Cele mai citite
 


Franks (FMI): Absorbţia efectivă a fondurilor europene rămâne descurajantă
marţi, 8 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Absorbţia efectivă a fondurilor europene puse la dispoziţia României rămâne descurajantă, iar prevenirea risipei fondurilor europene şi prioritizarea utilizării acestora este esenţială, a declarat luni, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
'Guvernele trebuie să impulsioneze investiţiile publice prin fonduri europene. Odată cu reducerea părţii de cofinanţare naţională şi cu rambursarea TVA a crescut capacitatea de atragere a fondurilor europene. Absorbţia efectivă se menţine descurajantă. Deşi rămân neutilizate fondurile europene apar proiecte noi care pot fi finanţate prin buget sau în afara bugetului. Ele trebuie evaluate astfel încât să fie prioritizate. Este crucial pentru România să se prevină risipa fondurilor europene', a spus Jeffrey Franks.
Şeful misiunii FMI a arătat că a doua provocare pentru România, în afara fondurilor europene, o constituie eficientizarea funcţionării sistemului sanitar.
'În conceperea acestui sistem va fi important să se realizeze nivelul dezirabil de servicii care să acopere nevoile şi să se asigure resurse suficiente de la buget şi din contribuiţii sociale. Nu poate fi administrat acest sistem fără resurse financiare suficiente', a explicat şeful misiunii FMI în România.
A treia problemă este eliminarea arieratelor, în opinia şefului misiunii FMI.
'Aici autorităţile au eliminat aproape total arieratele bugetului de stat şi ale asigurărilor sociale. Toate ţintele au fost îndeplinite. Acum Executivul se concentrează pe arieratele din companiile de stat care reprezintă patru la sută din PIB şi un obstacol major în calea creşterii economice', a explicat Jeffrey Franks.
Pe de altă parte, Jeffrey Franks a afirmat, la finalul celei de-a treia evaluări a acordului, că România a îndeplinit toate criteriile de performanţă din acordul preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat luni, la Bucureşti, şeful Misiunii FMI.
"La nivel de experţi am ajuns la un acord privind a treia evaluare. Progresele sunt bune, toate criteriile de performanţă au fost îndeplinite, am ajuns la un acord şi în ceea ce priveşte politicile în continuare", a spus oficialul FMI.
De asemenea, Franks a declarat că FMI nu a solicitat creşterea preţului la energie şi gaze naturale pentru consumatori ci stoparea subvenţiilor directe sau încrucişate, precum şi acordarea de subvenţii consumatorilor casnici care au nevoie de aceste ajutoare.
"Vreau să fiu foarte clar, noi nu cerem ca preţul la consumator să crească, avem o înţelegere cu Guvernul să crească gradual preţul la energie, în timp, astfel încât să permită şi creşterea nivelului veniturilor pentru gospodării. Noi vrem ca ajustarea preţurilor, ca obligaţie luată şi faţă de UE, să fie făcută în timp, pentru a nu afecta consumatorii, şi chiar şi atunci vor fi soluţii de sprijin. Acum subvenţiile se duc către bogaţi, care consumă mai mult, şi nu faţă de cei care au cu adevărat nevoie', a spus Jeffrey Franks.
Acesta a arătat că România importă gaze la un preţ foarte ridicat din Rusia, în loc să sprijine investiţiile locale în energie, economisirea şi chiar exporturile de energie românească, ceea ce ar putea aduce beneficii pe termen lung.
'Gazul din Rusia se plăteşte la preţuri foarte mari şi sunt subvenţionaţi producătorii de pe piaţa internă. Ar fi mai bine să factureze un preţ realist care să dea stimulente firmelor să facă economii în consum, să producă mai mult şi chiar României să devină un exportator net în viitor', a explicat Jeffrey Franks.
Executivul a aprobat, în 31 august, Ordonanţa de Urgenţă nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece prin care s-a stabilit acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei pentru familiile ale căror venituri pe membru de familie sunt de până la 786 de lei şi pentru persoanele singure ale căror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei.
Practic, ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate înlocuiesc subvenţiile guvernamentale la energia termică.
Totodată, şeful FMI consideră că România trebuie să scape de sistemul în care "băieţii deştepţi" din sectorul public şi din sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, iar implementarea unor reforme profunde la nivelul companiilor de stat este probabil cea mai importantă pentru guvern.
El a subliniat că este nevoie de infuzii de capital şi de management privat în companiile de stat din sectoare generatoare de creştere economică, cum sunt energia şi transporturile şi că progresul în acest domeniu nu este satisfăcător, chiar dacă oficialii guvernamentali au făcut eforturi pentru a împinge înainte acest proces.
Oficialul FMI a menţionat că pentru a aduce capital în aceste companii, investitorii vor să deţină pachete de control. De asemenea, pentru a atrage investitorii este necesar un cadru de reglementare stabil şi care să ofere protecţie împotriva practicilor abuzive, precum şi ca formarea preţurilor să reflecte costurile.
Şeful misiunii FMI a făcut aceste declaraţii la finalul celei de-a treia evaluări din cadrul acordului stand-by cu România, care s-a derulat la Bucureşti în perioada 25 octombrie-7 noiembrie. Evaluarea a fost realizată de o misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Dacă Board-ul FMI va aproba a treia evaluare, Fondul va disponibiliza pentru România o nouă tranşă de asistenţă financiară de 475 milioane euro.
Acordul cu FMI are o durată de 24 de luni şi se derulează concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declanşat de o criză în regiune, concretizat printr-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două - trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile. AGERPRESAGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Comunicat de presă - Guvern INFORMAŢIE DE PRESÃ privind unele acte normative care au fost incluse pe agenda
Slate: România, ţară de vânzare la preţ redus Directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde se va afla în 15 şi 16 iulie în vizită în România, o ţară pe care FMI o forţează să se vândă, comentează luni Slate.fr.
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.
Jeffrey Franks: Nu ar fi nicio tragedie dacă nu sunteţi gata să aderaţi la Zona Euro în 2015 (INTERVIU) România a realizat pentru prima oară ţinta la arierate, iar închiderea spitalelor nu a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional, ci este o decizie a Guvernului român, a afirmat, luni, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-un interviu acordat AGERPRES.