Cele mai citite
 


Prof.dr.C. Dumitrache:Endocrinologia românească, un fel de stindard a tot ce înseamnă endocrinologie
luni, 7 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul de Endocrinologie "C.I.Parhon" va împlini, săptămâna viitoare, 65 de ani de la înfiinţare. Motivaţia principală a creării Institutului de Endocrinologie a fost carenţa de iod, deci guşa endemică, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Constantin Dumitrache.
"Ca orice ţară cu aceleaşi relief - dealuri şi munţi - minusul de iod este mare şi atunci patologia carenţei de iod a dominat. Toată lumea ştie ce înseamnă guşa endemică şi efectele ei, mai ales, efectele de creştere şi efectele neuropsihice. În cazul guşii endemice carenţa mare de iod, cu fenomene masive de insuficienţă tiroidiană apar tulburări neuropsihice care se manifestă prin cretinism", a explicat reputatul specialist.
Institutul a luat fiinţă la 8 noiembrie 1946, şi de la înfiinţare a fost gândit ca o unitate medicală foarte modernă, a subliniat prof. dr. C Dumitrache.
"În primul rând, Clinica de Endocrinologie, un element obligatoriu, şi apoi morfologia. Sectorul de morfologie endocrină, alt sector de fiziologie endocrină, de chimie hormonală, de endocrinologie comparată, despre care aproape nimeni nu ştia ce este în vremea aceea, pe când noi înfiinţam un departament de endocrinologie comparată. Un alt element important este endocrinologia socială şi mai ales elementele sociale care decurg din patologia guşei endemice. Numai aceste câteva sectoare arată ce minte au avut Parhon şi colaboratorii săi", a subliniat medicul.
Institutul este primul creat după Al Doilea Război Mondial şi este al doilea institut medical creat în România, după cel de fiziologie al profesorului Danielopol, a evidenţiat prof. dr. Dumitrache.
"Endocrinologia românească a fost un fel de stindard, un înaintaş în tot ceea ce înseamnă endocrinologie. În anul 1909, prof. dr. Parhon a scris primul tratat de endocrinologie din lume. În anul 1933 s-a înfiinţat prima catedră de endocrinologie din lume. Secretarul general al institutului din Frankfurt, care a participat în 1934 la a 60 -a aniversare a prof. Parhon, spunea că 'trebuie să mulţumim României pentru darul făcut omenirii, prin Tratatul de endocrinologie , prin Catedra de endocrinologie, primul curs de endocrinologie, o nouă disciplină medicală, un nou mod de a vedea problema medicală, o problemă care înseamnă un pas măreţ înainte'", a amintit prof. dr. Constantin Dumitrache.
Potrivit acestuia, tot în acest institut s-a înfiinţat prima secţie din Europa de Sud-Est de terapie izotopică, de terapie a cancerului tiroidian cu iod radioactiv, toate ţările din jur - Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Cehoslovacia - trimiteau pacienţii cu această boală în România pentru tratament.
"Am fost printre primele ţări europene care, datorită profesorului Milcu şi datorită academicianului Maximilian am avut primul Centru de Genetică, atunci când genetica era încă proscrisă", a evidenţiat medicul.
Acesta a adăugat că un alt lucru important a fost stabilitatea în conducerea institutului. În 60 de ani au fost doar patru directori -prof. dr. Parhon, prof.dr. Milcu, prof. dr.Pitiş, prof.dr. Dumitrache timp de 17 ani, iar de cinci ani - dr. Diana Păun.
În anul 1948 existau doar două catedre de endocrinologie - la Bucureşti şi la Iaşi - apoi au fost înfiinţate catedrele de la Timişoara, Cluj, Craiova, Constanţa, acum Oradea şi Braşov, a spus prof. dr. Dumitrache.
"Cu prilejul sărbătoririi institutului vom încerca să-i onorăm pe cei ce mai există şi au făcut parte din pleiada de endocrinologi, cât mai aproape de izvor. Endorinologia mai are multe portiţe, nu şi-a închis lista de descoperiri", a conchis prof. dr. Constantin Dumitrache. AGERPRES/(AS -Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul persoanelor cu guşă este în creştere Institutul de Endocrinologie, care va marca 65 de ani de la înfiinţare, este o instituţie de interes public naţional a cărei misiune este de a continua tradiţia înaintaşilor, de a oferi servicii de sănătate de calitate şi totodată de a promova dezvoltarea cercetării ştiinţifice de profil şi de a asigura...
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
Prof.dr. Constantin Dumitrache: Endocrinologia s-a constituit ca specialitate medicală în România O comasare a Institutului Naţional de Endocrinologie 'C.I. Parhon' cu o altă unitate medicală nu este de dorit, susţin reprezentanţii acestuia. Prof. dr. Constantin Dumitrache susţine că mai degrabă ar trebui făcut ceva în sensul cunoaşterii meritelor endocrinologiei româneşti şi nicidecum în sensul...
Institutul de Endocrinologie 'C. I. Parhon' marchează 65 de ani de la înfiinţare Institutul de Endocrinologie 'C. I. Parhon' , care va marca pe 8 noiembrie 65 de ani de la înfiinţare, este o instituţie de interes public naţional a cărei misiune este de a continua tradiţia înaintaşilor, de a oferi servicii de sănătate de calitate şi, totodată, de a promova dezvoltarea cercetării ...
Braşov: Primul centru privat specializat în implant cohlear din România Primul centru privat specializat în implant cohlear din România s-a inaugurat joi, la spitalul Sf. Constantin din Braşov.Centrul beneficiază de investiţii de peste 300.000 de euro, are trei săli de operaţie şi este dotat cu aparatură de ultimă generaţie produsă de lideri mondiali în domeniu, precum şi...
Cluj: Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj, specialiştii în domeniu Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj-Napoca, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", timp de patru zile, până sâmbătă, specialişti de renume din ţară.