Cele mai citite
 


Harghita: Peste o mie de elevi au participat la programele Salvamont, în 2011
marţi, 8 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste o mie de elevi harghiteni au participat, în acest an, la programele derulate special pentru ei de Serviciul Public Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean.
Programele dedicate şcolarilor au fost lansate, în premieră, în 2009, cu un număr de aproximativ 100 de participanţi şi, în numai doi ani, au devenit extrem de populare.
Directorul Serviciului Public Salvamont, Fekete Ors, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în 2011 salvatorii montani au participat la ore de dirigenţie în peste 50 de şcoli din judeţ. În cadrul acestora, copiii s-au familiarizat cu activitatea salvamontiştilor şi au aflat lucruri noi despre frumuseţile naturale ale Harghitei.
Orele la clasă au fost completate cu excursii şi tabere organizate în mai multe zone ale judeţului, cum ar fi Cheile Vârghişului, Piatra Singuratică, Munţii Călimani sau Lacu Roşu, la care au participat sute de elevi, însoţiţi de profesorii lor. Copiii au învăţat să ocrotească şi să respecte natura sau să acorde primul ajutor celor de lângă ei, aflaţi în dificultate.
De asemenea, în această toamnă au fost organizate cinci tabere de orientare, în toate zonele judeţului, la care au luat parte peste 400 de elevi. Ei au fost învăţaţi de salvatorii montani să folosească harta, busola sau fluierul de avertizare şi cum să se orienteze în situaţia în care s-au rătăcit.
Din 2009, de când a fost lansat acest program, Consiliul Judeţean Harghita a alocat peste 50.000 de lei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că ideea a pornit de la faptul că cei mici stau tot mai mult în faţa calculatorului şi a televizorului, nu ştiu ce se întâmplă în natură şi nu prind rădăcini în locurile în care trăiesc. El a subliniat că activitatea de prevenire şi educare este extrem de importantă pentru Serviciul Public Salvamont, deoarece, dacă oamenii sunt informaţi, scade şi numărul de intervenţii. La rândul său, managerul judeţului, Birtalan Jozsef, consideră că este un lucru bun ca tinerii să cunoască muntele, să iubească natura şi să devină, astfel, mai sănătoşi.
La conferinţa de presă a participat şi directorul şcolii din localitatea Frumoasa, Kuna Csaba Tibor, care a dezvăluit că atât copiii cât şi părinţii lor au fost încântaţi de programele derulate de Salvamont Harghita.
Serviciul Public Salvamont Harghita doreşte ca, în 2012, să iniţieze un proiect în cadrul căruia elevii să "adopte" câte un traseu turistic şi, periodic, să meargă împreună cu salvamontiştii să verifice starea lui şi să intervină pentru întreţinere, dacă va fi nevoie.
În Harghita îşi desfăşoară activitatea peste 60 de salvatori montani atestaţi, care lucrează pe bază de voluntariat, doar şase fiind angajaţi la Consiliul Judeţean. AGERPRES/(A, AS - Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Investiţii în sistemul sanitar şi programe de sănătate susţinute de Consiliul Judeţean Consiliul Judeţean Harghita susţine, în 2011, mai multe programe de sănătate şi derulează proiecte de investiţii în sistemul sanitar, finanţate din diverse fonduri.
Harghita: CJ doreşte construirea unui heliport la Spitalul Judeţean Consiliul Judeţean Harghita doreşte construirea unui heliport şi amenajarea unui laborator propriu la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.
Harghita: Un nou proiect European pentru dotarea şi modernizarea ISU şi SMURD Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Harghita vor fi dotate cu echipamente moderne în cadrul unui proiect European care are ca scop îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă.
Harghita: Două şcoli implicate într-un proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică Două şcoli din judeţul Harghita au fost declarate câştigătoare în cadrul unui proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România.
Harghita: Proiect lansat în premieră naţională pentru creşterea siguranţei vârstnicilor aflaţi în dificultate Un proiect care îşi propune creşterea siguranţei vârstnicilor din Harghita a fost lansat în premieră naţională, marţi, la Miercurea Ciuc, în urma colaborării dintre Asociaţia de Întrajutorare Caritas, Inspectoratul de Poliţie Harghita şi Direcţia Judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului...
Mureş: Program de instruire a elevilor pentru acordarea primului ajutor, în premieră în România Elevii din Târgu Mureş vor participa în această lună la un program de instruire pentru acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă, în premieră în România, în cadrul proiectului 'Heroes without superpowers' (Eroi fără superputeri), iniţiat de organizaţia Samaritan International.