Cele mai citite
 


Şi totuşi, de ce ne îngrăşăm?
sâmbătă, 5 noiembrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Endocrinologie
 

Există persoane care mănâncă mai puţin decât altele şi totuşi se îngraşă. Medici, nutriţionişti, cercetători şi laboratoare au încercat să găsească un răspuns. Cel mai des întâlnit: 'Consumă mai multe calorii decât ard'. Şi totuşi răspunsul nu este atât de simplu, notează vineri ziarul Estrella Digital.

Trebuie amintit, în primul rând, că există anumite boli metabolice precum hipotiroidismul /deficienţa hormonului tiroidian/ sau maladia lui Cushing care produc obezitate, dar presupun un procent foarte mic din cazurile clinice de obezitate şi de exces de greutate. Pentru a studia acest mecanism complex este necesar să ne schimbăm mentalitatea cu privire la ceea ce mult timp ne-a preocupat şi obsedat în regimul nostru alimentar: caloriile.

Trebuie să facem o distincţie clară între caloriile consumate /pe care le ingerăm/ şi caloriile asimilate /cele care ne îngraşă/. Altfel spus trebuie să ţinem cont mai mult de valoarea nutritivă completă a alimentelor, decât de valoarea lor energetică, având în vedere că viteza cu care se digeră şi se asimilează alimentele depinde de anumiţi factori, precum persoana, tipul de nutrienţi conţinut, cantitatea de fibră prezentă, compoziţia restului alimentelor prezente în stomac şi în intestin în timpul digestiei, frăgezimea alimentului, gradul de coacere etc.

Pe de altă parte, pentru ca aceşti nutrienţi să poată fi utilizaţi ca energie de celulele noastre, este necesară activarea unui hormon numit insulină, care este secretată de pancreasul nostru în funcţie de indicele glicemic al alimentelor care măsoară glucoza din sânge după ce a fost ingerat respectivul aliment. Unul din efectele cele mai importante este că glucoza absorbită după ce mâncăm se depozitează aproape imediat (mai ales în ficat) sub formă de glicogen.

Aceste depozite au însă o capacitate limitată, iar când sunt umplute, se activează metabolismul grăsimii şi practic tot ceea ce se mănâncă ori s-a ingerat /carbohidraţi, grăsimi sau parte din proteine/ se transformă în grăsime de rezervă, altfel spus se depune în ţesutul adipos, ca sursă de energie. Excesul său duce la suprapondere şi obezitate.

Mai trebuie să ţinem cont şi de un alt aspect, foarte important, care este termogeneza indusă de alimente, altfel spus energia care intră în joc pentru a avea loc procesele fiziologice de digestie, absorbţie, distribuţie, depozitare a nutrienţilor ingeraţi în timpul mâncării.

Există şi alte aspecte descoperite recent, precum leptina /principalul hormon care influenţează apetitul/ sau amilopectina /o zaharidă care intra în compoziţia amidonului/ sau alte substanţe pe care le secretă ţesutul nostru gras şi care sunt folosite la anumite funcţii precum cea de a informa creierul nostru asupra nivelului de grăsime care există în corp în scopul activării mecanismelor care o reglementează, sau care o menţin la nivelurile adecvate.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu) .

Notare
Comentarii
de marcu viorel
Cred ca organismul omului este atit de complex creat de bunul Dumnezeu incat probabil nici un doctor de pe pamint nu il va cunoaste cu adevarat vreodata. Singurii care au ajuns la o apropiere in aceasta cunoastere au fost oamenii sfinti placuti lui Dumnezeu.Aceasta este parerea sincera a unui inginer mecanic cu o cunostere modesta in domeniul medical.Va multumesc.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Cum iti influenteaza dieta alimentara modul in care dormi Se stie ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, asupra apetitului, castigului in greutate si asupra altor functii metabolice, dar se stie prea putin despre modul in care diferitele diete joaca un rol in ce priveste cat de bine dormi. Un nou studiu a evaluat dietele si tiparele...
Stresul creşte proporţia de 'grăsime brună' care arde caloriile Stresul ar putea creşte proporţia aşa-numitei 'grăsimi brune' capabilă să ardă ţesutul adipos alb asociat excesului de greutate, la persoanele cu obezitate şi la cele cu un stil de viaţă sedentar, conform unui studiu britanic publicat în revista 'Experimental Physiology', citat de revista online ladepeche...
Reguli pentru mese sanatoase Sunt din ce in ce mai multi oameni obezi. Anual sunt diagnosticati din in ce mai multi oameni cu diabet. Apar din ce in ce mai multe diete “minune” care “ne slabesc” rapid intr-o perioada scurta de timp si apoi, cand renuntam la dieta, luam un numar dublu de kilograme. Ce putem face pentru a ne mentine...
OBEZITATEA Obezitatea este o efectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporeala(IMC) depaseste 30kg/m2.
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...