Cele mai citite
 


Prof.dr.Molnar Geza: Suntem extrem de expuşi bolilor infecţioase şi tropicale în urma călătoriilor
sâmbătă, 5 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România este extrem de expusă bolilor infecţioase şi tropicale din cauza liberei circulaţii atât a persoanelor, cât şi a mărfurilor, a declarat, vineri, pentru AGERPRES prof.dr.Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii, cu prilejul deschiderii conferinţei privind medicina de călătorie.
Acesta a spus că există o creştere a numărului celor afectaţi de boli tropicale, dar există şi un centru specializat - Spitalul "Victor Babeş" - care poate trata şi diagnostica aceste afecţiuni.
Prof.dr.Molnar Geza a evidenţiat faptul că în ultimul timp se constată, în cazul malariei, în Africa Centrală şi Asia de sud-est, o rezistenţă la chimioterapeutice, de aceea se ajunge la forme grave.
''Şi România ar trebui să revadă tratamentele întrucât noi ne rezumăm la tratamente gratuite, preventive cu antimalarice mai uşoare şi din această cauză sunt cazuri care vin din Africa Centrală cu rezistenţă. Trebuie făcut un program pentru lărgirea gamei de antimalarice în funcţie de zonă'', a opinat prof. dr. Molnar Geza.
Între bolile care trebuie avute în atenţie se numără febrele hemoragice - cu diferite forme pe lângă cele cunoscute, cum este cazul Ebola - şi alte febre dezvoltate mai puţin grav din zona mediteraneană şi din Munţii Stâncoşi în SUA, care pot ajunge şi aici, a spus prof. Geza.
Medicul a subliniat necesitatea prevenţiei atunci când mai multe persoane merg într-o zonă unde se ştie că evoluează astfel de afecţiuni.
Şi la noi se pune problema endemizării unor boli de import. Există recomandări ale OMS cuprinse într-un ghid, pe zone, cu toate afecţiunile care evoluează în aceste arii şi pornind de la aceste ghiduri se poate face profilaxie pentru persoane care urmează să călătorească în aceste ţări.
De exemplu, pentru hepatita A, care este mai răspândită în Thailanda, se poate face vaccinarea din ţară, în India este un pericol mai mare pentru dezvoltarea holerei şi atunci trebuie luate toate măsurile de profilaxie care să cuprindă şi igiena personală, respectiv spălatul mâinilor, utilizarea apei îmbuteliate şi acordarea unei atenţii sporite în privinţa felurilor de mâncare pe care le consumăm.
La rândul său, prof. dr. Emanoil Ceauşu, managerul Spitalului "Victor Babeş", a subliniat că înainte de plecarea într-o zonă în care se ştie că există pericolul unor boli tropicale, trebuie să se face profilaxie, mai ales dacă urmează ca persoana să stea mai mult.
''Cele mai frecvente afecţiuni cu care s-au confruntat românii plecaţi în aceste zone sunt malaria - cam 10-20 de cazuri pe an, leishmaniaza viscerală - care se întâlneşte şi în sudul Europei în Italia, Spania şi de unde vin românii care lucrează multă vreme'', a subliniat prof. dr. Emanoil Ceauşu.
Referindu-se la Conferinţa Naţională de Boli Tropicale şi Medicina Călătoriei, care se desfăşoară la Bucureşti în zilele de 4-5 noiembrie, prof. dr. Emanoil Ceauşu a evidenţiat că este o conferinţă care diseminează informaţii şi de care beneficiază specialiştii români din partea experţilor din străinătate dar şi din ţară.
La lucrările conferinţei s-a discutat despre tratamentul antiepidemic specific, măsuri pentru profilaxie, complicaţiile acestor afecţiuni şi probleme particulare ale patologiei de călătorie, dar şi despre concepţii şi orientări actuale în medicina de călătorie. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Malaria rezistentă la medicamente ameninţă să devină următoarea urgenţă globală de sănătate Malaria, boală parazitară infecţioasă transmisă de ţânţari, extrem de răspândită în Myanmar şi alte ţări din bazinul Mekong, cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est, ameninţă să devină următoarea urgenţă globală de sănătate, având în vedere rezistenţa pe care a dezvoltat-o la medicamente, scrie Reuters...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Hepatita A Hepatita A (“hepatita infectioasa” sau “boala mainilor murdare”) Calea principala de transmitere este cea digestiva, prin alimente si apa contaminate cu fecale de la o persoana infectata, si rareori prin contact cu sange infectat.
Hepatita virală la început de mileniu trei - interviu cu prof.dr. Mircea Angelescu Prof. dr. Mircea Angelescu, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş', membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, spune că în viitorul?apropiat descoperirea vaccinului contra hepatitei C va diminua spectaculos morbiditatea şi mortalitatea prin hepatita cronică şi prin ciroză. Într-un interviu acordat...
Prima conferinţă dedicată medicinei de călătorie Medicina de călătorie a devenit un segment din ce în ce mai important, în condiţiile în care în această perioadă multe persoane aleg să meargă în ţări cu climă caldă, aceştia trebuind să aibă în vedere faptul că înainte de plecare se impune o profilaxie în funcţie de zona în care aleg să meargă.