Cele mai citite
 


Prof. dr. Doina Dimulescu: Afecţiunile cardiovasculare situează în continuare România pe un loc 'fruntaş'
sâmbătă, 5 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Anual la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias sunt îngrijiţi 35-40.000 de pacienţi, cele mai frecvente afecţiuni cu care se confruntă medicii de aici fiind de departe cele din patologia cardiovasculară şi cerebrovasculară, urmate de afecţiunile infecţioase şi cele înregistrate la chirurgie, a declarat vineri pentru AGERPRES prof. dr. Doina Dimulescu, managerul spitalului.

"Din păcate, bolile cardiovasculare situează România din punctul de vedere al mortalităţii pe locul patru în lume", a spus dr. Dimulescu.
În 2010, Ministerul Sănătăţii a finanţat un program de angioplastie primară pentru infarctul miocardic acut, în centre de specialitate, ceea ce a dus la o scădere a mortalităţii, a menţionat medicul.


Ea a adăugat că pe 800 de ambulanţe există posibilitatea de telemedicină, ceea ce face posibilă intervenţia rapidă şi dirijarea pacienţilor către centrele specializate care asigură asistenţă medicală în acest sens.
Ceea ce este necesar, a opinat prof. dr. Doina Dimulescu, este un program de prevenţie, care este, într-adevăr, costisitor, dar care în timp salvează vieţi.


"Asistăm la o scădere a vârstei la care persoane tinere fac infarct de miocard, accident vascular cerebral, tineri de peste 30 de ani şi la grupa de vârstă de 50 de ani. De aceea este importantă prevenţia, pentru că aceste boli cardiovasculare şi cerebrovasculare apar la generaţiile active", a precizat medicul.


Managerul Spitalului Elias a arătat însă că, din păcate, finanţarea sănătăţii suferă. "Anul acesta am primit cu 10% mai puţin decât anul trecut. Am primit 80% din ceea ce legea prevede ca minimum de finanţare. Nu sunt bani pentru aceste ultime două luni ale anului şi există posibilitatea ca şi alte spitale să se confrunte cu ceea ce s-a întâmplat la Institutul de Boli Cardiovasculare 'C. C. Iliescu'", a afirmat dr. Dimulescu.


Ea a făcut referire şi la faptul că medicii pleacă şi din acest motiv, şi anume că nu pot să-şi exerseze cum trebuie profesia, neavând cele de trebuinţă din cauza slabei finanţări.


Prof. dr. Doina Dimulescu a participat vineri la Conferinţa Interdisciplinară a Spitalului Elias, eveniment organizat de Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Academia Română şi dedicat mai multor teme care privesc activitatea medicală a spitalului. Acesta este al treilea an când Spitalul Elias organizează astfel de întâlniri ştiinţifice pe diferite teme. Prima temă a fost dedicată neurocardiologiei.


În perspectivă, spitalul are în vedere dezvoltarea şi a altor proiecte. Unul dintre acestea vizează extinderea departamentelor din cadrul unităţii cu altele noi, precum reumatologie, chirurgie plastică, nefrologie şi chirurgie vasculară, care se află în curs de organizare, iar alt proiect are în vedere departamentul de oncologie, respectiv programul de radioterapie, spitalul fiind în măsură să asigure un diagnostic cu aparatură de ultimă generaţie.
De asemenea, se prefigurează o colaborare internaţională pentru perioada următoare, menită să ducă la dezvoltarea unui centru de excelenţă. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrele de cardiologie intervenţională - o necesitate În insuficienţa cardiacă există un risc de moarte subită prin aritmii cardiace tratamentul modern se face fie prin diferite proceduri de stimulare - peece maker - fie prin defibrilator implantat, tratament inclus în ghidurile europene a declarat dr.Dan Deleanu, preşdintele Societăţii Române de Cardiologie...
Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare 'C. C. Iliescu' a primit finanţare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C. C. Iliescu" a primit vineri o finanţare de 1.900.000 lei, cu titlul de "suplimentare prevederi bugetare pentru cheltuieli materiale pentru luna noiembrie".
Parteneriat pentru telemedicina de urgenţă Programul ''Respect pentru viaţă'', prin care România va beneficia de o reţea de asistenţă medicală de urgenţă la distanţă în 19 judeţe ale ţării, a fost lansat luni.
Institutul de Boli Cardiovasculare nu mai poate asigura asistenţa medicală decât pentru şapte zile Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C.Iliescu" anunţă, într-un comunicat de presă, că nu mai poate asigura asistenţa medicală de specialitate în cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi anestezie decât pentru şapte zile, mai precis până luni, 7 noiembrie.
Cluj: Directorul Spitalului Militar de Urgenţă: Medicul militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite (interviu) Directorul general al Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian" din Cluj Napoca, comandant doctor Doina Baltaru, spune că un medic militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite - demnitate, onoare şi spirit de sacrificiu, fiind obişnuit, prin educaţie, să respecte regulile, ierarhia...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.