Cele mai citite
 


India: Un 'nas electronic' va permite detectarea tuberculozei şi a cancerului
marţi, 8 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Boli infectioase, Plamanii
 

Cercetătorii indieni consideră că un aparat similar alcoolmetrelor folosite de poliţie va putea servi peste câţiva ani pentru a detecta, în aerul expirat, tuberculoza şi chiar cancerul de plămâni, informează luni EFE.

Aparatul, denumit colocvial 'nas electronic', este realizat de un grup de cercetători indieni care urmează să primească luni, la New Delhi, aproape un milion de dolari din partea Grand Challenges Canada (GCC) şi a Fundaţiei Bill şi Melissa Gates pentru a dezvolta un prototip care să poată fi produs apoi pe sacră largă.

''Nasul electronic' va oferi o metodă neinvazivă şi uşor de utilizat pentru a diagnostica tuberculoza fără a mai fi nevoie de multiple vizite la clinici. Ar fi o metodă accesibilă pentru pacienţii din ţări în care tuberculoza este endemică', a declarat pentru EFE cercetătorul indian Ranjan Nanda.

Aparatul, care ar putea fi gata pentru producţia în serie în octombrie 2013, ar fi util şi pentru a detecta alte boli pulmonare.

'Cel mai important este că, odată dezvoltat 'nasul electronic' pentru a detecta tuberculoza pulmonară, cu o mică modificare a senzorului ar putea fi utilizat pentru a detecta alte boli pulmonare, precum cancerul de plămâni', a afirmat Ranjan Nanda.

Preşedintele Grand Challenges Canada, Peter Singer, a declarat pentru EFE că impactul va fi uriaş în ţările în curs de dezvoltare, chiar dacă aparatul ar fi folosit numai pentru detectarea tuberculozei.

'Este o idee genială cu un cost foarte mic', a afirmat Peter Singer.

Potrivit acestuia, 'tuberculoza este o enormă problemă care anual seceră viaţa a 1,7 milioane de persoane în întreaga lume, în principal în ţări în curs de dezvoltare. Este a doua boală mortală infecţioasă mai gravă după SIDA/HIV'.

Tuberculoza a fost practic eradicată în ţările dezvoltate, dar este prezentă în Africa subsahariană, părţi din Asia şi America Latină, adaugă agenţia spaniolă de presă.AGERPRES/(Pepa Siţa)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
Oamenii trăiesc mai mult, dar sunt mai bolnavi /studiu/ Aproape pretutindeni în lume, oamenii trăiesc mai mult şi mor mai puţini copii. În schimb, lumea se confruntă cu bolile şi dizabilităţile vieţii moderne, relevă cel mai amplu studiu realizat până acum privind speranţa de viaţă şi principalele ameninţări la adresa sănătăţii, citat de Associated Press...
Bolile de plămâni provoacă 10% din decese în Europa (studiu) Londra, 10 sep /Agerpres/- Afecţiunile pulmonare provoacă 10% din decesele înregistrate în Europa, iar fumatul este cauza majoră a acestor boli, relevă un raport elaborat de Societatea europeană pentru boli respiratorii, publicat în European Lung White Book şi preluat marţi de BBC.
Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză la nivel mondial, în scădere pentru al treilea an conscutiv (OMS) Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză, care a ucis 1,3 milioane de persoane în 2012 la nivel mondial, a înregistrat o scădere pentru al treilea an consecutiv, însă această boală rămâne 'o problemă majoră de sănătate', a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
Cercetători străini, prezenţi la Bucureşti, la o reuniune ştiinţifică în domeniul medicinei regenerative Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creştere, iar tot mai mulţi cercetători trag semnale de alarmă cu privire la modul şi conţinutul alimentaţiei, nivelul şi diversitatea radiaţiilor la care oamenii sunt expuşi, ambele în creştere.
Un antibiotic la modă în anii '50 ar putea combate formele de tuberculoză rezistente la alte medicamente Piridomicina, antibiotic natural descoperit în anii '50, ar putea combate într-o bună zi formele de tuberculoză rezistente la alte tratamente, al căror număr a crescut semnificativ în lumea întreagă, arată un studiu apărut luni şi menţionat de AFP.