Cele mai citite
 


Registrul donatorilor de celule stem
vineri, 4 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul sănătăţii Ion Bazac va susţine o conferinţă de presă la sediul ministerului pe 4 septembrie, pentru a prezenta registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem, o instituţie publică aflată în subordinea ministerului. Înfiinţarea registrului a fost anunţată la finalul şedinţei de guvern din 1 iulie. 'Este, în primul rând, o promisiune de suflet a guvernului', declara primul ministru Emil Boc. Astfel, pacienţii cu boli hematologice care nu sunt compatibili cu rudele au şanse mult mai mari de a beneficia de un transplant. Potrivit statisticilor, doar 25% din pacienţi au donatori în familie.
În România, cei care suferă de boli hematologice maligne sunt nevoiţi să caute un donator în registrele internaţionale, iar costurile unei intervenţii în străinătate sunt foarte mari, depăşind de multe ori suma de 150.000 euro, faţă de 40.000 euro în ţară.
Registrul naţional al donatorilor de celule stem va funcţiona la Bucureşti şi va gestiona baza de date cu persoanele care s-au înscris în registru. Potrivit actului normativ, vor exista trei centre de transplant pe teritoriul României şi opt centre de testare, în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Centrele de transplant se vor înfiinţa în Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş.
Registrul va avea 40 de angajaţi şi un consiliu ştiinţific. Ideea înfiinţării unui astfel de registru a fost susţinută de campania 'Avem viaţă în sânge' a postului ProTv. Pentru a fi înscrişi în baza de date, donatorilor li se recoltează 8 mililitri de sânge pentru analize şi teste de imunitate. Dacă unul dintre ei va fi compatibil cu pacient, va fi chemat la spital pentru recoltarea de celule stem.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem va începe să funcţioneze Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre pentru modificarea HG nr. 760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, precum şi pentru aprobarea înfiinţării unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, informează într-un...
Comunicat de presă - Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice Numărul potenţialilor donatori înscrişi în Registrele internaţionale ale donatorilor de celule stem hematopoietice a ajuns la 25 de milioane, oferind speranţă tuturor pacienţilor bolnavi de cancer de sânge aflaţi în căutarea unui donator
ŞTIINŢÃ: Primul transplant de pancreas din România Primul transplant de pancreas realizat în ţara noastră a fost efectuat în 2004, la Institutul Urologic şi de Transplant Renal din Cluj-Napoca. Intervenţia chirurgicală a fost mai complexă, fiind vorba despre un transplant dublu, de pancreas şi rinichi, beneficiarul fiind un bărbat. La câteva zile a fost...
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, sărbătorită în Capitală; România are peste 25.000 de donatori Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice va fi sărbătorită în Capitală până pe 27 septembrie, printr-o serie de evenimente care au ca scop informarea locuitorilor Bucureştiului.
Comunicat de presă - Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice Bucură-te de mişcare în natură şi donează o şansă la viaţă!