prof. dr. Augustin Cupşa, prof. dr. Carmen Dorobăţ, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel şi alţii.
Conferinţa îşi propune să evidenţieze această sub-specialitate, medicina călătoriei, având în vedere că în această perioadă se călătoreşte foarte mult. Medicul a subliniat că patologia este în creştere şi cazurile acestea ar putea deveni autohtone.
Un alt scop al conferinţei îl constituie familiarizarea lumii medicale cu acestă patologie, având în vedere că până acum medicii nu se gândeau la aceste boli, fiind foarte rare. Familiarizarea trebuie făcută în special pentru medicii de familie, internişti, epidemiologi. Cele mai frecvente afecţiuni de import sunt malaria, Leishmaniaza viscerală, afecţiunile digestive, enterocolite de diferite cauze, înţepăturile de insecte veninoase din anumite zone ale globului, alte infecţii parazitare, dar şi febra hemoragică, boală care începe să devină mai frecventă.
Participanţii au prilejul să ia parte la unica manifestare ştiinţifică de profil din România şi să asiste la un eveniment cu o largă participare naţională şi internaţională, care punctează contribuţii ştiinţifice originale, schimburi de idei şi experienţe clinice de orientări şi durate diferite privind următoarele teme: malaria - istoric şi perspective, Leishmaniaza viscerală în context European, febre hemoragice emergente, boala diareică asociată călătoriei, diagnosticul parazitologic al bolilor tropicale, profilaxia în medicina călătoriei, tulburări produse de căldură,etc.
"Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale 'Dr. V. Babeş' din Bucureşti are în portofoliu patologia bolilor tropicale încă din anul 1978 şi este momentul să împărtăşească experienţa acumulată de-a lungul anilor colegilor din ţară organizând prima conferinţă naţională de boli tropicale şi medicina călătoriei. Am considerat important ca alături de experienţa noastră să invităm şi numeroşi experţi internaţionali în domeniu'', a subliniat managerul instituţiei, prof. dr. Emanoil Ceauşu.
Potrivit acestuia, în ultimii ani în Spitalul ''Dr. V. Babeş'' s-a prezentat un număr tot mai mare de pacienţi cu patologie tropicală, număr care este foarte probabil ca pe viitor să crească în relaţie cu schimbările climaterice şi creşterea numărului de persoane care călătoresc.
''În acest context, dezbaterea problemelor legate de medicina călătoriei şi a patologiei tropicale reprezintă o manifestare binevenită atât pentru medicii specialişti infecţionişti, cât şi pentru medicii de familie şi de alte specialităţi", a conchis prof. dr. Emanoil Ceauşu.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicina de călătorie, un segment din ce în ce mai important Medicina de călătorie a devenit un segment din ce în ce mai important, în condiţiile în care în această perioadă multe persoane aleg să meargă în ţări cu climă caldă, aceştia trebuind să aibă în vedere faptul că înainte de plecare se impune o profilaxie în funcţie de zona în care aleg să meargă.
Dr. Simin Florescu: Medicina călătoriei, o sub-specialitate în dezvoltare Numărul cazurilor de boli tropicale este în creştere din cauza circulaţiei foarte mari, pe de o parte, şi pe de altă parte, din cauza încălzirii globale care face ca bolile din ţările calde să ajungă în ţări care încep şi ele să aibă o climă mai călduroasă pe continent, a declarat, vineri, pentru AGERPRES...
Prof.dr.Molnar Geza: Suntem extrem de expuşi bolilor infecţioase şi tropicale în urma călătoriilor România este extrem de expusă bolilor infecţioase şi tropicale din cauza liberei circulaţii atât a persoanelor, cât şi a mărfurilor, a declarat, vineri, pentru AGERPRES prof.dr.Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii, cu prilejul deschiderii conferinţei privind medicina de călătorie.
Conferinţa Naţională de Microbiologie și Epidemiologie 2014 - Provocări actuale în diagnosticul și epidemiologia bolilor transmisibile și netransmisibile cu impact asupra sănătății publice Societatea Română de Microbiologie şi Societatea Română de Epidemiologie anunţă cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Microbiologie şi Epidemiologie, care va avea loc în perioada 13-15 noiembrie 2014, la Hotelul Ramada Parc din Bucureşti. Manifestarea îşi propune să ofere profesioniştilor...
Spitalul ''Victor Babeş'' are pentru prima dată o secţie de terapie intensivă Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" are pentru prima dată o secţie de Anestezie Terapie Intensivă (ATI).
Bacău: Intervenţii chirurgicale complexe efectuate de specialişti din 6 ţări cu prilejul Zilelor Spitalului din Moineşti Un număr de 15 bolnavi din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Sibiu, având o patologie gravă, vor fi operaţi până sâmbătă în cele şase săli specializate ale Spitalului de Urgenţă din Moineşti, de echipe coordonate de cunoscuţi chirurgi din România, Franţa, Turcia, Israel, SUA şi Republica Moldova.