Cele mai citite
 


INS: Câştigul salarial mediu nominal brut a crescut cu 12 lei, până la 2.017 lei, în septembrie
sâmbătă, 5 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.017 lei în septembrie, în creştere cu 12 lei faţă de luna august, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.464 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 9 lei (0,6%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.027 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (866 lei).
Potrivit INS, creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna august 2011 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă, trimestriale şi pentru 'ziua petrolistului'), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - cu 27,2%, în extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice - între 10% şi 20%, în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), alte activităţi industriale n.c.a., silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor textile - între 6% şi 7,5%, în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice - între 3,5% şi 5,5%.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), de dificultăţile financiare din sectorul economic. De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzată de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în alte activităţi extractive - cu 11,5%, în extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport - între 7% şi 10%, în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), industria metalurgică, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport - între 3% şi 7%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna august în învăţământ (3,7%) - ca urmare a plăţii participării cadrelor didactice în comisiile de admitere, acordării de prime personalului didactic din învăţământul superior, precum şi a încetării contractelor personalului suplinitor cu câştiguri salariale mici, în sănătate şi asistenţă socială (0,2%) - ca urmare a plăţii drepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care, în lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultăţi financiare, precum şi a disponibilizării personalului care realiza câştiguri salariale mici.
În administraţia publică câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere comparativ cu luna august (-0,2%), în principal ca urmare a decontărilor în avans a concediilor de odihnă acordate în lunile precedente.
Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna septembrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,4% în sănătate şi asistenţă socială, cu 11,3% în învăţământ, respectiv cu 10,2% în administraţia publică.
Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna septembrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,6% în administraţia publică, cu 14,4% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 8,4% în învăţământ.
Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,3%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 105,7%.
Indicele câştigului salarial real pentru luna septembrie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,8%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 119,1%, cu un punct procentual mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2011.AGERPRES/(AS-Andreea Marinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INS: Câştigul salarial mediu lunar net a scăzut cu 7 lei în octombrie, până la 1.457 lei Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna octombrie, de 1.457 lei, în scădere cu 7 lei (0,5%) faţă de luna anterioară, dar cu 8,7% mai mare comparativ cu aceeaşi lună din 2010, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional Statistică.
Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în iulie cu 0,3%, la 1.556 lei Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în iulie 2012, de 1.556 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 4 lei (0,3%), informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică /INS/ remis marţi AGERPRES.
INS Câştigul salarial mediu net a scăzut în mai cu 1,5% Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în mai de 2.109 lei, cu 1,4% mai mic decât în luna aprilie, iar cel net s-a cifrat la 1.530 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 23 lei (minus 1,5%), conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, de Institutul Naţional de Statistică.
INS: Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 10 lei în aprilie, până la 1.553 lei Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.140 lei în luna aprilie din 2012, în creştere cu 14 lei faţă de luna martie, iar cel nominal net a ajuns la 1.553 lei, mai mare faţă de cel din luna anterioară cu 10 lei (0,6%), conform datelor transmise, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică...
INS: Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 2,5% faţă de octombrie 2009 Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 2,5% în octombrie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi s-a menţinut relativ constant faţă de septembrie 2010, informează un comunicat transmis marţi Agenţiei Agerpres de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
România avea în decembrie cele mai mari salarii în sectorul energetic;cele mai mici, în hoteluri şi restaurate Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în sectorul fabricării produselor de cocserie şi al produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (5.633 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.165 lei), potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional...