Cele mai citite
 


Institutul de Endocrinologie 'C. I. Parhon' marchează 65 de ani de la înfiinţare
sâmbătă, 5 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul de Endocrinologie 'C. I. Parhon' , care va marca pe 8 noiembrie 65 de ani de la înfiinţare, este o instituţie de interes public naţional a cărei misiune este de a continua tradiţia înaintaşilor, de a oferi servicii de sănătate de calitate şi, totodată, de a promova dezvoltarea cercetării ştiinţifice de profil şi de a asigura formarea de specialişti în domeniu, a declarat pentru AGERPRES dr. Diana Păun, managerul instituţiei.
Institutul dispune de nouă secţii clinice universitare pentru adulţi, pediatrie şi două secţii strategice o secţie de chirurgie endocrină, singura de acest tip din ţară care are o listă de aşteptare de aproape zece luni, motivaţia fiind creşterea numărului de afecţiuni cu indicaţie operatorie în mod special a cancerului tiroidian, a spus dr. Păun.
Dacă în 2009 numărul cazurilor nou depistate la nivelul institutului a fost de 454, în 2010 a ajuns la 777, a adăugat aceasta.
"O altă secţie importantă este cea de terapie izotopică, prima din Europa, în care se asigură terapia cu iod radioactiv a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer tiroidian care se poate vindeca. Şi aici listele de aşteptare sunt de luni de zile, ne dorim mărirea acestei secţii în acelaşi sens cu numărul bolnavilor depistaţi", a detaliat dr. Păun.
Patologia tiroidiană relevă că numărul persoanelor cu guşă la nivel naţional a crescut, motivele fiind cele alimentare, dar şi de stres, care este un element important în declanşarea bolilor endocrine. O altă patologie importantă este obezitatea, care a crescut mai ales la copii. Motivaţiile sunt multiple, începând cu stilul de viaţă sedentar, activitate fizică extrem de redusă şi terminând cu alimentaţia extrem de nesănătoasă pe care copiii o au, a explicat medicul.
Institutul deserveşte pacienţi de pe întreg teritoriul ţării, doar 35% dintre pacienţi fiind din Bucureşti.
În ultimii cinci ani, numărul de servicii spitaliceşti acordate de către spital populaţiei cu patologie endocrină a crescut semnificativ, numărul de pacienţi externaţi în 2010 fiind cu 10.000 mai mare faţă de anul 2005.
"Institutul reprezintă totodată singura instituţie de profil care îmbină în mod armonios activitatea medicală cu cercetarea ştiinţifică, în institut dezvoltându-se o puternică şcoală de endocrinologie. În prezent sunt în derulare 11 proiecte naţionale de cercetare, în parteneriat cu alte instituţii, cele mai tradiţionale parteneriate sunt cele cu Universitatea de Medicină, dar există parteneri şi din alte domenii de activitate, pentru că noi încercăm să promovăm cercetare fundamentală şi medicină translaţională cu impact asupra populaţiei. Avem un proiect finalizat dar pe care dorim să-l continuăm pe altă treaptă care- l derulăm cu Institutul Baloteşti, dorim să creăm pentru profilul populaţiei ouă îmbogăţite cu nişte substanţe, de tip omega 3 care scad îmbunătăţesc profilul lipidic al populaţiei'', a spus managerul institutului.
Dr. Păun a precizat că studiul a fost efectuat într-un triplu parteneriat, iar rezultatele lui imediate au fost intrarea în circuitul economic şi comercial al acestor produse care şi-au dovedit eficienţa în scăderea nivelului de colesterol din sânge.
''Ne propunem să extindem studiul în funcţie de posibilităţile financiare, şi acceptarea lui. Produsele se găsesc pe piaţă şi au pe ele recomandarea institutului. Institutul, în ultimii ani, a beneficiat de dotări cu finanţare fie de la bugetul de stat, fie din proiecte de cercetare, fie din fonduri proprii care au crescut posibilitatea de a pune un diagnostic rapid şi sigur, ne mândrim cu unul dintre cele mai bune laboratoare din România şi cu un serviciu imagistic de înaltă performanţă. Acesta este doar o treaptă dintr-un plan strategic de dezvoltare al institutului care are în vedere un plan de reabilitare a corpurilor de clădiri în care-şi desfăşoară activitatea în paralel cu dotare la standarde europene. Obiectivul major al acestui plan strategic într-un centru de excelenţă la nivel european, atât în domeniul serviciilor medicale cât şi al cercetării clinice şi experimentale", a subliniat dr. Daniela Păun.
Institutul va împlini, pe 8 noiembrie, 65 de ani de existenţă. AGERPRES/(A - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul persoanelor cu guşă este în creştere Institutul de Endocrinologie, care va marca 65 de ani de la înfiinţare, este o instituţie de interes public naţional a cărei misiune este de a continua tradiţia înaintaşilor, de a oferi servicii de sănătate de calitate şi totodată de a promova dezvoltarea cercetării ştiinţifice de profil şi de a asigura...
Prof.dr. Constantin Dumitrache: Endocrinologia s-a constituit ca specialitate medicală în România O comasare a Institutului Naţional de Endocrinologie 'C.I. Parhon' cu o altă unitate medicală nu este de dorit, susţin reprezentanţii acestuia. Prof. dr. Constantin Dumitrache susţine că mai degrabă ar trebui făcut ceva în sensul cunoaşterii meritelor endocrinologiei româneşti şi nicidecum în sensul...
Proiecte dezvoltate de IBNA Baloteşti cu mediul privat:ouă îmbogăţite cu Omega 3 şi carne de porc cu conţinut redus de colesterol Cercetătorii români de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti au dezvoltat, în colaborare cu sectorul privat, o serie de proiecte cu ajutorul cărora se pot obţine produse funcţionale, precum ouăle îmbogăţite cu acizi graşi Omega 3 sau carne...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Iaşi: Proiect privind înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare;capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi doresc să îşi extindă activitatea, prin înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare, astfel încât capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi, 40 dintre acestea fiind destinate copiilor cu astfel de afecţiuni.
Prof.univ.dr. Alexandru Irimie: Efectuăm studii de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, reputat specialist în oncologie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, care este marcată pe...