Cele mai citite
 


Dolj: Premieră internaţională - centru de cercetare a compuşilor naturali organici ai borului înfiinţat la Podari
sâmbătă, 5 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În comuna doljeană Podari situată la câţiva km de Craiova se deschide peste o săptămână, în premieră la nivel internaţional, un centru de cercetare a compuşilor naturali organici ai borului.
Colectivul de cercetători craioveni a identificat, sintetizat şi patentat fructuboratul de calciu - un compus natural organic al borului, care se comercializează ca supliment nutritiv de o companie din SUA în aproape toată lumea, produsul fiind destinat prevenţiei post-tratament a cancerului de prostată şi a cancerului de sân.
Baza de cercetare de la Podari, care va fi inaugurată pe 11 noiembrie a.c., lansată sub sigla Bioboron Research Intitute, este realizată printr-un proiect finanţat din fonduri europene în valoare de un milion de euro de către un grup de cercetători de la Facultatea de Horticultură din Craiova condus de profesorul Remulus Scorei.
Prof.univ. Romulus Scorei de la Facultatea de Horticultură din Craiova, coordonatorul echipei de cercetători, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că cercetătorii au reuşit în circa 30 de ani de cercetare să identifice şi să sintetizeze un compus care se găseşte în natură, care se numeşte fructoborat de calciu, care are 'nişte proprietăţi speciale asupra celulei vii', iar cea mai interesantă parte a acestui compus este activitatea lui de chemoprevenţie pentru câteva tipuri de cancer hormonal: cancerul de sân şi cancerul de prostată. De altfel, cercetarea a fost axată pe activitatea de prevenţie împotriva celor două cancere, în perioada post-tratament.
'Ştiţi că în natură cel mai greu este să identifici şi după aceea să refaci, ceea ce natura a făcut în câteva milioane de ani, în câţiva ani sau câteva ceasuri. Noi am reuşit să facem un compus care se găseşte în natură, se numeşte fructoborat de calciu, acesta are nişte proprietăţi speciale asupra celulei vii.
Acest Institut este unic în lume, deoarece este axat pe compuşii naturali ai borului şi, deci, se ocupă în mod special şi în exclusivitate de acest fructoborat de calciu', a spus prof.univ.dr.Romulus Scorei.
Potrivit cercetătorului craiovean, este vorba de o cercetare extrem de avansată, care a presupus şi o parte comercială cu compania americană Futureceuticals, din Illinois. 'Această companie a fost interesată de cercetările noastre şi am făcut o alianţă strategică cu dânşii şi, la ora actuală, cercetarea acestui produs, legată de activitatea lui biologică, în special ca medicament şi nutraceutic, este făcută în România, iar piaţa, practic vânzările, comercializarea, este făcută de compania din SUA, în toată lumea. La ora actuală, în America, în Europa, chiar şi în România, există acest fructoborat de calciu. În România este pus pe piaţă de câteva companii: una din Baia Mare, una din Bucureşti, iar în America a fost preluat de foarte multe companii. De asemenea, a fost preluat în aproape toate ţările din Asia, printre acestea aflându-se şi China şi Taiwanul', a mai afirmat Romulus Scorei.
Potrivit sursei citate, institutul de las Podari se va ocupa numai de partea de cercetare şi dezvoltare a activităţii biologice a acestui compus. 'Cea mai interesantă parte a acestui compus este activitatea lui de chemoprevenţie pentru câteva tipuri de cancer hormonal: cancerul de sând şi cancerul de prostată. De fapt, toată cercetarea noastră a fost axată pe această activitate de prevenţie împotriva celor două cancere, în perioada post-tratament. Ştiţi că cea mai grea problemă a cancerului este după tratament, pentru că atunci când cancerul revine, el o face în mod groaznic şi nu mai poate fi stopat. Şi, atunci, post-tratament există foarte puţine tratamente în lume care încearcă să stopeze această proliferare necontrolată a cancerelor. Suntem singurul institut din lume care se ocupă de un microelement, care se numeşte Bor şi, în special, de un singur compus, care se numeşte fructoborat de calciu. Considerăm că această cercetare este extrem de valoroasă la nivel mondial. Această alianţă pe care o avem cu compania americană este una strategică pentru cercetarea şi dezvoltarea acestui produs', a mai spus cercetătorul Romulus Scorei.
Întrebat care sunt efectele fructoboratului de calciu asupra organismului, acesta a afirmat că, în general, efectele fructoboratului de calciu sunt aceleaşi ca şi ale borului, dar, borul, în general, are o activitate sub formă de acid boric sau borax, care este extrem de toxic sau toxic. Şi, atunci, acest fructoborat de calciu care în mod natural se găseşte în peretele celular al plantei are acţiunea borului. 'Borul este un microelement cu efecte extraordinar de valoroase în prevenţia cancerului de prostată, în special, şi a cancerului de sân. Sunt cunoscute cercetările altor colective din America. Noi am venit cu un produs absolut non-toxic. La ora actuală, acidul boric se foloseşte în tratamentul cancerului, sunt câteva cercetări experimentale extrem de avansate cu acest acid boric împotriva cancerelor. Dar, din cauza toxicităţii foarte mari, există nişte probleme. Noutatea noastră este că noi am găsit un compus natural al Borului, care are acţiune non-toxică şi, care, poate să fie ingerat în cantităţi foarte mari. De exemplu, produsul nostru poate fi ingerat de la câteva grame, până la o jumătate de kg pe zi fără nici un efect negativ, ceea ce este un lucru excepţional', a mai afirmat Romulus Scorei.
În acest moment produsul nu este avizat ca medicament, ci ca nutraceutic sau ca supliment nutritiv şi se găseşte şi pe piaţa din România, însă cercetătorii craioveni doresc să-l transforme în medicament. 'De fapt, lucrurile sunt mult mai profunde, ştiinţific vorbind: noi am descoperit că fructoboratul de calciu, care se găseşte în natură, are o concentraţie extrem de mică, de un izomer al lui, care se numeşte fructoborat de calciu monoester, şi, de fapt, acest produs este cel care era activ, asta a fost descoperirea noastră. Noi l-am izolat, l-am identificat şi vrem să-l transformăm în medicament. De asta americanii au dorit să continuăm cercetarea, pentru că noi am făcut această descoperire. De 30 de ani lucrăm la această cercetare, iar acest compus l-am descoperit acum 10 ani', a mai afirmat Scorei. AGERPRES/(A-Maria Mitrică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Centru de cercetare în patologia malignă, realizat cu fonduri europene Centrul de Cercetare Dezvoltare pentru Studiul Morfologic şi Genetic în Patologia Malignă (CEDMOG) a fost inaugurat marţi la Constanţa. Proiectul este în valoare de 20 de milioane de lei şi a fost finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Primul centru de cercetare obstetrico-ginecologică din România, inaugurat la Cluj Primul centru de cercetare din România în domeniul obstetricii-ginecologiei a fost inaugurat joi, la Cluj, printr-o investiţie de 11 milioane de euro, din fonduri europene.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Proiect de cercetare: O bio-bancă de probe de la pacienţi cu cancer din România pentru analizarea factorilor de risc Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" a lansat vineri un proiect de înfiinţare a unei bio-bănci care să conţină probe biologice de la 4.300 de pacienţi români cu diferite tipuri de cancer, precum şi date demografice, clinice şi despre stilul de viaţă al acestora.
Spitalul de Pediatrie din Sibiu, primul din România unde copiii vor fi trataţi acasă ca în străinătate Copiii cu boli neurologice nu vor mai fi nevoiţi să fie internaţi în spitale de top din Europa, ei vor putea beneficia în Spitalul de Pediatrie de la Sibiu de cele mai performante aparate şi de ajutorul celor mai buni specialişti neurologi din străinătate, care îi vor ajuta prin intermediul primului...